|

Cam film için atılacak resmi adım açıklandı

Geçen hafta Cumhurbaşkanının cam film talimatının ardından İçişleri ve Sanayi Bakanlıklarından açıklamalar yapılmıştı. Bugün de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, cam film yasağına ilişkin teknik çalışmaların devam ettiğini ifade ederek atılacak resmi adımları açıkladı. Özlü, "İki yol var. Birincisi tamamen yasağın kalkması. İkincisi güvenlik güçlerimizin tereddütlerini de dikkate alan kriter tanımlayıp o çerçevede cam filmi uygulamasının devam etmesi" dedi.

Yeni Şafak
12:16 - 15/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 13:21 - 15/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Faruk Özlü
Faruk Özlü

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ntv'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cam film için yeni çalışma olduğunu ifade eden Özlü, "Cam film hiç bir zaman serbest olmadı, başından beri yasaktı. Biz bakanlık olarak bu yasağı kaldımak istiyorduk geçen sene yaptığımız görüşmelerle geçen sene bir konsensüs sağlandı ve bu yasağı tamamen kaldıralım diye karar alındı.

Terör eylemlerinden dolayı, Emniyet'ten cam film yasağı kalsın güvenlik sorunları var denildi. Cam film yasağının kaldırılmasıyla ilgili kararı askıya aldık.

Teknik bir çalışma yapıyoruz. Güvenlik risklerini bertaraf eden teknik bir çalışma üzerinde çalışıyoruz"

İki yol var. Birincisi tamamen yasağın kalkması. İkincisi güvenlik güçlerimizin tereddütlerini de dikkate alan kriter tanımlayıp o çerçevede cam filmi uygulamasının devam etmesi."

Yerli otomobilde hedef 'küresel başarı'

Özlü, yerli otomobile ilişkin, "Küresel başarıyı hedefliyoruz, dünya otomobili yapılacak" dedi.

Özlü, elimizdeki tüm imkanların ortak girişim grubumuzun hizmetine sunulacağını ifade etti.

"Dünya elektrikliye doğru gidiyor"

Elektrikli otomobil henüz tam oturmadı diyen bir görüş var. Elon Musk Türkiye'ye geldi. Musk'ın da ifade ettiği ben bir proje yürütüyorum ama henüz kendi fabrikalarımdaki sistemi tam oturtamadım. Ürettiğim otomobiller büyük markaların yüzde 1'i kadardır. Şeklinde ifadesi oldu. Bütün dünya elektrikliye gidiyor hibrit geçiş modeli. Analiz sonucu bu netleşecek. Bu kararı ortak girişim grubuna bırakıyoruz.

Toplumsal sahiplenme var. Piyasalar bunu satın aldı. Prototip ortaya çıktıktan sonra biz de sipariş alacağız. İkinci fazın başından itibaren talep toplayacağız.

"En güzel isim bulunacaktır"

Küresel başarı hedefliyoruz, dünya otomobili yapılacak. Otomotiv sanayiindeki dönüşüm Türkiye için şans. Marka ismi için henüz erken, tasarımı yapalım piyasaya bir performans gösterelim. İsimlendirme konusunda en güzel isim bulunacaktır.

"47 milyon Euro çöpe gitmedi"

Önceki proje için verilen 47 milyon euro çöpe giden bir para değil. Platform alalım, bunun üzerinde çalışalım süreci hızlandıralım. Bunu ortak girişim grubunun hizmetine sunacağız. Bu projede yer alanların bir kısmını ortak girişm grubundan bir üye değerlendirmek istedi. Bu kayıp değil. Sınırlı insan kaynağı olduğunu biliyoruz. Geçen 18-20 ay içinde deneyim sahibi oldular. Bunları ortak girişim grubunun hizmetine sunacağız."

#​Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı
#Faruk Özlü
#Yerli otomobil
6 yıl önce