|

Destek 10 milyar liraya çıkabilir

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, KOBİ’ler İçin Nefes Kredisi’nin genişletilme şansı olduğunu söyledi. Ateş, "Kredi Garanti Fonu ‘5’i milyar lirayı 10 yapalım’ der, TOBB da bunu kabul ederse, biz de ‘tamam’ deriz. Bankaların KOBİ hizmeti yetersiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2016 Pazar
Güncelleme: 01:49 - 4/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Önceki gün imzaları atçılan 'KOBİ'ler İçin Nefes' kredisini arttırma işareti geldi. 80 bin kabiye kullandırılmak üzere oluşturulan 5 milyar liralık kaynağı değerlendiren projenin taraflarından DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “TOBB ile paketin genişletilme şansı var. Kredi Garanti Fonu '5'i (milyar lira) 10 yapalım' der, TOBB da bunu kabul ederse, biz de 'tamam' deriz" çıkışı yaptı.



KOBİ KREDİLERİNİN DÜŞÜK OLMASINA DİKKAT ÇEKTİ


Türkiye'de 3 milyon civarında KOBİ düzeyinde işletme bulunduğunu belirten Ateş, bunların ülkedeki toplam işletmelerin yüzde 99,8'ini oluşturduğunu söyledi. KOBİ'lerle ilgili konuların, buralarda çalışanlar ve aileleri düşünüldüğünde 30 milyon kişiyi ilgilendirdiğine dikkati çeken Ateş, “Ancak bunlar toplam banka kredilerinin yüzde 25'ini kullanabiliyorlar. Bu oranlara da çok yeni ulaşıldı" diye konuştu. KOBİ kredilerinin 440 milyar lira seviyelerine yaklaştığını anlatan Ateş, bu tutarın 2008'de 80 milyar lira seviyelerinde olduğuna işaret etti.





BU AÇMAZI AŞMALIYIZ


Ateş, “KOBİ'ler proje üreten kuruluşlar olmalarına karşın, işletme sermayelerinin olmaması ve banka kredilerine erişememeleri bir açmazdır” dedi. Küresel ölçekte bakıldığında bütün ekonomilerin KOBİ'lerin sırtında kalkındığını belirten Ateş, “Bugün Almanya, Türkiye'nin bir yılda yaptığı ihracatı bir ayda yapıyor. Almanya bir KOBİ ülkesi. Neden Türkiye de böyle olmasın?” diye konuştu. Bankacılık sektörünün son 8-10 yıllık dönemde KOBİ'leri keşfettiğini de dile getiren Ateş, DenizBank'ın 1 milyon 300 bin KOBİ müşterisi bulunduğunu ve 320 bin “İşletme Kart” dağıttıklarını ifade etti.



KANKALARIN KOBİ İÇİN YAPTIKLARI YETERSİZ


Ateş, “Sektör olarak birçok hizmet götürüyoruz, ama yine de şu ana kadar bankacılığın KOBİ'ler için yaptıkları yetersiz.” diyen Ateş, bu anlamda TOBB, DenizBank, Ziraat Bankası ve KGF'nin yer aldığı, 5 milyar lira hacimli “KOBİ'ler İçin Nefes Kredisi” projesinin önemli bir açılım sağlayacağını belirtti. Projenin devrim niteliğinde olduğunu vurgulayan Ateş, bunun boyutunu büyütmek gerektiğini söyledi.



TOBB'un projeye 500 milyon lira katkı sağladığını kaydeden Ateş, şunları söyledi: “Kendi katkılarının 10 katı kadar (5 milyar lira) bizden kredi talep ettiler. Biz 'evet' diyen ilk bankayız. TOBB ile paketin genişletilme şansı var. Kredi Garanti Fonu '5'i (milyar lira) 10 yapalım' der, TOBB da bunu kabul ederse, biz de 'tamam' deriz."



Nefes kredisi piyasaya fevkalade güç katar


KOBİ'ye Bir Nefes Kredisi' prajesi KOBİ'ler tarafından sevinçle karşılandı. Bu projeyle KOBİ'lere 5 milyar liralık kaynak oluşturulmasını değerlendiren KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, “Bu kaynak piyasaya fevkalade bir güz katar. Ekonomiyi ayakta tutan KOBİ'ler olduğuna göre desteklemelerde istikrar olmalı, kesintiye uğramamalı. KOBİ'ler periyodik şekilde desteklenmeli” ded.





KOBİ'NİN DEĞERİ BİLİNMELİ


80 bin KOBİ'ye sunulacak 5 milyar liralık kaynağın, firmalar için “can simidi” olacağını vurgulayan Özgenç, uygulamanın piyasalara olumlu yansıyacağını kaydetti. Özgenç, İktidarın KOBİ'lerin kalkınmasında bu tür kredileri kullandırmasının, KOBİ'lere verilen önemin göstergesi olduğuna dikkati çekti. Özgenç, “Bazı bankaların kredi musluklarını kıstığı bir dönemde Hazine Müsteşarlığı, Ziraat Bankası, DenizBank, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB'un bu konuda attığı adımın öneminin bilincindeyiz. Bu desteklerin belirli aralıklarla kesintiye uğramadan istikrarlı bir şekilde sürmesi KOBİ'lere ayrı bir güven verecektir" diye konuştu.


Özgenç, reel sektörün finansa erişimde güçlük çektiği bu dönemde, hükümetin “Nefes Kredisi” projesiyle sunduğu kredilerin önemli bir fırsat oluşturacağını vurguladı. Nurettin Özgenç, bu sayede iç piyasanın canlanacağını, esnafın borcunu ödeyip yeni mal alabileceğini, üretimin artacağını ve istihdama katkı sağlanacağını da kaydetti.



Bir katkı da İZTO'dan geldi


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, “KOBİ'ler İçin Nefes Kredisi” projesine 10 milyon lira kaynak aktararak katılacağını belirterek, bu sayede üyelerinin 100 milyon lira kredi kullanmasını sağlayacaklarını ifade etti. Proje dahilindeki bankalara, 1 yıl vadeli yıllık yüzde 7,5 faizle para yatıran oda ve borsalar üyelerinin, aynı bankalardan yatırılan miktarın 10 katına kadar kredi kullanabileceğini bildirdi.



KOBİ niteliğindeki İTO üyelerinin en büyük sıkıntılarının başında finansmanın geldiğini ifade etti. Demirtaş, şunları kaydetti: “Üyelerimizin şu anda her zamankinden daha fazla ucuz finansmana, uygun koşullarda krediye ihtiyacı var. Bu nedenle odamızın tüm imkanları zorlayarak 10 milyon lira ile bu kampanyaya katılıyoruz. Olanaklarımız fazla olmadığı halde kampanyaya 10 milyon lira yatırarak üyelerimizin 100 milyon lira kredi kullanmasını sağlayacağız. Üyelerimizden talep gelirse bir 10 milyon daha yatırıp 100 milyon lira daha kredi kullanmalarını sağlayabiliriz.”


#DenizBank
#Hakan Ateş
#KOBİ
7 yıl önce