|

Çevreci teknolojiyle 33 milyon TL tasarruf

İstanbul Yeni Havalimanı (İYH), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nın 23’üncüsünde yer aldı. İYH’nin hizmete girdikten sonra uygulayacağı çevreci teknolojiler ile yılda 19 bin hanenin elektrik ve 5 bin 500 hanenin su tüketimine denk tasarruf yapacak olması etkinliğe katılanların takdirini topladı. Bu uygulamalar yıllık toplamda 33,2 milyon TL tasarruf sağlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/11/2017 Salı
Güncelleme: 00:11 - 14/11/2017 Salı
Yeni Şafak
İYH’deki çalışmalar da son hızıyla sürüyor. Mehmet Kalyoncu, havalimanı inşasının yüzde 70’inin tamamlandığının bilgisini vererek, “29 Ekim 2018’de ilk uçağı uçurmak istiyoruz” dedi.
İYH’deki çalışmalar da son hızıyla sürüyor. Mehmet Kalyoncu, havalimanı inşasının yüzde 70’inin tamamlandığının bilgisini vererek, “29 Ekim 2018’de ilk uçağı uçurmak istiyoruz” dedi.

İstanbul Yeni Havalimanı’nın (İYH) çevreci projeleri, Almanya’nın Bonn şehrindeki iklim değişikliğinde dünyanın en önemli etkinliği olan 23. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansında (COP23) yoğun ilgi gördü. BM üyesi ülkelerden temsilci ve dinleyiciler katıldığı konferansta İYH’nin hizmete girdikten sonra uygulayacağı yenilikçi ve çevreci teknolojiler ile yılda 19 bin hanenin elektrik ve 5 bin 500 hanenin su tüketimine denk tasarruf yapacağı anlatıldı. İYH’deki bu tasarrufların yıllık toplamda 33,2 milyon TL’yi bulması öngürülüyor. İYH’deki çevresel projeler için ayrılan toplam bütçe ise 16 milyon avro.

GLOBAL 'ÇED' ALDI

Toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu; şöyle konuştu: “Havalimanı pek çok açıdan dünyada ilk olma özelliği taşıyor. Bu doğrultuda; aldığımız büyük sorumluluğun farkındayız. Proje başlangıcında en üst seviyede uluslararası standartlarda çevresel ve sosyal etki değerlendirme çalışmalarımızı yaptık. Avrupa’daki havalimanlarında devam eden yenileme projelerine kıyasla projemizde tüm altyapının sıfırdan kurulması teknolojinin hızla değiştiği bu çağda çok daha yenilikçi ve sürdürülebilir bir havalimanını hayata geçirmemize olanak tanıyor.”


YEŞİL BİNA SERTİFİKALI

Terminal binasının geleneksel ASHRAE (Amerikan Isıtma Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Derneği) standartlarına göre yüzde 20 enerji verimliliği ve yüzde 40’a kadar su tasarrufu sağladığını söyleyen Kalyoncu; “Yeşil Bina Sertifikası LEED Gümüş seviyesine uygun olarak tasarlanan Yeni Havalimanı’nda, yer alacak tüm ticari işletmeler yeşil kuruluş sertifikasına sahip olacak. Havalimanının en çok enerji tüketen binası olan terminalin yanı sıra Hava Trafik Kontrol Kulesi, Camii ve Devlet Konukevi gibi diğer özel yapılar da LEED standartlarına uygun tasarlandı” dedi.

ÇEVRE KÖYLERE PROJE

İstanbul Yeni Havalimanının sürdürülebilir ve çevreci olmasının yanı sıra engelsiz bir havalimanı olarak inşa edildiğini ifade eden Kalyoncu; proje alanına komşu mahallelerdeki yerel halkın sosyoekonomik kalkınmasını desteklemek, mevcut ve olası etkileri en iyi şekilde yönetebilmek için 1 Ocak 2016 tarihinde İGA Sosyal Yatırım Programı’nı hayata geçirdiklerini de belirtti. Kalyoncu, şimdiye kadar yürütülen sosyal yönetim projeleriyle 3 ayrı uluslararası ödüle layık görüldüklerini vurguladı.


İklim değişikliği etkinleri asgaride

Birleşmiş Milletler COP23 etkinliği kapsamında “Havacılıkta İklim Değişikliğine Uyum ve Sürdürülebilir Uygulamalar” konulu forumda “İstanbul Yeni Havalimanı İklim Değişikliği Aksiyon Planı” başlıklı bir sunum gerçekleştiren İGA Çevre ve Sürdürülebilirlik Direktörü Ülkü Özeren, çevre ve sürdürülebilirlik konularının birincil öncelikleri olduğunu aktardı. Özeren, şöyle devam etti: “İGA olarak ilk günden bu yana iklim değişikliğinin etkilerini minimuma indirmek için dünya çapında referans olarak gösterilecek nitelikte uygulamalar üzerinde çalışıyor ve bunları kullanıyoruz. Buradaki terminallerin, geçmiş yıllarda yapılan mevcut havalimanlarından daha verimli olması ve bunun yakıt ihtiyacında ve ilgili sera gazı emisyonlarında bir azalmaya neden olacağı da ayrı bir gerçek.”


7 tane kuş bilimcisi çalışıyor

İstanbul Yeni Havalimanı çevresindeki kuşların gözetimini yaptıklarını da anlatan Mehmet Kalyoncu, şirketlerinde 7 tane ornitolog çalıştırdıklarını ve bu kuş bilimcilerin hem göçmen hem de kalıcı kuşların hareketlerini takip ettiğini belirtti. Kalyoncu, bölgedeki 400 kaplumbağayı daha günvenli bir doğal yaşam alanına taşıdıklarının bilgisini de verdi. Yine taahhüt ettikleri 500 bin hektar ağaçlandırma projesini yapacaklarını dile getiren Kalyoncu, “Bunun için Trakya bölgesinde bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz” dedi. Kalyoncu ayrıca, havalimanı çevresindeki yerleşim yerleriyle doğrudan iletişimde olduklarını ve bölgedeki 3 bin kişiyi havalimanı inşasında istihdam ettiklerini aktardı.

  • Emisyon salınımı az olacak
  • İstanbul Yeni Havalimanında hava tarafı tasarımı yapılırken, pistler arası mesafe, terminal binası konumu, taksi yolu ve pist yerleşiminin yakıt tüketimini en aza indirecek ve fazladan harcanan uçuş sürelerini azaltacak şekilde planlandığını açıklayan Çevre ve Sürdürülebilirlik Direktörü Ülkü Özeren; “Bu da gerek uçakların uzun taksi sırasında gerekse sıra beklerken havada şehir yerleşimi üzerinde attıkları turlar sırasında harcadıkları yakıtlardan kaynaklı emisyonların salınımını da azaltacak” diye konuştu.
#Türkiye
#Teknoloji
#Çevrecilik
#Tasarruf
6 yıl önce