|

Çin ile nükleer işbirliği

Türkiye, nükleer enerji ve teknoloji alanındaki atılımını Çin ile işbirliği kurarak daha da güçlendirmeye hazırlanıyor. Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü arasında nükleer enerji alanında işbirliğine dair mutabakat zaptı imzalandı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 05:49 - 30/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye nükleer enerji teknolojilerinde son dönemde gösterdiği atağı ülke işbirlikleri ile de güçlendiriyor. Son olarak bu alandaki öncü ülkelerden Çin ile işbirliğine gidildi. Asya devi son yıllarda enerji alanındaki yatırımlarıyla öne çıkıyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü arasında nükleer enerji alanında işbirliğine dair mutabakat zaptı imzalandı.



TEKNOLOJİ DE ORTAK ADIM


Zaptın kapsamının nükleer teknolojiler ve nükleer işbirliğinin karşılıklı olarak geliştirilmesi olduğu belirtildi. Çin'in başkenti Pekin'deki G20 Enerji Bakanları Toplantısı için ülkeye gelen Bakan Albayrak, öncelikle toplantının açılış seremonisine katıldı. Açılış oturumunun ardından Albayrak, bir dizi ikili görüşmeler gerçekleştirdi.



YATIRIMA DAVET


Albayrak, ilk görüşmesini AB Komisyonu Enerji ve İklim Komiseri Miguel Aries Canete ile yaptı. Canete, konuşmasının başında önceki gün İstanbul'da gerçekleşen terör saldırısını lanetledi, yaşadığı derin üzüntüyü dile getirdi. Görüşmede Türkiye ve AB arasındaki enerji işbirliği ve özellikle enerji faslı ele alındı. Albayrak, Canete'nin ardından sırasıyla Uluslararası Enerji Ajansı İcra direktörü Fatih Birol ve Japonya Devlet Bakanı Tasuga Takegi ile bir araya geldi. Takegi de Atatürk Havalimanındaki saldırıyı lanetledi ve Türk halkına taziyelerini iletti. Albayrak'ın son görüşmesi ise Çin Ulusla Enerji İdaresi Direktörü Nur bekri ile oldu. İki bakan bu görüşmede önemli bir anlaşmaya imza attı. İki ülke arasında nükleer teknolojiler ve işbirliğinin karşılıklı olarak geliştirilmesine dair mutabakatı imzaladılar. İki bakanın ayrıca iki ülke arasındaki işbirliğinin diğer alanlara da yansıtılması konusunda ortak fikir benimsedikleri ifade edildi. Albayrak başta kömür ve yenilenebilir enerji olmak üzere, Türkiye'nin yatırım imkanlarını anlatırken, Çinli firmaları Türkiye'ye yatırıma davet etti. İlk gün görüşmeleri akşam yemeği ile tamamlanırken, Albayrak bugün “Uluslararası Enerji Gelişimi için Beklentiler, Fırsatlar ve Tehditler" başlıklı oturumun moderatörlüğünü yapacak ve bir konuşma gerçekleştirecek.







Enerji için aktif politika


Sadece Çin son yıllarda enerji alanındaki yatırımlarla dikkat çekerken, aynı zamanda dünyanın birçok bölgesinde işbirliğine yöneliyor. Orta Asya ve Afrika bölgelerinin yanında, Asya devi, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için Türkiye gibi farklı ülkelere açılım politikası izliyor.


#Nükleer enerji
#Berat Albayrak
8 yıl önce