|

Dokuz ayda 5,8 milyar $ fazla

Otomotiv sektörü, yılın 9 ayında 5,8 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. İhracatta rekor yılı olarak kayıtlara geçen 2008’deki 5,5 milyar dolarlık fazlayı 3 ay eksikle aştı. Öte yandan, sektör ocak-kasım döneminde yüzde 21 artışla 26 milyar dolarlık ihracata ulaşarak, tüm zamanların rekorunu kırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:17 - 4/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye ihracatından aldığı pay da yüzde 19,4 olarak kayıtlara geçti.
Türkiye ihracatından aldığı pay da yüzde 19,4 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye ihracatının beşte birini tek başına karşılayan ve bu yüzden “ihracatın lokomotifi” olarak nitelendirilen otomotiv sektörü, yılın 9 ayında 5,8 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Otomotiv endüstrisi, bu rakamla, ihracatta rekor yılı olarak kayıtlara geçen 2008’deki 5,5 milyar dolarlık dış ticaret fazlasını 3 ay eksikle aştı.

TÜM ZAMANLARIN REKORU GELDİ

Türkiye ekonomisinin aralıksız 11 yıldır lideri olan otomotiv endüstrisi, ocak-kasım döneminde yüzde 21 artışla 26 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşarak, tüm zamanların rekorunu kırdı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv sektöründe kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 2,6 milyar dolar oldu. Mart ayındaki 2,7 milyar dolarlık ihracatın ardından aylık bazda tarihinin en yüksek ikinci rakamına ulaşan otomotiv sektörünün kasım ayında Türkiye ihracatından aldığı pay da yüzde 19,4 olarak kayıtlara geçti.

BU YIL 28 MİLYAR
DOLARI BULUR

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, 17 Kasım itibarıyla, henüz yıl tamamlanmadan tüm zamanların ihracat rekorunu kıran otomotiv sektöründe, yıl sonunda 27 milyar dolar olarak hedeflenen ihracatın 28 milyar doları bulacağını hatta geçeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

İHARACATIN 5’TE 1’İNİ TEK BAŞINA YAPTI

Sabuncu, şunları kaydetti: “Otomotiv endüstrisi, 11 yılda (2017 hariç) 17 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Bu sene de 9 ayda 5,8 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Bunlar gerçekten çok önemli ve çok gurur verici rakamlar. Bizim ‘87. Fasıl’ dediğimiz fasılda, ithal edilen tüm araçlar, yedek parçaları ya da ara mallar bir de ihraç edilen yine otomotiv yan sanayi ürünleri, ana sanayi ürünleri, bunların arasındaki fark, dış ticaret açığını ya da fazlasını veriyor. Son 11 senede fazla var, özellikle de 2017’de bu gerçekten çok önemli bir fazla haline geldi. 9 ayda 5,8 milyar dolarlık bir fazlalık var.”

YÜZDE 85’İ AVRO
İLE SATILIYOR

Kurların makul seviyede artmasının ihracatçı açısından olumlu olduğunu ancak aşırı oynaklığın ithal girdilerin maliyetini de artırdığını ifade eden Sabuncu, “Makul artışlar olmalı, iniş çıkışlar olmamalı” diye konuştu. Sabuncu, otomotiv endüstrisinin ihracatının yüzde 85’inin avro ile yapıldığını, ihracat rakamlarının ise dolarla açıklandığını belirterek, “Bu parite azaldıkça arada, bizim ihracatımız rakamsal olarak düşüyor, parite açıldıkça artıyor. Parite 1,8’lere kadar düştü, şimdi artmaya başladı, 1,18’lere geldi. Bu da bizim ihracat rakamı açısından olumlu bir şey” şeklinde konuştu.

12’İNCİ ŞAMPİYONLUK

Sabuncu, "Otomotiv endüstrisi 2008 yılında gerçekleştirdiği 24,7 milyar dolarlık ihracat rekorunu 11 ayda tazeledi. Kasım ayı itibarıyla geçen seneye göre yüzde 21 artışla 26 milyar dolarlık ihracata ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdık. Arka arkaya 11 yılın ihracat şampiyonuz, bu yıl 12'nci olacak" diye konuştu. Almanya, kasım ayı ihracatında da yine ilk sırada yer aldı. Almanya'ya otomotiv ihracatı yüzde 3 artışla 376 milyon dolar oldu.


#Orhan Sabuncu
#Almanya
#Türkiye
6 yıl önce