|

Büyüme rüzgarı Telekom’u uçurdu

Türkiye’nin beklentilerin üzerinde büyüdüğü 2017 yılı, Türk Telekom için de başarılı geçti. Şirketin CEO’su Paul Doany, “Çift haneli büyüdüğümüz 2017’nin ilk 9 ayında 1,25 milyar TL net kâr elde ettik” dedi. Türk Telekom’un, Türkiye’nin geleceğine güvenerek hazırladığı 5 yıllık stratejik planı da anlatan Doany, yüksek katma değerli dijital dönüşüme liderlik edeceklerini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:21 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye’deki internet penetrasyonu %48 gibi düşük bir düzeyde seyrediyor; hedeflenen ise %72’lere ulaşabilmek. Hedefin gerçekleşmesi halinde 2023’e kadar milli gelire 130 milyar dolarlık katkı sağlanacağını belirten Paul Doany, yeni dönemde bunun için çalışacaklarını söyledi.
Türkiye’deki internet penetrasyonu %48 gibi düşük bir düzeyde seyrediyor; hedeflenen ise %72’lere ulaşabilmek. Hedefin gerçekleşmesi halinde 2023’e kadar milli gelire 130 milyar dolarlık katkı sağlanacağını belirten Paul Doany, yeni dönemde bunun için çalışacaklarını söyledi.

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, 2017 yılı boyunca Türkiye ekonosiminin beklentilerin üzerinde süren büyümesinin Türk Telekom’un performansına da katkı sağladığını belirtti. Doany, ülkenin geleceğine duydukları güvenle hazırladıkları 5 yıllık stratejik plan sayesinde Türkiye’yi yüksek katma değerli dijital dönüşümüyle geleceğe bağlayacaklarını söyledi. Paul Doany, şirketin güçlenen mali performansına da dikkat çekerek, şunları söyledi: “Çift haneli büyümeyi sürdürdüğümüz 2017’nin ilk 9 ayında 1,25 milyar TL net kâr elde ettik, büyüme öngörümüzü ve yatırım miktarımızı yukarı yönlü yeniledik. Eylül 2016-Eylül 2017 dönemini kapsayan 12 aylık süreçte halka azdan bu yana rekor yıllık 2 milyon net abone kazanımı ile 40,5 milyon aboneye ulaştık.”

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ATAĞI

Eylül 2016’da ikinci kez Türk Telekom’un CEO koltuğuna oturan Doany, ilk yılını anlattığı basın toplantısında Türk Telekom’un kendisine ve ülkesine duyduğu güvenle 5 yıllık bir stratejik plan hazırladığını kaydetti. Doany, şöyle devam etti: “Türkiye’nin, sektörün ve Türk Telekom’un koşullarına uygun, sürdürülebilir ve gerçekçi hedefler koyduğumuz 5 yıllık stratejik plan kapsamında şirketimiz iki önemli alana odaklanacak. Bir yandan ülkemizdeki her bireyin günlük hayatına dokunan yeni ürün ve hizmetlerimizle pazarda kârlı büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bir yandan da geleceğin teknolojilerine yaptığımız yatırımlarla geliştirdiğimiz katma değeri yüksek çözümlerimizle Türkiye’nin en iyi şirketlerinin dijital dönüşümüne liderlik etmek.”

SAĞLIK VE ENERJİ AÇILIMI

CEO Paul Doany, Türk Telekom’un yeni dönemde daha fazla kurumsal girişim sermayesi çalışmaları olacağını bu kapsamda sağlık, mobil aplikasyonlar, internet kullanımını artırmak için elektrik dağıtım şirketleriyle iş birlikleri ve ekosistemi geliştiren teknoloji fikirlerine yatırım yapacaklarını aktardı. Türk Telekom’da hem Argela gibi iştiraklerin, hem de girişim sermayesi yatırımı şirketlerin büyütülüp borsada halka arzları için çalışmalar da başlatıldı. Türk Telekom verimli bir şekilde borçlanan bir şirket olduğuna da değinen Doany, “Net borç/FAVÖK oranımız 1,96 oldu. Türk Telekom fazla borçlanan bir şirket değil. Net borç/FAVÖK oranının 2’nin altında olması bunu gösteriyor. En büyük zorluğumuz kur” ifadesini kullandı.

  • Fiberdeki ortaklığa gerek yok
  • Türk Telekom CEO'su Paul Doany, fiber ortaklık için Turkcell’in, Telkoder’in, Turksat’ın, Telekom’un ve diğerlerinin alt yapısının bir arada kullanılmasının teoride kulağa iyi gelse de uygulamada pek mümkün olmadığını söyledi. Doany, “Türk Telekom’un imtiyazı var. Bu imtiyaz süresinin sonunda bu altyapı devlete geri dönecek. Turkcell ile Vodafone’un altyapısı ise imtiyazın dışında. Türksat da Türk Telekom’un hatlarını kullanan kablonun sahibi. Bunun sahibi de hükümet. Neyi paylaşacaklar? Bir şeyi paylaşmak istiyorsanız, uygulanabilir bir fikir ortaya sürmeniz gerek” dedi.
En iyi çözüm 2005’e dönüş

Turkcell ile Vodafone’un Türk Telekom'un fiber altyapı hizmetini alımdaki durumlarına da değinen Doany, şunları dile getirdi: “Onlara kendi tesisleri için kullanabilecekleri çok yüksek oranda indirim içeren toplam teklifler sunduk; ve en iyi çözümün ne olduğu ile ilgili benim fikrimi soracak olursanız, yasal olması ve herhangi bir engelin bulunmaması gerek. Aslında 2005 yılında hükümetin planladığı şeye dönmek en iyisi... Gerçek rekabet yalnızca tesis bazlı, şebeke üzerinden olacak.”

#Türk Telekom
#Telekomünikasyon
#Paul Doany
6 yıl önce