|

Denetim sıklaştı güvensiz ürün azaldı

Yeni eğitim-öğretim sezonu yaklaşınca, kırtasiye ürünlerinin güvenliği yeniden gündeme geldi. Milyonlarca çocuğun sağlığını ilgilendiren konuyla ilgili denetimler sıklaştırılınca güvenli kırtasiye ürünü oranı son beş yılda % 53’ten 97’ye çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:32 - 30/08/2016 Salı
Yeni Şafak

Yeni eğitim-öğretim sezonun açılmasına günler kaldı. Kurban Bayramı'ndan sonra 19 Eylül'de başlayacak sezon için hazırlıklara başlayan milyonlarca veli, öğrencisi için alacağı kırtasiye ürünlerinin güvenli olup olmadığı telaşı da yaşıyor. Aile bütçesini döndürmeye çalışırken merdiven altı üretimle piyasaya sürülen ürünlerle yüz yüze kalıyor.Her yıl gündeme gelen kırtasiye ürünlerinin güvenliği konusunda denetimler sıklaştıkça, çocukların sağlığını tehdit eden ürün oranı da azalıyor. Ticaret ve Gümrük Bakanlığı'nın bu konuda verdiği mücadele sonuç vermeye başladığı rakamlardan anlaşılıyor. Çünkü son beş yılda güvenli ürün oranı yüzde 53'ten 97'ye çıktı.



YÜZDE 100'E ÇOK YAKINIZ


Bu konuyu yazılı bir açıklamayla değerlendiren Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet F. Şendil, yeni eğitim-öğretim dönemi açılmadan velileri rahatlatan rakamlar verdi. Şendil, kırtasiye sektörü olarak yıllardır verdikleri mücadelenin sonuçlarını görmeye başladıklarını söyledi. Şendil, “Uzun zamandır üretim ve ithalat konusunda sektör olarak verdiğimiz mücadele, bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları sayesinde 2011 yılında %53 düzeyinde olan güvensiz ürünlerin oranı günümüzde % 3.3'e kadar geriledi. Başka bir deyişle; Türkiye kırtasiye sektöründe satılan her 100 üründen 97'si güvenli. Bu sayede uluslararası lisanlı firmaların da üretim üssü haline geldik” dedi.



KİMLİĞİ BELLİ OLAN ÜRÜNLERİ SATIN ALIN!


Okul alışverişine çıkmaya hazırlanan velilere tavsiyelerde de bulunan Şendil, şunları söyledi: “Sektörümüz, bilinçlenen üretici ve ithalatçıları, kimyasallardan arındırılmış ürünleri sayesinde ve mevzuatlara uygunluk konusunda Gümrük Bakanlığı'nın örnek gösterdiği bir seviyeye geldi. Velilerden tek beklentimiz; ambalajlı, ithalatçısı ya da üreticisi belli, etiketli yani kimliği olan ürünleri satın almaları. Bu tip ürünler gönül rahatlığıyla kullanılabilir.”



Türkiye devlerin üretim üssü oldu


Güvenli ürün konusunda verilen mücadele sayesinde hem sağlıklı nesiller yetişmesi adına önemli bir adım atıldığını hem de ülke ekonomisine kaynak oluşturulduğunu vurgulayan Şendil, şu bilgileri verdi: “Türkiye'de üretim ve ithalatta güvenli ürün seviyesinin %97'ye ulaşması sayesinde Avrupalı ve Rus kökenli dünya markası birçok lisansör firma üretimlerini Çin'den Türkiye'ye taşıdı. Artık Türkiye üretiyor, dünyaya satıyor. Bu sektörümüz adına da önemli bir gelişme ve gurur kaynağı.”


#Kurban Bayramı
#Öğretim yılı
8 yıl önce