|

Depolamanın çılgın projesi

Tuz Gölü'nün altına inşa edilen doğalgaz depolama tesisi törenle hizmete alındı. Yılda 1,2 milyar metreküp gaz depolama kapasitesi bulunan tesis, günlük 40 milyon metreküp gazı sisteme verebilecek. “Depolamanın çılgın projesi” olarak adlandırılan tesisin açılışında konuşan Enerji Bakanı Berat Albayrak, sırada çok daha önemli yatırımlar olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 04:31 - 11/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Hizmette depolamanın çılgın projesi
Hizmette depolamanın çılgın projesi

Aksaray'da Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın katılımıyla açılışı gerçekleşen tesis Tuz Gölü'nün yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Aksaray İli, Sultanhanı Beldesi yakınlarında yerin yaklaşık bin 100 ile bin 400 metre altında bulunan tuz yapılarında doğalgaz depolanması amacıyla, her birinin net fiziksel hacmi 630 bin ile 750 bin metreküp olan toplam 12 kavern (suni mağara) oluşuyor.





SON TEKNOLOJİYLE TESİS KURUYORUZ


Tesisin açılış töreninde konuşan Bakan Albayrak, üç ana kriter üzerine bir strateji belirlediklerini söyledi. Bakanı Albayrak, “Tüm ekibimizle özverili bir mesai ortaya koyuyoruz. Yerli ve yenilenebilir enerjinin artırılması öncelikli hedefimiz. Bu kategorinin payını artırmayı amaçladık. 2016 yılında yerli kaynakların üretimdeki payını yüzde 49,3'e çıkararak rekor kırdık. Kömür rezervlerimizi değerlendirmeye başladık. Yatırımcının işini kolaylaştıran bir sistem kuruyoruz. Son teknoloji termik santral kuruyoruz. Aynı şekilde iş sağlığı ve güvenliği taviz vermediğimiz diğer alan” dedi.



ÇOK ÖNEMLİ YATIRIMLAR GELİYOR


2016 yılında bir önceki yıla kıyasla yenilenebilir enerji payını yüzde 31'in üzerine taşıdıklarına dikkat çeken Albayrak, “Tüm izinleri alınmış, alt yapısı tamamlanmış, projelerin hayata geçmesini teşvik edecek bir modelle bir yatırım alt yapısı oluşturduk. İnşallah bu alanda güneş ve rüzgar enerjisinde çok önemli iki büyük yatırımı hayata geçiriyoruz” diye konuştu. Her şeyin Türkiye için olduğunu vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti: “çıkarken üstlendiğimiz sorumluluğun farkındayız. 15 Temmuz'da bir kez daha gördük ki Türkiye'nin diz çökmesi milletin boyun eğmesi için maşaları tutan eler hep tetikte bekliyor. Bu millete yol çizmeye çalışanlara karşı ülkemizi çok daha güçlü kılarak cevap vereceğiz: Biz güçlü oldukça dünyanın tüm köşesindeki mazlumlar güçlü oluyor”





12 suni mağara ile hizmet verecek


Açılış öncesi tesisle ilgili açıklamalarda bulunan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdürü Burhan Özcan, doğalgaz depolanması amacıyla, her birinin net fiziksel hacmi 630 bin ile 750 bin metreküp olan toplam 12 kavern (suni mağara) oluşturulduğunu anlattı.



ÇILGIN PROJE


Özcan, pompa istasyonları, su tankları, borular ve kompresör istasyonları ile depolama tesisinin kurulumunun tamamlandığını anlatarak, şöyle devam etti: “Toplamda 1,2 milyar metreküp yıllık çalışma gazı ve günlük 40 milyon metreküp geri üretim kapasiteli tesisin bir bütün olarak devreye alınması planlanıyor. Proje, yaklaşık 700 milyon dolara mal oldu. Cumhurbaşkanı'mız gaz basma işlemini başlatmak suretiyle tesisi hizmete alacak. Tesisteki çalışmalar depolama yapılırken devam edecek. Yakın zamanda tam kapasite ile hizmette olacak. Depolamanın çılgın projesi diyebiliriz.”












#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Tuz Gölü
#Enerji Bakanı
#Berat Albayrak
7 yıl önce