|

Çözüm süreci devam edecek

Çözüm sürecine verdikleri desteği göstermek için 88. Olağan Genel Kurullarını Şanlıurfa''da yaptıklarını söyleyen MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, "Çünkü çözüm süreci sadece ülkemizi değil bütün bölgeyi kapsıyor. Doğuya pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Çözüm süreci devam edecektir'' dedi.

ERDİ YILMAZ / ŞANLIURFA
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:13 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Çözüm süreci devam edecek
Çözüm süreci devam edecek

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Şanlıurfa''da yaptığı açıklamada, ''Çözüm süreci devam edecektir'' dedi. MÜSİAD''ın her ay açıkladığı Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verisini bu ay Şanlıurfa''da açıkladıklarına dikkat çeken MÜSİAD Başkanı Olpak, amaçlarının çözüm sürecine verdikleri desteği göstermek olduğunu bildirdi. Olpak, ''Biz çözüm sürecine olan net desteğimizi göstermek istiyoruz. Çünkü çözüm süreci sadece ülkemizi değil, tüm bölge coğrafyasını kapsıyor'' dedi. Çözüm sürecine olan inançlarından dolayı MÜSİAD olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine pozitif ayrımcılık yaptıklarını da vurgulayan Olpak, ''Son 1 yıldır toplantılarımızı yatırımları teşvik etmek için bu bölgelerde yapıyoruz'' diye konuştu.

EKONOMİK CANLILIK ARTIYOR

MÜSİAD''ın ekim ayına ilişkin SAMEKS verisi 2.92 puan artarak 55.31 puana yükseldi. Endekse göre; sanayi 0.54 puan artarak 57.08''e yükselirken, 3.90 puan yükselen hizmet sektörü ise 54.58 puana çıktı. Eylül ayı SAMEKS verilerinde sanayi sektörü 1.50 puan yükselmiş, hizmet sektörü ise 3.06 puan azalmıştı. Ekim ayı SAMEKS verilerini Şanlıurfa''da açıklayan MÜSİAD Başkanı Olpak, endeksin 8 aydır 50 baz puanın üzerinde seyrettiğini ifade ederek, bunun ekonomik canlılığın göstergesi olduğunu dile getirdi.

HİZMET SEKTÖRÜ GÜÇLENDİ

SAMEKS''teki yükselişin en önemli sebebin hizmet sektöründeki 3.90 puanlık artış olduğuna dikkat çeken Olpak, ''Hizmet endeksinde tedarikçilerin ''teslim süresi'' alt endeksinde görülen 12.78 ve ''istihdam'' alt endeksinde görülen 7.76 puanlık artışlar bu yükselişte önemli rol oynadı'' dedi. Yine sanayi endeksinde de 0.54 puanlık artış görüldüğünü kaydeden Olpak, ''istihdam'', ''tedarikçilerin teslim süreleri'', ''stoklar'' alt endekslerinin artan sanayi endeksine olumlu katkı sağladığını dile getirdi. Nail Olpak ayrıca, kasım ayı itibariyle SAMEKS verilerini bölgesel olarak da açıklayacaklarının bilgisini verdi.

Büyüme beklentisi artabilir

ABD''nin faiz artışına gideceği beklentisinin dünya genelinde olduğu gibi Türk ekonomisini de etkilediğini belirten Nail Olpak, bunun iş dünyasının yatırım kararlarını ertelemesine neden olabileceğini ifade etti. Yatırım kararlarında kur ve faizin de etkili olduğunu vurgulayan Olpak, ''Buna karşın SAMEKS endeksinin hala 50 puanın üstünde çıkışı ekonominin canlılığın sürdürdüğünü gösteriyor. Endeksteki bu yükseliş kasım ayında da devam ederse 3.3 olan büyüme beklentimiz yukarı çıkar'' diye konuştu.

'İş kazaları kader olmasın'

İş dünyası olarak son zamanlarda yaşanan iş kazalarına dikkat çekmek amacıyla genel idare kurulu toplantısında ''iş hukuku, iş güvenliği ve sağlığı'' konusunu ele alacaklarının altını çizen MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, ''İş dünyası olarak iş kazalarının bir kader olmaması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bunu kırmak istiyoruz'' dedi.


9 yıl önce