|

Ders ziliyle 2 milyar $ canlılık

Okulların 28 Eylül’de açılacak olması kırtasiye sektörünü hareketlendirdi. Defterden kitaba, giyimden ayakkabıya kadar yapılacak okul alışverişi ekonomiye 2 milyar dolarlık canlılık getirecek. Ancak kur yükselişi şimdiden ithal spor ayakkabıda % 15, kırtasiye ürününde % 25 fiyatları arttırınca bu durumun enflasyona da yansıması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/09/2015 Salı
Güncelleme: 20:39 - 31/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Okulların 28 Eylül'de başlayacak olmasıyla kırtasiye sektörü şimdiden hareketlendi. Defterden kitaba, giyimden ayakkabıya kadar bir çok üründeki okul alışverişi ekonomiye yaklaşık 2 milyar dolarlık canlılık getirecek. Ancak kur yükselişi şimdiden ithal spor ayakkabıda fiyatı yüzde 15 artırırken, kırtasiye sektöründeki fiyatları da yüzde 25 yukarı çekti. Bu durumun enflasyona yansıması bekleniyor.İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna, “Yapılan hesaplar kurdaki yüzde 1'lik artışın enflasyonu 15 baz puan kadar yükselttiğini gösteriyor. Dolayısıyla sene başından Dolar /TL kurunun bugün geldiği noktadaki yüzde 20 üzerindeki değer kaybı enflasyonu 3 puan kadar artırır. Okullar açılıyor. Kırtasiye ve okul ihtiyaçlarının bir bölümü ithal ürünlerden oluşuyor. Kurdaki artışın mutlaka bu ürünlerin fiyatlar üzerinde bir etkisi olacaktır” şeklinde konuştu.



TÜKETİCİ DİKKAT ETMELİ


Tuna, fakat bazılarının iddia ettiği gibi fiyatlara yüksek düzeyde bir yansıma olmaması gerektiğini belirterek, “Kurdaki artışın enflasyona etkisinin yüzde 3 olması beklenirken kırtasiye ve okul ihtiyaçlarında bu oranın üzerindeki artışlara tüketici dikkat etmeli. Türkiye'de okul ihtiyaçlarının temin edilebildiği çok sayıda farklı satış kanalları var. Bazı satıcılar her dönemde olduğu gibi kur artışlarını bahane ederek fiyatlar olması gerekenin çok üzerinde satmaya çalışıyor. Tüketiciler çok dikkatli olmalı” diye konuştu. Kırtasiye ve ihtiyaçlarına yönelik ürünlerin anlaşmasının genellikle 1 yıl öncesinde yapıldığını dile getiren Tuna, şunları kaydetti: “Hiç bir satıcının bugünkü güncel kur üzerinden ithalat yapmadığına emin olabilirsiniz. Böyle bir ortamda fırsatçılara imkan vermemek için tüketiciye büyük iş düşüyor."



Yüzde 70'ini ithal ürün oluşturuyor


Yaklaşık 350 adet tedarikçi, üretici ve toptancı ile 25 bin adet de perakendeci firmanın faaliyet gösterdiği kırtasiye pazarının yüzde 70'inin ithal, yüzde 30'unun da yerli ürünlerden oluştuğu tahmin ediliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İthalattaki avro ve dolar paritesinin yüksek olması dolayısıyla ucuz Çin malı dediğimiz gerçektende sağlığa zararlı birçok ürün yerli ürünlerle rekabet edebilecek bir duruma gelecek. Uzakdoğudan ithal edilen ürünlere karşı insanlar bilinçli olmalı. Yerli sanayi ürünlerindeki tüketime ağırlık verilmeli, kamu spotları geliştirilerek yerli ürünlerin teşviki yapılmalı” diye konuştu. Ailelerin okul alışverişlerinde ürünlerin fiyat ucuzluğuna değil de kalitesine bakması gerektiğini de dile getiren Palandöken, “Yollarda eğreti tezgahlarda satılan albenili kırtasiye malzemelerinden uzak durulmalıdır. İthal ürünlerin menşeine bakılması gerekir. Malzemelerin üstünde “CE” ve “EN-71” uluslararası standart işaretlerinin olması lazım” uyarısını yaptı.



İlk etapta 200 TL'lik harcama


Bir öğrenci için yapılan en düşük kırtasiye harcaması 150 ila 200 lira arasında değişirken, veliler en uygun en kaliteli ürünleri alabilmek için çaba harcıyor. Doların yükselmesi ile birlikte kırtasiye sektöründeki fiyatların yaklaşık yüzde 25 artış gösterdiğini belirten İstanbul Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Yavuz Tekçe, “Öğrenciye ilk fırsatta lazım olacak kırtasiye malzemelerin yardımcı ders kitapları alındığı taktirde fiyat ortalaması 85 TL'yi buluyor. Bir öğrencinin tüm alışverişini yapabileceği fiyat aralıkları bu sene 150-200 TL arası olacaktır” dedi.


#bankacılık sektörü
#Kadir Tuna
#alışveriş
9 yıl önce