|

Dev seferberlik ikinci kez başlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, "Milli istihdam seferberliğinin 2. fazını önümüzdeki günlerde başlatacağız. İnşallah gelecek ay içerisinde açıklayacağımız paketlerimizde iş dünyamızla birlikte göreceğiz, yaşayacağız diye inanıyorum" dedi. Milli İstihdam Seferberliği, Aralık ayının sonuna kadardı. 2018'de Milli İstihdam Seferberliği'nin ikinci fazı gerçekleşince, milyonlarca kişiye iş fırsatı doğacak. Milli İstihdam Seferberliği'nin şartları neler? Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıkladığı 2. Milli İstihdam Seferberliği ne zaman başlayacak? Kimler Milli İstihdam Seferberliği'nden yararlanabilir?

Yeni Şafak
13:04 - 30/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 13:27 - 30/11/2017 Perşembe
AA
2.Milli İstihdam Seferberliği'nden milyonlarca kişi yararlanacak.
2.Milli İstihdam Seferberliği'nden milyonlarca kişi yararlanacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "İnşallah bugüne kadar 15 yılın sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlatılan
milli istihdam seferberliği
nin 2. fazını önümüzdeki günlerde başlatacağız. Özellikle kadınlarla alakalı bugüne kadar getirdiğimiz teşviklerin beklediğimiz faydayı sağlamamasındaki temel sebebin diğer teşviklerle örtüşüyor olması ve tercihlerin genelde başka alanlara doğru kaymasına sebep olacak bir nitelikte olması olarak görüyoruz. Bunu engelleyecek şekilde düzenlemeler hazırladık." dedi.

"Milli istihdam seferberliğinin 2. fazı başlıyor"

Sarıeroğlu, öncelikle istihdam olmak üzere çok yoğun çalışmalar yürüttüklerini aktararak, şöyle devam etti:

"Cuma günü bu yeni dönemde uygulayacağımız, uygulamayı planladığımız teşviklerin bir sunumunu gerçekleştireceğiz. Çok yakın bir zamanda iş dünyamızla paylaşacağız. 15 Temmuz sonrası önemli süreçleri geride bıraktık. Hiçbir ülkenin kaldıramayacağı ağır bir süreci yaşadık. Ama öyle bir ülkeyiz ki zor zamanda kenetlenme, birlik beraberlik ruhumuz, tekrardan ayağa kalkmayla alakalı heyecanımız, azmimiz, bizim bu süreçlerde daha az hasarla çıkmamızı sağladı. Bunu çalışma hayatımızda görüyoruz."

İSTİHDAM REKOR KIRACAK

Sarıeroğlu, bu büyüme performansının istihdama yansıması olarak son bir yılda güçlü bir istihdam artışı yaşandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"SGK verilerine göre, yaklaşık 1 milyon 400 bin yeni istihdam söz konusu. Diğer taraftan ihracatta rekorlar kırılmaya tekrardan başlandıysa, turizmde yaşanan bu dar boğazlar aşıldıysa bu işverenlerimizin ve hükümetimizin birlikte yaratmış olduğu sinerji ve işverenlerimizin Türkiye'ye inanması, Türkiye ile ilgili hedeflerinin geleceğe ilişkin öngörülerinin güçlü olarak devam etmesinin bir göstergesi. Biz bu heyecan ve azmin devam etmesini arzu ediyoruz. Bu heyecanın, azmin, istihdam yaratma konusunda, daha fazla ihracat yapma konusunda, daha fazla kapasite kullanımı oranlarına ulaşma konusunda iş dünyamızın heyecan ve azminin devam etmesi ve bunun rakamlara yansımasıyla ilgili hükümetimiz önümüzdeki dönemde de her türlü imkanı, her türlü süreci, ortamı oluşturma konusunda kararlılığını koruyor. Bunun yansımasını da inşallah gelecek ay içerisinde açıklayacağımız paketlerimizde iş dünyamızla birlikte göreceğiz, yaşayacağız diye inanıyorum."

MİLLİ İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ NASIL BAŞLADI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrıları sonrasında işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılmasına hedeflerine yönelik olarak 6 Ocak 2017 Cuma günü Konya'da “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programını başlattı.

Erdoğan, 7 Şubat 2017 Salı günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası'nda özel sektörde faaliyet gösteren işverenlerin oluşturacakları ilave istihdam için destekleneceklerini açıkladı.

MİLLİ İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ'NİN ŞARTLARI

Teşvik uygulamasından özel sektör işverenleri yararlanıyor. İşverenler, 31/12/2017 tarihine kadar 2016/Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave aldıkları her bir sigortalı için dolayı bu teşvikten yararlanıyor.

İşverenlerin 01/02/2017 tarihinden itibaren mevcut çalışanlarına ilave alacakları sigortalıların; İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmaları ve işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları gerekiyor.

Bugün için bir çalışanın işverene maliyeti 2.177 TL. (SGK tarafından uygulanan 5 puanlık prim indirimi sonrasında işveren maliyeti 2.088,56 TL olmaktadır.)

Uygulanacak teşvikle işverenler, mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alacakları her 1 sigortalı için sadece 1.404 TL ödeyecek olup, geriye kalan 773 TL tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet tarafından karşılanıyor.

Başka bir deyişle, ilave istihdam edilen her 1 kişi için işverenlerin maliyeti 773 TL azalacaktır.

Teşvik uygulaması 31/12/2017 tarihine kadar geçerli olacaktır.

Bu teşvikten yararlanacak işverenler; aynı sigortalı için aynı dönemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamıyor.

#İstihdam
#Milli İstihdam Seferberlği
#Jülide Sarıeroğlu
#İşsizlik
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce