|

Çıldırtan turizm

İspanya'nın Barcelona kenti, gelir kaynaklarının yüzde 13'ünü oluşturan turizmle başı dertte. Turizmin 400 bin kişilik ek istihdam yarattığı ve geçen yıl 27 milyon turisti ağırlayan 1.6 milyon nüfuslu kentte bu yıl adeta turistler yağmur gibi aktı. Bunu sebebi ise kentte bulunan otellerin tamamen dolu olmasından kaynaklanmıyor.

Yeni Şafak
09:58 - 28/08/2015 Cuma
Güncelleme: 07:02 - 28/08/2015 Cuma
Diğer

Onbinlerce Bercelonalı evlerinin kapılarını Airbnb, Booking.com gibi özellikle turistlerin oldukça rağbet gösterdiği online ev kiralama şirketlerine açınca kentte turizm kontrolden çıktı. Yaz aylarında bu sitelere kayıtlı 25 bin evin neredeyse yüzde yüz oranında dolu olduğu Katalan şehrinin Belediye Başkanı Ada Colau, siteleri kontrolsüz turist akınına yol açmak, düşük gelirli sakinleri yerinden etmek ve kentin büyüsünü bozmakla suçladı. Milliyet'in haberine göre, başkan seçilmeden önce bir aktivist olarak bu sitelere destek veren Colau, şimdi “oyunu kuralına göre oynayın” diyerek bahsi geçen şirketlerin yasal düzenlemeleri ihlal etmeye devam ettikleri takdirde müdahale edeceklerini kaydetti.



'Daha akıllı politika yapın'

Belediye Başkanı'nın bu açıklamasının ardından Airbnb sitesinin Barcelona sözcüsü de eleştirilere karşılık verdi. Kentteki mevcut uygulamaların çağın gerisinde olduğunu belirten yönetici, kentin, vatandaşların önünü tıkayıcı politikalar yerine daha akıllı ve mantıklı politikalar geliştirmesi gerektiğini söyledi. Geçen yıl Airbnb şirketine Katalonya Bölge Hükümeti tarafından 30 bin euro para cezası kesilmiş ve ihlallerin devam etmesi halinde siteye erişimin engelleneceği açıklanmıştı.


#Barcelona
#Turizm
#İspanya
#Kira
#Ada Colau
9 yıl önce