|

Çin’in dev bankasına izin çıktı

Dünyanın en büyük 7'nci bankası Bank of China’ya Türkiye’de kuruluş izni verildi. Bankanın Çinli yatırımcıları da ülkeye çekmesi bekleniyor. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Bu başvuru, Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisinin önemli bir göstergesi” dedi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 4/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:21 - 3/05/2016 Salı
Yeni Şafak

Çin'İn dev bankası Bank of China'ya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından Türkiye'de kuruluş izni verildi. Bankanın sadece Türkiye'de faaliyette bulunmakla kalmayıp aynı zamanda Çinli yatırımcıyı da ülkemize çekmesi bekleniyor. Özellikle finansal piyasalarımıza güven tazeleme açısından da önemli bir yatırım olarak görülüyor.



Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bank of China'nın Türkiye'de faaliyet göstermek için ocak ayında BDDK'ya kuruluş izni müracaatında bulunduğunu hatırlatarak, kurulun önceki günkü toplantısında bu müracaatın değerlendirildiğini ve olumlu karşılandığını söyledi.



Bank of China'nın küresel bazda en büyük 7'nci banka olduğuna dikkati çeken Şimşek, bu başvurunun Türkiye'ye yabancı ilgisinin önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti. Bankanın merkezinin İstanbul'da olacağına işaret eden Şimşek, Bankacılık Kanunu uyarınca Bank of China'nın 9 ay içinde faaliyete geçmesinin beklendiğini belirtti.



SEKTÖRE GÜVENİN GÖSTERGESİ


Türkiye'de bankacılık sektörünün rekabet seviyesinin oldukça yüksek olduğunu belirten Şimşek, Çinli bankanın sektöre girişinin de rekabetin artmasına katkı sağlayacağını aktardı. Şimşek, kurulacak banka hakkında şu bilgileri verdi: “Banka, dünyanın ilk 500 büyük şirketinin yer aldığı 2014 yılı 'Global 500' sıralamasında da 59'uncu sırada yer alıyor. Bankanın, Türkiye'de 300 milyon dolar karşılığı Türk lirası sermayeli bir mevduat bankası kurulmasına yönelik talebi bulunuyordu. Verilen iznin ardından kurulması planlanan bankada Bank of China yüzde 99,99 oranında, BOC'nin sahip olduğu Bank of China Group Investment Limited'e bağlı dört şirket de toplamda yüzde 0,01 oranında pay sahibi olacak.”







TÜRKİYE'DEKİ HAKİM ORTAĞI ÇİN SERMAYESİ OLAN 2'NCİ KURULUŞ


Bank of China'ya verilen kuruluş izni ile, Tekstilbank AŞ hisselerini devralmak suretiyle sektörde faaliyet göstermeye başlayan ICBC ile birlikte Türkiye'de faaliyet gösteren ve hakim ortağı Çin sermayeli kuruluşların sayısı da böylece ikiye yükselmiş oldu.



Dünyaca ünlü bankalar sırada


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BDDK'ya dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren bankacılık gruplarının, banka kuruluşuna ya da hisse devralınmasına yönelik niyetlerini ilettiğine dikkati çekti. Şimşek, “Türkiye'nin yatırım potansiyeli ve ekonominin istikrarlı yapısı yabancı sermayeli bankaların Türk bankacılık sektörüne ilgisini de artırıyor” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye ile Çin arasında siyasetten iktisadiye birçok alanda iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla “Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi”nin oluşturulduğunu, kendisinin de komitenin eş başkanlığına getirildiğini belirten Şimşek, kurulacak bankanın ilişkilerin geliştirilmesi noktasında önemli bir adım olduğunu söyledi.


#Bank of China
8 yıl önce