|

Çalışacak şoför bulunamıyor

Habur Sınır Kapısı açılsa da terör korkusu nedeniyle şoförler bölgeye gitmek istemiyor.

Yeni Şafak
09:31 - 11/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 07:41 - 11/01/2016 Pazartesi
Diğer

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı M. Bülent Aymen, “Habur Sınır Kapısı'nın açılması Irak'a ticareti rahatlattı. Ancak, şimdi de şoför krizi yaşıyoruz. Terör korkusu nedeniyle bölgeye gitmek istemeyen şoförlerden duyarlılık bekliyoruz” dedi.



Türkiye ihracatının en büyük çatı örgütlerinden Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) Koordinatör Başkanı M. Bülent Aymen, parite, emtia fiyatlarındaki düşüş gibi faktörlerden dolayı geçen yıl kan kaybeden ihracatın, bu yıl da düşebileceğine dikkat çekti. Aymen “Mevcut konjonktürde 2015 yılı ihracat seviyesini korumamız başarı sayılır” dedi.



Başkan Aymen, geçen yılın Türkiye ekonomisi ve ihracatı için iyi bir dönem olmadığını, AKİB ihracatının da bir önceki seneye göre yüzde 14.8 azalarak 11 milyar dolara düştüğünü vurguladı.



Türkiye'nin, içinde olduğu bölge coğrafyasında yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerden olumsuz etkilendiğine değinen Aymen, sorunların aşılması yönünde çaba sarf ettiklerini anlattı. Aymen, “Gerek AKİB gerekse Türkiye ihracatında Irak'ın önemi büyük. Bu konuda son birkaç gündür Bakanlık düzeyinde temaslarda bulunuyoruz. Habur Kapısı'nın kapanmasıyla birlikte her iki tarafta bekleyen tır sayısı 10 bin civarında idi. Habur'un açılmasıyla sayı 300-400'lere kadar düştü. Ancak şimdiki sorun; şoförlerin terör korkusu nedeniyle bölgeye gitmek istememesi. Bu noktada şoförlerden duyarlılık bekliyoruz. Bu sorunun da ocak sonuna kadar aşılması ve Irak'la olan ticaretimizin düzelmesi çok iyi olur” şeklinde konuştu.



İRAN-SUUDİ ARABİSTAN KRİZİ

Aymen, İran ile Suudi Arabistan arasında son günlerde tırmanan siyasi krizin de Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek “Irak pazarında kaybettiğimiz İran ile telafi ederiz diyorduk ki şimdi de İran ile Suudi Arabistan arasında kriz çıktı. Umarız Türkiye iki ülke arasında arabuluculuk vasfını elde eder ve sorunun çözümünde etkili olur. İki ülke arasında yaşanacak bir gerginliğin Türkiye'nin tüm katmanlarına, ekonomiden ihracata, işverenden işçilere her alanda olumsuz etki yapacağı muhakkak” dedi.



YENİ PAZARLAR BULACAĞIZ

AKİB olarak geçen yıl ana pazarlarda yaşanan kaybı telafiye yönelik projeler geliştirdiklerini ifade eden Aymen, yeni pazarlara yönelik çalışmalar başlattıklarını söyledi. Aymen şu bilgileri verdi: “Bu yıl Sahra Altı Afrika, Latin Amerika gibi yeni pazarlara açılmayı hedefliyoruz. Bu bölgelerdeki fuarlara milli düzeyde katılım olacak. Latin Amerika'ya özellikle narenciye ihracatı için çalışmalarımız sürüyor. Aynı şekilde Çin, sadece bizim değil tüm sektörler için yeni hedef pazar. Ancak yine de ana pazarlardaki düşüşü bu pazarlarda telafi etmemiz çok zor. Bu nedenle mart ayında Irak'a sektörel dış ticaret heyeti düzenleyeceğiz.”



#Habur Sınır Kapısı
#şoför
#Terör
8 yıl önce