|

Dizel ithalatını dizginleyecek Star

Türkiye’nin yıllık 12.6 milyon ton olan dizel ithalatının 5 milyon tonunu karşılayacak Star Rafineri’sinin yüzde 96’sı tamamlandı. Rafineri jet yakıtı ihtiyacını ise ihtalattan tamamen kurtaracak. Cari açığı 1,5 milyar dolar aşağı çekmesi beklenen İzmir Aliağa’daki tesisi, Eylül 2018’de tam olarak faaliyete başlaması hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:27 - 8/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​İzmir Aliağa’da inşaatı süren SOCAR Grubu’na ait STAR Rafineri yatırımında sona yaklaşılıyor.
​İzmir Aliağa’da inşaatı süren SOCAR Grubu’na ait STAR Rafineri yatırımında sona yaklaşılıyor.

İzmir Aliağa’da inşaatı süren SOCAR Grubu’na ait STAR Rafineri yatırımında sona yaklaşılıyor. 3 yıl önce inşaatına başlanan Star Rafineri’de son bir yıla girildi. İnşaatın yüzde 96.4’ünün tamamlandı. Dev yatırımda gelinen son noktayı tesis alanında anlatan STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, “Rafineri, Türkiye’nin cari açığının kapanmasına 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak” dedi.

TÜRKİYE'NİN JET YAKITI İTHALATINI BİTİRECEK

Türkiye’nin 2016’daki dizel tüketimi 22 milyon ton. Bu miktarın 9,6 milyon tonu iç pazarda üretilirken, kalan 12,4 milyon tonu ise ithal ediliyor. Aliağa'da inşaatı tamamlanmak üzere olan Star Rafineri’deki 5 milyon tonluk dizel üretimi ise ithalatı yaklaşık yarı yarıya azaltması bekleniyor. Rafinerinin tam kapasite ile çalışması ile ihtiyacın yüzde 7 olan ithalat rakamına denk gelen jet yakıtının dışarıdan alınmasına gerek kalmayacak. Star Rafinerisi ile LPG pazarında ise şu anda yüzde 79 seviyesinde olan ithalatın, rafineride LPG üretimine bağlı olarak yüzde 70 seviyesine kadar inecek.


YILLIK 10 MİLYON TON ÜRETİM KAPASİTESİ

Temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 25 Ekim 2011 tarihinde atılan Star Rafineri’nin 2018 Eylül ayında açılması bekleniyor. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunan rafineride dışa bağımlı olduğumuz ürünler Aliağa’da üretecek. 6 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan rafineri, aynı zamanda Türkiye’nin ilk stratejik yatırım teşvik belgesine sahip projesi.

İLK GEMİ HAZİRAN’DA LİMANA YANAŞACAK

Rafineri Akdeniz çanağındaki 18 tane diğer rafinerileri ile rakip olacak. STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, üretim için son aşamaya gelindiğini ifade etti. İlter “İlk ham petrol gemisinin gelişini Haziran 2018 olarak planlıyoruz. İlk gemimizle sembolik olması açısından Azeri petrolünü getirmek uygun olacaktır diye düşünüyorum. Bunu değerlendiriyoruz, sonra piyasada bizim için hangi petrol ekonomikse onu kullanıyor olacağız” diye konuştu.

  • Kapasite artışı olabilir
  • İlter, rafineri için yapılan 6 milyar dolarlık yatırımın 3,3 milyar milyar dolarının kredi, 2,7 milyar dolarının ise öz kaynak ile yapıldığını hatırlattı. Rafineri için biri Türk olmak üzere 23 bankadan kredi alındığını ifade eden İlter, projenin kendini 11-12 yıl içinde amorti edeceğini belirtti. Öte yandan, rafinerilerin dizaynında her zaman yüzde 10-15 seviyesinde bir kapasite payı bulunduğuna dikkati çeken İlter, şunları kaydetti: “Şu an ilk hedefimiz rafineriyi emniyetli bir şekilde devreye almak. Rafineriyi oturttuktan sonra bu kapasiteyi sonuna kadar kullanmak için çaba sarf edeceğiz. Petkim kısmında da oldukça müsait araziler var."
#Star Rafineri
#Benzin
#Rafine
6 yıl önce