|

Dolandırıcılığa "kargo kontrolü"yle çözüm önerisi

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, internet üzerinden (mesafeli satış) dolandırıcılığının her gün arttığını ve vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Özellikle sosyal medya başta olmak üzere televizyon, radyo ve internet siteleri üzerinden yapılan reklamlarla vatandaşlar tuzağa düşürülüyor. Bu sorunu önlemek için kargo firmalarına ve kurumlara görev düşmektedir." dedi.

Yeni Şafak
13:40 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 13:42 - 17/09/2017 Pazar
AA
Radyo ve internet siteleri üzerinden yapılan reklamlarla vatandaşlar tuzağa düşürülüyor.
Radyo ve internet siteleri üzerinden yapılan reklamlarla vatandaşlar tuzağa düşürülüyor.

Altay, güvenli olmayan internet sitelerinden yapılan alışverişlerde vatandaşların dolandırılıp tuzağa düşürüldüğünü belirterek, bu soruna en etkili çözümün kargo firmaları ve çalışanlarının sorumluluk alması olduğunu söyledi.

Şüphelenilen paketin açılıp içerisine bakıldıktan sonra kargo çalışanının ürünü tüketiciye teslim etmesi gerektiğini anlatan Altay, şu ifadeleri kullandı:

"Ayıplı ürünlerde muhatap bulunamıyor"

Altay, bilinmeyen ve güvenli olmayan internet sitelerden alışveriş yapılmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Tüketici eğer güvenli olmayan siteden alışveriş yaparsa kendisine hiç ürün gönderilmediğinde, farklı bir ürün veya ayıplı bir ürün gönderildiğinde, çok kez karşı tarafta muhatap bulamıyor. Özellikle sosyal medya başta olmak üzere televizyon, radyo ve internet siteleri üzerinden yapılan reklamlarla vatandaşlar tuzağa düşürülüyor. Bu sorunu önlemek için kargo firmalarına ve kurumlara görev düşmektedir." diye konuştu.

İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketicileri 3 farklı kategoride değerlendirdiklerini dile getiren Altay, şunları kaydetti:

Altay, güvenilir siteleri öğrenmenin en basit yönteminin kullanıcı yorumları olduğunu ifade ederek, tüketicilerin yapacağı internet sitesindeki kullanıcı yorumlarına ve e-ticaret yapan firma sitelerinin haklarındaki yorumlara bakması gerektiğine işaret etti.

Alışveriş yapılacak sitenin müşteri hizmetlerine mail gönderip söz konusu maile geri dönüşün cevabı ve gününün de önemli olduğunu aktaran Altay, tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:

#Erzurum
#Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay
#Mesafeli satış
#Dolandırıcılık
7 yıl önce