|

Çinli şirketlerin yeni gözdesi Türkiye

Çin para birimi Yuan'ın değer kaybetmesi nedeniyle yurtdışında şirket avına çıkan Çinliler, Türkiye'de şirket arayışına girdi. Çinli şirketler Türkiye'de finans başta olmak üzere perakende, altyapı ve enerji sektörlerinde satın alım yapmayı planlıyor.

Yeni Şafak
07:01 - 8/02/2016 понедельник
Güncelleme: 05:04 - 8/02/2016 понедельник
Diğer

Türkiye'de satın alma ve birleşme alanında danışmanlık hizmeti veren Pragma'nın Yönetici Direktörü Kerim Kotan, kamu sektörü başta olmak üzere Çinli şirketlerin elinde yüksek miktarda nakit para olduğunu söyledi. Elindeki nakit parayı yurtdışında şirket satın almak için kullandıklarını belirten Kotan, Çin şirketlerinin her yıl 100 milyar dolar üzerinde şirket satın aldıklarına dikkat çekti. Çinli şirketlerin Türkiye'de finans perakende, enerji ve altyapı sektörleri ile ilgilendiklerini belirten Kotan, Star gazetesine yaptığı açıklamalarda, “Şu anda Çinli firmalarla biri kafe restoran zinciri satışı biri de altyapı şirketi olmak üzere iki proje üzerinde çalışıyoruz. İki işlemin toplam değeri 400 milyon dolar civarında. Restoran zincirinin yüzde 50 hisse satışına yönelik görüşmelerimiz var” dedi.



500 milyon dolar gelecek


Türkiye'nin dünyada milyarlarca dolarlık satın alım yapan Çin şirketlerinin radarına geç girdiğini belirten Kotan, Türkiye'nin de bu satın alım furyasından daha fazla istifade etmesi gerektiğini vurguladı. Geçen yıl Türkiye'de şirket ortaklıkları ve şirket satın almalarıyla birlikte toplam yabancı yatırım miktarının 12 milyar dolara ulaştığını belirten Kotan, Çin şirketlerinin 1.2 milyar dolarla bu işlemlerdeki payı yüzde 9 olduğuna dikkat çekti. Kotan, 2016 yılında Çinli şirketlerin Türkiye'de toplam 500 milyon dolrlık satın alım yapacakları beklentisi içinde olduklarını söyledi.



Finans sektörüne ilgi büyük


Finans sektörünün Çinli şirketlerin özel ilgi gösterdiği bir alan olduğunu belirten Kerim Kotan “Industrial and Commercial Bank of China'nın Tekstilbank'ı satın alması Çin finans şirketlerinin Türkiye'ye ilgisinin olduğunu gösteriyor. Çin bankasının Türkiye'de orta ölçekte bir bankayı satın alması burada büyümek istediğinin bir göstergesi. Büyümeyi ya şube açarak ya da başka banka satın alarak gerçekleştirecekler” dedi.


#Çin
#Türkiye
8 лет назад