|

Depolar 50 TL daha ucuza doluyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyada enerji üzerindeki fiyat düşüşünün tüketici ülkelere fayda sağladığını dikkat çekerek, "Bu fiyatlar 'vatandaşımıza yansıdı mı' diye söylenir. Birebir yansıdı. 55 litrelik deposu olan birisi benzinde 50 TL, dizelde 40 TL daha az dolduruyor deposunu. Bunun toplam tutarı 6 milyar dolar" dedi.

Yeni Şafak
16:09 - 22/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:22 - 22/12/2014 Pazartesi
DHA
TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi işbirliğiyle düzenlenen "World Energy Outlook 2014 Raporu'nun Türkiye Tanıtımı" Sabancı Center'da düzenlenen toplantıyla gerçekleşti. Toplantıya Tabii ve Enerji Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve çok sayıda bürokrat ve işadamı katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, hem arz hem de talep dengesindeki değişimin petrol fiyatlarını 2009'daki seviyeye düşürdüğünü belirterek, enerji ekonomisinin de konvansiyonel olmayan kaynaklara dayanarak önemli değişimlere uğradığını söyledi. Dinçer, "Elbette petrol fiyatlarındaki bu serbest düşüş durumunun farklı ülkeler için farklı sonuçları olacak. Bu durumda enerji ithalatçısı bir ülke olarak düşen enerji fiyatlarının hem enerji sektörümüz hem de ekonomimizin bütünü için önemli fırsat penceresi yaratması mümkündür. Ancak bu fırsat penceresini en iyi şekilde kullanabilmek için bir dizi reform ihtiyacı içinde olduğumuz açıktır. Bir başka değişle düşük enerji fiyatlarının rehavetine kapılmamalıyız" dedi.


"BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZIN BUNDAN YARARLANACAK"


Dinçer'in açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da petrol ve doğalgazdaki düşüş ile Rusya ve AB arasındaki Güney Akım projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin dünyadaki enerji politikaları ve stratejileri açısından tutarlı çizgisinin devam edeceğini belirten Bakan Yıldız, "Ülkeler, şahıslar, şirketler öngörülenin isabet ettiği kadar güçleniyorlar. Biz dünyadaki bu dengesizliklerin yanında Edirne'den Karsa, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar elektriksiz herhangi bir bölgenin kalmadığını, doğalgazla alakalı noktanın da 2016'nın sonunda tamamen o noktaya ulaşacağımızı ve bütün vatandaşlarımızın bundan yararlanacağını söylemem lazım" dedi.


İLKİM DEĞİŞİKLİĞİ

İklim değişikliği konusunda, Türkiye'nin dünyayı kirletmediğini dile getiren Taner Yıldız, kirletmemeye de devam edeceğini ve temizlenmesi konusunda da kendi ölçeğinde çaba göstereceğini belirterek, "Ama insanoğluna baktığımızda kendisine ayrılan kirletme bütçesinin önemli bir kısmını tükettiğini ve bundan sonra çok az bir marjının kaldığını ve önümüzdeki yıl bu sıralar yapılacak olan Paris toplantılarında artık nihai bir karar alınması gerektiğini biliyor" dedi.


"TÜRKİYE, GÜNEY AKIM PROJESİNİN TARAFI YA DA ORTAĞI DEĞİLDİR"


Bakan Yıldız, Türkiye'nin yeraltındayken savaşın, yerüstündeyken barışın gerekçesi olan petrol ve doğalgaza her zaman barışın gerekçesi olarak baktığını, bu istikrarlı, tutarlı ve sürdürülebilir politikalarının yalnızca kendi içinde değil AB ülkeleriyle de devam ettiğini belirtti. Bu konuda Rusya örneğini veren Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"En son Sayın Putin'in ziyaretiyle beraber Türkiye'nin de içine alındığı bir tartışma ortamı oluşturuldu. 'Türkiye acaba AB'yi mi yoksa Rusya'yı mı tercih edecek' diye. Türkiye, Güney Akım projesinin tarafı ya da ortağı değildir. Dikkatlerden kaçırılan önemli bir gerçek var. Güney Akım'ın ortakları kimlerdir? Eğer suçsa bu suça iştirak edenler kimlerdir? Güney Akım projesi aslında AB'nin orta ve uzun vadede doğalgazla alakalı probleminin çözümünün bir parçası olması adına ciddi ve önemli projelerden bir tanesidir. Güney Akım'ın ortakları 3 tane AB ülkelerinin firmalarıdır. Fransa, Almanya ve İtalya Ama bizde bırakılan algı; acaba Türkiye Güney Akım tarafına geçtiğinde AB dengeleri bozulacak mı sorusudur."


"NE AB ÜYESİ OLMAYLA ALAKALI SERÜVENDEN VAZGEÇER NE DE RUSYA GİBİ ÖNEMLİ BİR KOMŞUSUNDAN"


Algıyla gerçeğin bir araya getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldız, "Putin'in Türkiye ziyaretinde birçoğumuzun da sürpriz olarak gördüğü bir şekilde 'Bundan sonra Güney Akım kapandı. Belki Türk akımından bahsedebiliriz ve Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya gaz satışı bundan sonra geri kaldı' dedi. Türkiye ne AB üyesi olmayla alakalı serüvenden vazgeçer ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vaz geçer. Rusya Türkiye için önemlidir. Türkiye'de Rusya için önemlidir. Yapılan anlaşmada iyi niyet anlaşmasıdır" şeklinde konuştu.


"BENZİNDE 50 TL, DİZELDE 40 TL DAHA AZ DOLDURUYOR DEPOSUNU"


Petrol fiyatlarının düşüşünün tüketici ülkelere fayda sağladığını üretici ülkelere ise kardan fedakarlık yaptırdığı bir döneme girildiğini hatırlatan Yıldız, "Biz yolumuza devam ediyoruz. Fiyat düşüşüyle ilgili vatandaşımızı ilgilendiren kısmını otomatik fiyatlama mekanizmasıyla beraber çok hızlıca yansıttık. Bu fiyatlar 'vatandaşımıza yansıdı mı' diye söylenir. Evet yansıdı. 55 litrelik deposu olan bir vatandaşımız son 6 ayda toplam 6 milyar dolarlık daha az gidere sahip oldu. Birebir yansıdı. 55 litrelik deposu olan birisi benzinde 50 TL, dizelde 40 TL daha az dolduruyor deposunu. Bunun toplam tutarı 6 milyar dolar" dedi.

Doğalgaz'da da kamuda ilk defa bir fırsat oluştuğunu dile getiren Yıldız, "Sattığı fiyatın maliyetinin daha altına inebilecek piyasa fiyatları oluştu. Bu şimdiye kadar oluşan Zaralarını telafi etme şansını doğurdu. Özellikle AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında sanayicimiz için en ucuz doğalgazı sağlayan ülke oldu. Şuan fiili olarak 28 Avrupa ülkesi arasında doğalgazı en ucuz satan ülkeyiz" diye konuştu.


 
#taner yıldız
#benzin
#mazot
#enerji bakanı
9 yıl önce
default-profile-img