|

Davos’ta denge çağrısı

Türk işadamı Hamdi Ulukaya, Davos’ta patron ve CEO’lara vicdan ve sosyal denge çağrısı yapacak. Ulukaya, zenginden alıp fakire vermeyi hedefleyen iyilik hareketi, 'Tent Taahhütü'nü anlatacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2016 Salı
Güncelleme: 22:08 - 18/01/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Amerika'da yoğurdun Steve Jobs'u olarak gösterilen Türk asıllı ABD'li işadamı Hamdi Ulukaya Bill Gates'in başlattığı zenginlerin yaşarken servetlerini bağışlayanlar 'The Giving Pledge' organizasyonu için 1,5 milyarlık servetinin yarısını bağışladı. Bu olay ile dikkatleri üzerine çeken Ulukaya, Davos'a davet edildi. Ocak'ta yapılacak zirvede Ulukaya kendi kurduğu Tent Taahhüdü'nü dünyaya anlatacak. Çalışma 'zenginden alıp fakire verme' misyonunu taşıyor. Organizasyon devletin dışında özel şirketlerinin sisteme dahil olduğu bir çalışma. Özel sektör oyuncularına fakir ve mülteciler için 'bir şey yap' diyor. Hareket özel sektörün oluşturduğu ortak bir iyilik network'ü oluşturuyor. Her şirket bu network'e girerek birşey yapma taahütünde bulunuyor. Master Card fakirlerin istedikleri zaman harcayacakları özel bir kartla sisteme girdi. UPS, yardım malzemesini en kısa ve masrafsız şekilde ulaştırmayı vaad etti. Ulukaya'nın firması Chobani, mültecilere iş sağlama taahhütü sundu. Appel ile görüşmeler ise sürüyor.



AMACI HAYIRDA İNOVASYON


Tent Taahhüdü'nün çıkış noktası iyilik inovasyonu oluşturmak. Bugüne dek parada, işte, üründe inovasyonlar yapıldı ama yardım ve iylikte bir adım bile adım atılmadı. Yunanistan'daki göçmenlerin fotoğrafı bunu fazlasıyla gösteriyor. Konveksiyonel usulleri kırmak ve dünyada yeni bir iyilik akımı oluşturmak; 'Tent taahhüdü'nün varoluş sebeplerinden biri de bu.



Avrupa kadük Türkiye başarılı


AB'nin tam ortasında bir mülteci sorunu yaşandığını belirten Hamdi Ulukaya, “Mültecileri bir yere almak ve yıllarca hapsetmek birşey ifade etmiyor. Yani kadük kalıyor” dedi. Türkiye'nin bu anlamda önemli bir başarıya imza attığını söyleyen Ulukaya, “Davos'ta kesinlike mesajımdır. Türkiye örnek bir ülke. Barınma vermesi okullarını açması ve entegreye başlatması. Türkiye'de Suriyelilere geçici çalışma hakkı verildi. Avrupa'da bu yok. 2-3 yılda çalıştırmıyor. Bu Türkiye'nin farkı” diye konuştu.


#inovasyon
#Tent Taahhüdü
#Steve Jobs
#Hamdi Ulukaya
#The Giving Pledge
8 yıl önce