|

Camilere deprem koruması

6.5 milyon konutun yenileneceği kentsel dönüşüm süreci devam ederken, yapı denetim zorunluluğunun kapsamı genişletiliyor.

Yeni Şafak
08:31 - 18/02/2017 Saturday
Güncelleme: 08:35 - 18/02/2017 Saturday
Diğer
Yeni yapılacak cami, Kur'an kursu gibi yerlerde yapı denetim kuruluşları aktif rol alacak.
Yeni yapılacak cami, Kur'an kursu gibi yerlerde yapı denetim kuruluşları aktif rol alacak.

İbadethaneler için de yapı denetimi zorunlu hale geliyor. Yeni yapılacak cami, Kur'an kursu gibi yerlerde yapı denetim kuruluşları aktif rol alacak. Toplumların hayatında büyük önem arz eden ibadet yerlerinin yapı denetim ücretinde ise yüzde 75 oranında indirime gidilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan '4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı' kısa süre içerisinde Meclise gönderilecek. Süreçte Bakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ile de çalışmaları birlikte yürütmeyi planlıyor.



İbadet yerlerine yönelik yapılan düzenlemeyi değerlendiren Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, camilerin de deprem riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Star'ın haberine göre, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Şahin, “Deprem randevu ile gelmez. Hangi gün hangi saatte depremle nerede karşılaşacağımızı bilemeyiz. Bunun için konutların yanı sıra cami ve Kur'an kursu gibi yerlerin de yapı denetimine tabi olması olumlu bir gelişme. Yeni uygulama ile yeni yapılan camiler depreme karşı daha dayanıklı olacak. Eski camilerin esaslı tadilatları sürecinde de yapı denetim kuruluşlarına görev düşecek” dedi.



İBADETHANELERE YAPI DENETİMİ TEŞVİKİ


Meclise gönderilmeyi bekleyen düzenlemeye ilişkin madde gerekçelerinde Bakanlığın yaşanabilir ve sürdürülebilir kentsel ve kırsal çevrelerin oluşturulmasına nitelikli ve güvenli yapılaşmasının sağlanmasına, uluslararası ortamlarda rekabet edebilir bir meslek ortamının oluşturulmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek üzere teşkilatlandırıldığına dikkat çekiliyor. Genel gerekçede şu ifadeler yer alıyor: “Yapı denetim sisteminin etkin bir şekilde ifa edilebilmesini teminen eylem-yaptırım dengesi gözetilerek idari müeyyide sürelerinde değişikliğe gidilmiş. Teminat alınması ve idari müeyyide uygulanması sırasında uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi için de Kanunun 8'inci maddesinde yer alan diğer hükümlerde yeniden düzenlemeye gidilmiştir. Toplum hayatında önemli bir yeri olan dini yapıların inşa edildiği taşınmazların sahiplerine bakılmaksızın yapı denetim kuruşluları tarafından denetlenmesine imkan sağlanmış ve teşvik içinde hizmet bedelinde indirime gidilmiştir.”


#Cami
#Deprem
#Kentsel dönüşüm
#Yapı denetim zorunluluğu
#Diyanet İşleri Başkanlığı
7 years ago
default-profile-img