|

Dolardaki düşüşü uzmanlara sorduk: 5 TL'nin altına iner mi?

Döviz piyasalarındaki spekülatif hareketlerle oluşan yukarı yönlü hareket yönünü aşağıya çevirdi. Atılan adımlar, alınan kararlar ve ikili ilişkilerle piyasalarda yaşanan iyimser hava ile dolarda oluşan köpük de kalkmaya başladı. Son 11 günde yaklaşık yüzde 9 değer kaybeden dolar/TL, dün 5,6633 ile 10 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Uzmanlar ilk etapta 5,50 seviyesinin görülmesini bekledikleri dolarda 5'in altına ilişkin beklentilerini ise korudu.

Ömer Faruk Aktaş
13:00 - 17/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:56 - 18/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Dolar 5,66 seviyelerine gerileyerek 10 Ağustos'tan bu yana en düşük rakamını gördü.
Dolar 5,66 seviyelerine gerileyerek 10 Ağustos'tan bu yana en düşük rakamını gördü.

Türkiye'ye yönelik döviz kurları üzerinden başlatılan ekonomik savaşın piyasalar üzerinde oluşturduğu sisli hava hükümetin dik duruşu, iş dünyası ve vatandaşların topyekun seferberliği ile dağılmaya başladı.

Ekonomi yönetiminin hem içeride hem de dışarıda peş peşe düzenlediği toplantılarla yatırımcılara verdiği mesajlar ve Merkez Bankası'nın attığı adımlar spekülatif hareketlerle bir ara 7 liranın üzerine çıkan doların bileğini büktü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı Yeni Ekonomi Planı ve Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı dolardaki düşüşü daha da hızlandırdı.

10 Ağustos'tan bu yana en düşük seviye

Atılan adımlarla ekonomide yeniden dengeleme süreci başlarken, ABD ile gerilime yol açan Brunson'ın geçtiğimiz Cuma günü yargılandığı davadan tahliye edilmesiyle dolardaki düşüş daha da hızlanarak 6 TL'nin altına gerileyip 10 Ağustos'tan beri en düşük seviye olan 5,66 seviyeleri görüldü.

Yüzde 9 değer kaybetti

Son 11 günde yaklaşık yüzde 9 değer kaybeden dolara yönelik Albayrak CEO'su Doç. Dr. Ömer Bolat, spekülatif atağın olduğunun ispat edildiğini belirterek 5 liranın altını işaret ederken, analistler ise 5,67 seviyesinin destek olduğunu bu seviyenin kırılması ile ilk etapta 5,50 bandının gündeme gelebileceğini belirtiyor.


5'in altına gelmeli

Piyasalarda oluşan iyimser havanın devam edeceğini öngören
Albayrak CEO'su Doç. Dr. Ömer Bolat,
doların 5 hatta 5'in altına dahi gelmesinin gerektiğini ifade etmiştim diyerek, "Tabii ki olması gereken seviye olarak Türk lirasının bir miktar daha değerlenmesi gerekiyor" açıklamalarında bulundu.

Bolat, "Bu gelişmede 7.25'e çıkarılan doların 5.67'lere gelmesi manipülatif ve hak edilmemiş spekülatif bir atak olduğunu ispat etmiş oldu" dedi.


"Türk ekonomisi finansal atağı asla hak etmedi"

"Ne Türk ekonomisi ne Türk lirası o finansal atağı asla hak etmemiştir" diyen Bolat, "Ama Gerek dış politika açısından Amerika'nın eliyle olan gerginlik, gerekse küresel finans piyasalarında dolara olan yöneliş gerekse de küresel finans kuruluşlarının gelişmekte olan ülke para birimlerine özellikle de Arjantin'le Türkiye'ye yönelik operasyonların neticesinde 7.25'leri görmüştü. Şimdi bunun yavaş yavaş sönmeye başladığı ve bu aşağı doğru iniş önümüzdeki süreçte devam etmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

5,50 bandı gündeme gelebilir

Analistler, bugün yurt içinde veri akışının sakin olduğunu, yurt dışında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanakları ve AB liderler zirvesinin takip edileceğini belirtti.

  • Teknik açıdan dolar/TL'de 5,67 desteğinin kırılması durumunda 5,50-5,55 bandının gündeme gelebileceğini söyleyen analistler, olası yükselişlerde 5,80'in direnç olarak izleneceğini dile getirdi.

"Artık hikayeye daha makro bakma imkanımız olacak"

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan,
Brunson krizinin çözümüyle iyimser bir yöne yönelen piyasalara ilişkin, "Brunson krizinin piyasa dostu bir senaryo ile geride bırakılması ile beraber, önemli bir olay riski elemine olduğu gibi aynı zamanda diplomatik bacakta ABD ile ilişkilerin normalleşme aşamasına geçebileceği iyimserliği de olumlu bir yansıma getirdi. Bu kapsamda, genel Türk varlık fiyatlamasında kısa vadede iyimserliğin devamı senaryosu beklenebilir. Brunson’dan kaynaklı o köpük elbette gidecektir. ABD ile olan diğer başlıklarda, özellikle diplomatik bacakta olacaklar oldukça önemli..." açıklamasında bulundu.
Enver, başta dış politikada gerçekleşen gelişmeler olmak üzere çeşitli dinamiklerin Türkiye'nin önümüzdeki döneme ilişkin ekonomi vizyonunu belirleyeceğini ifade ederek şunları söyledi:
"Halen ihtilaf halinde olduğumuz konular var; S-400 ve F-35 anlaşmaları, İran yaptırımları (Türkiye ne kadar bir muafiyet sağlayacak, ya da muafiyet söz konusu olacak mı), Suriye ve Münbiç konuları, Fırat’ın doğusunda terör örgütlerinin varlığı, diplomatik yaptırımların geri çekilmesi, büyükelçi ataması vs. gibi konularda olacak gelişmeler önemli… İran yaptırımları konusunda 4 Kasım bir milat olacak mesela.. Başkan Erdoğan bu konuda daha önce “
biz İran ile ticaretimize devam edeceğiz
” demişti. Brunson’un gitmesi aslında şu açıdan da iyi oldu;
artık hikayeye daha makro bakma imkanımız olacak.

