|

Çekmece Gölü’nü İstanbul Boğazı diye satan var

Türkiye’nin son 10 yılda çektiği 150 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımın 50 milyar doları gayrimenkul sektörüne geldi. Çok büyük bir bölümü körfez ülkelerinden gelen bu yatırımcı ilgisinin bazı firmalar tarafından istismar edildiğini söyleyen KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, Küçükçekmece Gölü’nü İstanbul Boğazı, Kayabaşı’nı ise İstanbul merkezi şeklinde lanse eden firmalar olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:42 - 14/10/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği KONUTDER'in düzenlediği; DEİK, İTO, MÜSİAD ve TİM'in de destek verdiği Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması'nın ikinci günü tamamen ikili görüşmelerle geçti. Katar, Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan gibi körfez ülkelerinden gelen 50'nin üzerindeki yabancı yatırımcı ve aracılık şirketi; Türkiye'nin önde gelen 18 inşaat firmasıyla birebir görüşmeler yaptı. Gayrimenkul sektörüne yeni bir ivme kazandırmak amacıyla yapılan zirveyle ilgili düzenlediği sohbet toplantısında sorularımızı cevaplandıran KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye konut sektörünün yabancı yatırımcı çekme potansiyelini anlatırken yabancı yatırımcı ilgisinin istismar edilmesinden dert yandı.



POTANSİYELİMİZ ÇOK DAHA FAZLA


Türkiye'de bu yılın ilk 8 ayında yapılan toplam konut satışı 844 bini aştı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,9 artış gösteren konut satışında yabancı ilgisinin büyük payı var. Ocak-ağustos döneminde yabancılara satılan konut miktarı 14 bin 424 adede ulaştı. Türkiye'nin bu rakamların çok ötesinde bir potansiyele sahip olduğunu belirten Ömer Faruk Çelik, yabancıya satış hedefinin bu yıl için 20 bini aşmak olduğunu kaydetti.



2016'DA 10 MİLYAR DOLARI BULURUZ


Yabancıya satışlardan bu yıl 4-5 milyar dolarlık bir döviz girdisi beklediklerini anlatan Çelik, 2016'da bu rakamı 10 milyar dolara çıkarma hedefine işaret etti. Yabancıların en çok konut aldığı il unvanının bu yıl Antalya'dan İstanbul'a geçtiğine dikkat çeken Çelik, İstanbul'un ardından Antalya, Yalova, Muğla, Bursa Sakarya ve Trabzon'un geldiğini dikkat çekti.



ÇEKMECE GÖLÜ'NÜ BOĞAZ DİYE SATIYORLAR


Yabancı yatırımcı ilgisinin zaman zaman istismar edildiğine şahit olduklarını belirten KONUTDER Başkanı Çelik, bazı firmaların Küçükçekmece Gölü'nü İstanbul Boğazı, Kayabaşı'nı ise İstanbul'un merkezi olarak lanse ettiğine dair şikâyetler aldıklarını kaydetti. Bu aldatmayı yapan firmaların ismini vermeyen Çelik, özellikle körfez bölgesindeki Türkiye Ticaret Ateşelik makamlarına bu konuda şikâyetler bulunduğunu kaydetti.



Türkiye'ye ilgi devam ediyor


Son gelişmelere rağmen yabancı konut müşterisinin Türkiye'ye ilgisinin devam ettiğine de dikkat çeken Ömer Faruk Çelik; Rusya, Çin ve İran'dan da müşteri gelmeye başladığını ifade etti. Konut alan yabancıların yüzde 60-75'inin yerleşik düzene geçtiğine dair gözlemler olduğunu da belirten Çelik, ikinci el konutta da yabancıya satış potansiyelinin varlığına işaret etti. Bugün de devem edecek olan Gayrimenkul Yatırımcı Zirvesi'nden başarılı sonuç alınması halinde benzer organizasyonları Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Rusya, Çin, İran ve Avrupalı yatırımcıları çekmek için de yapacaklarının bilgisini de verdi.



Kâr etmezsek Çırağan'da olur muyuz!


Yılbaşından bu yana konut fiyatlarında ortalama yüzde 17'lik bir artış yaşandığını da belirten KONUTDER Başkanı Çelik, “Bunun kur farkından kaynaklandığını hesap ediyoruz ama bundan en çok sektörün kendisi rahatsız” dedi. Çelik, “Kazanıyor musunuz?” sorusuna ise şu ilginç cevabı verdi: “Elhamdulillah kazanıyoruz ve Türkiye'nin üretim çarkını döndürüyoruz. Kar etmezsek Çırağan'da toplantı yapamayız. Genel giderlerini ve maliyetlerini karşılamak için firmalar sürekli büyümek ve yeni projeler geliştirmek zorundalar.”





#Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği
#Ömer Faruk Çelik
#emlak
8 yıl önce