|

Darbe fırsatçısı 39 firma EPDK sorgusunda

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 15 Temmuz darbe gecesi akaryakıtta fahiş fiyatla satış yapan fırsatçılara göz açtırmadı. Giresun’da akaryakıt bayiliği yapan Doğramacılar Akaryakıt’ın bayilik lisansı iptal edildi. EPDK ayrıca İstanbul’da 22, Ankara’da 17 akaryakıt firması hakkında da soruşturma yürütüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/09/2016 Pazar
Güncelleme: 23:12 - 24/09/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

FETÖ örgütü mensuplarının 15 Temmuz'da gerçekleştirmek istediği darbe girişimi bazı şahıs ve firmalarca da fırsatçılığa dönüştürüldü. Bu kapsamda Giresun'da Doğramacılar Akaryakıt İstasyonu'nun da vatandaşa darbenin yaşandığı gece fahiş fiyatla benzin, LPG ve motorin sattığı tespit edildi. Darbenin yaşandığı gece bu istasyondaki tabelada piyasada litre fiyatı yaklaşık 3,80 lira olan motorin 5,50 liraya, 4,35 lira olan benzin ise 6 liraya çıkartıldı. Yine 2,30 lira olan LPG ise tabelada 4 liraya çıkartılıp satıldı. Fırsatçı şirkete ilk ceza yakıtını sattığı Opet'ten geldi. OPET, Temmuz ayı sonunda Doğramacılar şirketinin tavan fiyatı aşmasından dolayı yaptığı sözleşmeyi iptal etti. Şirket aynı tarihlerde EPDK tarafından da incelemeye alındı. Soruşturmalar neticesinde şirketin bayilik lisansı EPDK tarafından iptal edildi.



84 BİN LİRA CEZA


Kurul, Doğramacılar Akaryakıt İstasyonuna 84 bin 575 lira da idari para cezası verdi. Kurul lisans iptali ve idari para cezasını, “Darbe teşebbüsünü fırsat bilen Doğramacılar Akayakıt istasyonunun ulusal güvenliği ve kamu düzenini tehdit eder nitelikte piyasanın güven ve istikrar içerisinde işlemesini engellediği” gerekçesiyle iptal etti.







SORUŞTURMALAR SÜRÜYOR


EPDK ayrıca İstanbul'da 22, Ankara'da 17 akaryakıt firması hakkında da soruşturma açtı. Daha önce hakkında soruşturma açılan 5 firmadan da savunma bekleniyor. Savunmalar vatandaşın fişleriyle de karşılaştırılıyor. Çünkü vatandaşlar o gece yaşanan süreç nedeniyle yüksek fiyatlardan aldıkları motorin için fiş de almış ve bu fişleri de sosyal medyada paylaşmıştı.



Yılmaz: Hiçbir gerekçe bunu haklı göstermez


EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Darbe girişiminin olduğu gece bazı akaryakıt istasyonlarının hizmet vermediğini, bazılarının fahiş fiyatla akaryakıt sattığını tespit ettik. Bu konuda vatandaşlarımızdan çok sayıda şikayet dilekçesi geldi. Vatandaşı mağdur eden bu istasyonlar ile ilgili işlemleri başlatacak ve gerekli gördüğümüz takdirde ceza keseceğiz. Bir akaryakıt istasyonu böyle bir gecede hizmet vermeyecek de ne zaman hizmet verecek? Bu durum hiçbir gerekçe ile savunulamaz. Talimatı verdim ve süreci hemen başlattık. Otomasyon üzerinden o gece hizmet vermeyen akaryakıt istasyonlarını tek tek belirleyip, işlem başlatacağız. Gerekli görülen istasyonlara da mevzuattan doğan cezayı uygulayacağız” değerlendirmesi yapmıştı.


#EPDK
#Darbe gecesi
8 yıl önce