|

Danıştay’ın kararı Maliye’yi rahatlattı

Danıştay’ın binalarda net alan üzerinden müteahhitlere KDV iadesi yapılması yönündeki kararının, inşaat müteahhitliği sektörünü sevindirirken, Maliye Bakanlığı’nı da ciddi şekilde rahatlattığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:38 - 2/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Danıştay’ın kararı Maliye’yi rahatlattı
​Danıştay’ın kararı Maliye’yi rahatlattı

Maliye Bakanlığı konut yapımında müteahhitlere KDV iadesinin KDV Genel Uygulama Tebliği’ne göre olması yönündeki ısrarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre yapılması kararı nedeniyle 3 yıllık bir ihtilafa yol açmıştı. Danıştay’da ise Maliye Bakanlığı’nın KDV Uygulama Tebliği’nin yürütmesi durdurulmuştu.

MALİYE BAKANLIĞI RİSK ALDI

Maliye Bakanlığı’nın Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararından sonra 2015 yılı Aralık ayından bu zamana kadar geçen sürede KDV iadelerinin bekletilemeyeceğine karar vererek, ciddi bir risk aldığı ortaya çıktı. Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ni içeren net alana göre KDV iadesi daha fazla KDV’nin iadesini sağlıyor. Maliye’nin brüt alan üzerinden hesabında daha az KDV iadesi yapıyordu.

İADENİN %10’U GERİ İSTENECEKTİ

Maliye’nin riski de burada ortaya çıkacaktı. Danıştay, Maliye’nin ısrar ettiği KDV Genel Uygulama Tebliği’ne göre KDV iadeleri yönünde uygulama kararı verseydi, 2015 yılı Aralıktan bu yana geçen 1,5 yılda Maliye’nin yapmış olduğu KDV iadelerini geri çağırması gerekecekti. Bu da her yapılan KDV iadesinin %10’unu geri çağırmaya yol açacaktı.

KDV ARTIK NET

Danıştay’ın yürütmesini durdurduğu KDV Genel Uygulama Tebliği’nin ilgili bölümünü geçtiğimiz günlerde bu kez esastan iptal etmesi ile konutların net alan hesabı artık KDV uygulama tebliğine göre değil, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre yapılacak.


#Danıştay
#Maliye Bakanlığı
7 yıl önce