Makro bacakta enflasyon dinamikleri önemli olacak ve Ekim ayından sonra düşmesi beklenen enflasyonda, geri çekilme 2019’da da devam ettirilebilecek mi, %10 iskonto dönemi bittikten sonra fiyatların durumu ne olacak vs. gibi faktörler önemli… Bugün de Türkiye son dönemde gerçekleşen olumlu piyasa hissiyatı ve düşük kur ile birlikte Nisan ayından bu yana ilk USD bazlı borçlanmasını yaptı.

  • Kısa vadeli görünümde 5,83 bariyeri altında kaldığı müddetçe USDTRY negatif teknik görünümüne devam etmek isteyebilir. Bu düşünce ile 5,63 başta olmak üzere 5,57 ve 5,51 desteklerine doğru geri çekilmek isteyebilir. USDTRY kuruna yönelik olası tepkilerin kısa vadeli olarak daha güçlü bir profile dönüşebilmesi içinse, 5,51 seviyesi ya da yakınından gerçekleşecek olası dönüş ya da 5,83 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır."

"Türkiye'nin risk primi düşüyor"

ABD ve Türkiye arasında sorun haline gelen Brunson davasıyla ilgili gelişmenin sona ermesinin ardından iç piyasadaki iyimser havanın korunduğunu ifade eden

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ
da, "Belki Cuma günü Brunson’ın tahliyesinin ardından USDTL kurunda ciddi bir düşüş oluşmasa bile yeni haftaya
kurda kademeli bir şekilde düşüş eğiliminin olduğu gözlemleniyor
. ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerinin iyiye gideceğine dair oluşan beklentilerin etkili olduğu TL varlıklardaki tabloya an itibariyle baktığımızda korunduğu dikkat çekiyor.
Özellikle de Türkiye Risk primindeki düşüş de bu durumu destekler nitelikte"
dedi.

Karadağ, "Geçtiğimiz hafta, dış endekslerdeki ciddi satışların etkisi piyasalardaki risk algısının artmasını tetiklemişti. Bu hafta bir miktar yumuşadığı görülürken, ABD kanadında beklentilerin üzerinde gelen 3.çeyrek dönemine ait finansalların etkisi ile endeksler toparlanma kaydetmekte ve bu ise fiyatlar açısından biraz olumlu bir hava yaratmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

"Bundan sonraki süreçte ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ne yönde şekilleneceği iç piyasanın seyri açısından önemli olacaktır" diyen Karadağ, "Fakat beklentilerin geçtiğimiz aya nazaran daha iyimser kaldığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla yine haber akışlarına karşı oldukça dikkatli olunması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

"Eurobond ihracına talep olumlu havaya neden oldu"

Ekonomist Karadağ, "Bugün hazinenin düzenlemiş olduğu eurobond ihracına beklentilerin üzerinde talebin gelmesinin de piyasalarda olumlu bir havaya neden olduğunu söyleyebilirim. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bu talebin, Türkiye’ye olan güveni gösterdiğini ve geçtiğimiz aylarda yurtdışında kurulan temaslarında katkısı olduğunu belirtti.
Yabancı yatırımcının Türk Varlıklarına yönelik yatırımları önümüzdeki dönem açısından önemli ve pozitif olacağını düşünüyorum"
dedi.

"5.45 seviyesi kritik destek konumunda"

USDTL kuru açısından 100 günlük ortalamasının geldiği 5.45 seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu ve bu destek noktasının üzerinde kalmaya devam ettiği müddetçe kurda geri çekilmelerin sınırlı kalmasını beklediklerini vurgulayan Karadağ, "Kurun daha da rahatlaması açısından olumlu yeni haber akışlarına ihtiyacı bulunuyor.
İç piyasadaki haber akışlarındaki iyimserliğin korunması kurda 5.45 bölgesine doğru geri çekilme isteği kuvvetlenebilir.
TL’deki algıyı olumsuz etkileyecek bir durumla karşılaşmadıkça USDTL kurunun yukarı yönde tepkilerde zayıf kalmasını ve kademeli bir şekilde düşüş eğilimini sürdürmesini beklediğimi söyleyebilirim. Ayrıca şunu da belirmekte fayda var. Gelecek hafta TCMB’nin faiz kararı takip edilecek. Bu nedenle haftanın son işlem gününe doğru oluşacak beklentilerin TL varlıklar üzerinde etkili olmasını bekleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
#Dolar
#TL
#Andrew Brunson
6 yıl önce