|

Ciroda liderliği hipermarketler aldı

AVM Ciro Endeksi, nisanda yüzde 14,2 artarak, 208 puana yükseldi. Hipermarket kategorisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,4’lük artış kaydederek ayakkabı-çanta kategorisinin liderliğini elinden aldı

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:44 - 7/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Ciroda liderliği hipermarketler aldı
Ciroda liderliği hipermarketler aldı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksinin nisan ayı sonuçları açıklandı. Verilere göre, ciro endeksi nisanda geçen yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 14,2 artış kaydederek 208 puana ulaştı. AVM’lerde kiralanabilir metrekare başına düşen cirolar nisanda İstanbul’da 912 lira, Anadolu’da 715 lira olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise 794 lira’ye yükseldi. Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı hipermarkette yaşandı. Hipermarket kategorisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,4’lük artış kaydederek uzun zamandır lider koltuğunda yer alan ayakkabı-çanta kategorisini geride bıraktı.Söz konusu dönemde AVM’lerdeki yiyecek kategori ciroları yüzde 14,6, teknoloji kategori ciroları yüzde 13,9, ayakkabı-çanta kategori ciroları yüzde 13,5 ve giyim kategori ciroları ise yüzde 13,2 artış gösterdi. Uzun zamandır dalgalı bir seyir gösteren diğer alanlar kategori ciroları ise yüzde 20,1’lik artış kaydetti.

Daha çok kişi AVM’ye gitti

Nisanda 2016’nın aynı dönemine göre ziyaret sayısı endeksinde yüzde 1’lik artış yaşandı. Verileri değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü, nisan ayında döviz kurlarında yaşanan rahatlamanın hem ithalat yapan hem de döviz üzerinden verilen kiralar nedeniyle sorun yaşadıklarını paylaşan perakendecilere nefes aldırdığını vurguladı.

TL değerlendi

Türk Lirası reel döviz kuru endeksi mayıs ayında tüketici fiyatları bazında aylık yüzde 1,3 artarak 91,38 puana çıktı. Nominal efektif döviz kuru, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk Lirası (TL)’nın ağırlıklı ortalama değeri olarak hesaplanıyor. Reel efektif kurun artışı Türk Lirası’nın değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.

#AVM
#Hipermarket
7 yıl önce