|

Devlet desteği kayıt dışını azaltır

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak asgari ücretteki artış sonrası oluşacak yükün özel sektör ve devlet ile eşit paylaşılmasını istediklerini söyledi. Olpak, “Biz mevcut sistemde yüzde 7’lik kısmın devlet tarafından karşılanmasıyla kayıt dışının azalabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 22:09 - 26/11/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Yeni hükümete ilişkin beklentilerini açıklayan MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, çözüm sürecinin, huzur ortamının sağlanması ve terörün bitmesi anlamında, devamının tartışılmaz şekilde öncelikleri arasında olduğunu kaydederek “Terör ile vatandaşı birbirinden ayırmak lazım” diye konuştu.



KÜÇÜK İŞLETMEYE POZİTİF AYRIMCILIK


Asgari ücrette gerçekleşmesi beklenen artışa ilişkin Olpak, asgari ücret yükünün sektör ve devlet ile eşit paylaşılmasını istediklerini anımsatarak, şunları kaydetti: "Kademelendirme yapılarak, küçük işletmelere daha fazla pozitif ayrımcılık sağlanmalı. Devletin ilave yük noktasında elini taşın altına koyması gerektiği tartışılmaz.” Olpak, bin 300 lira asgari ücretin olduğu durumda, mevcut asgari ücretin üzerine, işletmelere kişi başı 456 lira ilave ödeme çıkacağını belirtti.



DEVLETLE YÜKÜ PAYLAŞALIM


Olpak, süreçle ilgili önerilerini şu şekilde sıraladı: “Önerimiz; ya asgari geçim indirimine oynayacaksın ki, o birçok parametreyi değiştiriyor ya da SGK primlerine bakılacak. İşletmeler, SGK primlerinin yüzde 20,5'ini iş veren payı, yüzde 14'ünü de işçi payı olarak ödüyor. Yüzde 20,5'lik payda bir talebimiz yok. Yüzde 14'lük işçi payının yüzde 7'sini devlet en azından belli bir süre işsizlik sigortasından karşılayabilirse Hazine'ye geçici yükü karşılatmamış oluruz. Belli bir süre diyoruz çünkü sürekli oradan karşılanması da İşsizlik Sigorta Fonu'nun içini boşaltabilir. Ayrıca, başka bir kaynakla da karşılanabilir.” Olpak hükümetin konuya makul bir şekilde yaklaşacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.



Rusya ile ilişkiler görüşmelerle sonuca bağlanır


Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin Olpak, “Rusya ile ticaret konusunda tedirginiz. Türkiye ile Rusya ilişkileri değerlendirildiğinde hem ikili ilişkilerimiz hem de bugüne kadar yaşananlar bir olaydan etkilenecek ve kenara atılacak sığlıkta değil” şeklinde konuştu. Olpak, tedirgin olmakla birlikte iki ülkenin liderlerinin karşılıklı görüşmeleriyle konunun bir sonuca varılabileceği kanaatinde olduklarının altını çizdi. Olpak, böyle bir olayın yaşanmasının kimse tarafından arzu edilemeyeceğini belirtti. Olpak, “Madem ki ülkemizin bu konuya yaklaşımı sınır güvenliği noktasındadır, bu muhataplarımıza iyi anlatılabilir” dedi.



#Nail Olpak
#asgari ücret
#özel sektör
8 yıl önce