|

Derdini anlatmak için Bakanı icralık yaptı

Dolandırıcılar, kanunlardaki boşlukları istismar etmekte sınır tanımıyor. İlamsız icra yöntemiyle yapılan dolandırıcılığa vatandaşlar isyan ediyor. Elinize gelen bir icraya 7 gün içinde itiraz etmezseniz haciz şoku yaşayabilirsiniz. Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, konuya dikkat çekmek için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü bu yöntemle borçlandırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:31 - 9/12/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Dolandırıcıların adeta kazanç kapısı haline gelen ilamsız icra vatandaşı zor durumda bırakıyor.
​Dolandırıcıların adeta kazanç kapısı haline gelen ilamsız icra vatandaşı zor durumda bırakıyor.

Dolandırıcıların adeta kazanç kapısı haline gelen ilamsız icra vatandaşı zor durumda bırakıyor. Birisini icraya vermeniz için kişinin adını ve adresini bilmeniz yeterli. Kimliğinizle icra dairesine gidip, "Benim şu kişiden şu kadar alacağım var" demeniz ne yazikki bu dolandırıcılık yöntemi için yeterli oluyor. Hiç bir belge ve delil ortaya koymadan istediğiniz kişiye, istediğiniz miktarda alacak için icra takibini başlatabilirsiniz. Eğer kağıt elinize ulaşmazsa, verilen süre içinde itiraz etmezseniz ya da yırtıp atarsanız elinizdeki paradan oluyorsunuz.

TEBLİGATI GÖRMEZSENİZ YANDINIZ

Dolandırıcıların hedef aldığı kişinin böyle bir durumda yapması gereken en önemli iş yasal süresi içerisinde bu duruma itiraz etmek. Ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde icra dairesine itiraz etmezseniz borcu kabul etmiş sayılıyorsunuz. Bu konuyla ilgili kendilerine çok fazla şikayet geldiğini belirten Tüketiciler Biriliği Başkanı Mahmut Şahin, “İlamsız icra” düzenlemesinde değişiklik yapılmasını istedi. Şahin, bu konuya dikkat çekmek ve çözüm bulmak için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü icraya verdiğini ancak bakanın bundan haberi olmadığını söyledi.

İTİRAZ ETMEZSE HACİZ GİDECEK

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ilamsız ödeme emrini gönderdiklerini bildiren Şahin, “İcra dairesine adalet bakanlığı adresini versek asla göndermezlerdi. Ne yaptık? İlamsız icradaki bir sürü boşluğa bir yenisini ekledik. Abdülhamit Gül beyin isim ve TC si ile birlikte ben kendi adresimi yazdım ve icradan tebligatın kendimize ulaşmasını sağladık. Tebligatı ben gönderdim ve yine ben aldım. Şu anda bende. Sayın bakanımızın haberi olmayacağı için süresinde itiraz hakkını kullanamayacak ve 7 gün sonra maaşına haciz koyabilecektik. Kimse buna gülmesin. Bu olaydan her gün onlarca oluyor. Tabi Adalet Bakanına veya bir savcıya bunu yapamazsınız ama gariban vatandaşa pekala yapabilirsiniz. Biz de garibanların mağduriyetlerine dur demek adına böyle bir riski göze alıp adalet bakanına bu işlemi başlattık" dedi.

Hacizi durdurmak için itiraz şart

Buna benzer çok olayla karşılaştıklarını belirten Mahmut Şahin, yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “İlamsız ödeme emirleri alan kişi evrağı dikkate alıp 7 gün içerisinde mutlaka itirazda bulunmalı. Yoksa icra kesinleşir ve ilgili kişinin maaşına haciz konulur. Evde olmadığınız için postacı tebliği muhtara yapsa bile bu tebliği şahsın kendisine yapılmış gibi kabul ediliyor. Bu durumda da mutlaka 7 günün geçirmeden itiraz hakkımızı kullanmalıyız. Örneğin yazlığımızda kaldığımız için ikamet adresinize yapılan tebliğden haberdar olamasanız bile borçlu olursunuz."


Gerçek alacaklı korumasız kaldı

İlamsız icra konusunun gerçek alacaklıyı koruyamadığı gibi dolandırıcılara da fırsat verdiğini anlatan Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, “Benim ilamsız icraya yaptığım masraf 30 lira ve bunu da icra ile alacağa ek olarak sizden bunu alıyorum ama sizin tekrar bu bedeli benden almak için açacağınız davanın masrafı en az bin 500 lira. Kazansanız bile dolandırıcıyı nerede bulacaksınız? Atı alan çoktan Üsküdarı geçmiş olacak siz de harcadığınız paralarla kalacaksınız" dedi.


Sorun çözülsün

Neden Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ü 100 lira borçlandığını da anlatan Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, "Her ne kadar haczetme niyetimiz olmasa da haczedilme ihtimaline dikkat çekmek istedik. Birini icraya vermek bu kadar kolay olmamalı" dedi. Şahin, Adalet Bakanı Gül'e şu çağrıda bulundu: “Lütfen bürokratlarınıza talimatı verin, biz daha detaylı bilgileri vermeye de hazırız. Bu mağduriyetlere hep birlikte dur diyelim. Bu konuya bir düzenleme getirilmeli ve hem ilamsız icra hem de muhtara tebliğin yeniden değerlendirilmelidir."

#Mahmut Şahin
#Abdulhamit Gül
#İcra
6 yıl önce