|

CERN'e Türkiye'den inşaat desteği

Türkiye-CERN Sanayi İşbirliği Konferansı'nda konuşan CERN Genel Direktör Yardımcısı Tsesmelis, "Türkiye ile özellikle sanayici, üniversite ve araştırmacı konularında daha güçlü işbirliği yapmalıyız, Türkiye’nin inşaat sektöründen yardım alacağımızı düşünüyorum" dedi.

Yeni Şafak
17:49 - 5/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:57 - 5/10/2015 Pazartesi
AA

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Genel Direktör Yardımcısı Emmanuel Tsesmelis, Türkiye ile sanayici, üniversite ve araştırmacı konularında daha güçlü işbirliği yapmak istediklerini belirterek, "Türkiye'nin inşaat sektöründen yardım alacağımızı düşünüyorum" dedi.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB), CERN bünyesinde yer alan departmanların ihtiyaçları ile CERN Satın Alma Grubunun ihale ve alımları hakkında bilgilendirmenin yapıldığı "Türkiye-CERN Sanayi İşbirliği Konferansı" gerçekleştirildi.



Konferansta konuşan CERN Genel Direktör Yardımcısı Tsesmelis, Türkiye ile özellikle sanayici, üniversite ve araştırmacı konularında daha güçlü işbirliği yapmak istediklerini ifade etti.



CERN'in Birleşmiş Milletler gibi çok uluslu bir yapısının olduğunu anımsatan Tsesmelis, "Kurumun 21 üye ülkesi var, çok farklı kültürler burada çalışıyor. 2 bin 500 çalışanı var. Kullanıcı sayımız ise 12 binden fazla. Bu gruba Türk vatandaşları da dahil olacaktır" diye konuştu.



CERN'de Türkiye'den bilim insanı kategorisinde 128 civarı kayıt bulunduğunu, daha fazla katılım için özellikle yaz kursları hazırladıklarını aktaran Tsesmelis, Türkiye'nin ortalaması 30 yaş olan nüfus potansiyelinin CERN'de kullanılması gerektiğini söyledi.



Tsesmelis, Türkiye'nin inşaat sektöründen de yardım alacaklarını umduğunu aktarırken, "Bugün bu maksatlarla buradayız" dedi.



"Hedef CERN'deki daimi kadrolarda yer almak"


Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper ise malzeme ve ekipman alım sürecinde farkındalık yaratmak amacıyla planlanan etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında şunları kaydetti:



"Türkiye'deki üniversitelere konulacak hedeflerin başında CERN araştırmalarında yer alacak nitelikli, doktoralı araştırmacı sayısının artırılması yer almaktadır. İkinci olarak ise üniversite ve araştırma kurumlarının, CERN'deki araştırmalara katkı sağlayabilecek sayıda ve ölçekte laboratuvar, teçhizat, tesis ve donanıma sahip olması hedeflenmiş. Üçüncü olarak ise CERN'de daimi statüde istihdam edilen yaklaşık 2 bin 500 kişilik kadro içinde Türk vatandaşlarının da azami derecede yer almasının sağlanması hedeflenmektedir."



CERN'de 600 milyon avroluk pazar


TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz ise CERN'de yıllık 600 milyon avroluk pazar fırsatı olduğunu ve Türkiye'nin burada yer alması gerektiğini belirterek, "Türkiye, ileri teknoloji üretimini ve ihracatını artırmalı. Bunun için ise bir yol haritasına ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.



Yavuz, "Sanayicilerimiz CERN'de açılan ihalelere katılabilecek, araştırmacılarımız ve bilim insanlarımız CERN'de çalışabilecekler. Yerli ve yabancı paydaşların birlikte çalışma alışkanlığı kazanması, ülkemizde yüksek teknolojili üretimin ve ihracatının artmasını da sağlayacak" ifadelerini kullandı.

#Türkiye -CERN Sanayi İşbirliği Konferansı
#Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)
#Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper
#CERN Genel Direktör Yardımcısı Profesör Emmanuel Tsesmelis
#TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz
8 yıl önce
default-profile-img