|

Dolar 7 haftanın zirvesinde

Dolar son 7 haftanın zirvesine çıktı. ABD'de faiz arttırımının bu yıl başlayacağı beklentilerinin kuvvetlenmesi yükselişin önünü açtı.

Yeni Şafak
04:00 - 28/07/2015 Salı
Güncelleme: 20:39 - 27/07/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Uzmanlar, Suruç'ta gerçekleşen patlamanın ardından artan jeopolitik riskin TL varlıkları üzerindeki baskıyı arttırdığını belirtiyor. Dolara talep ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz arttırım sürecine ilişkin beklentilerle artarken, terör örgütlerine yönelik operasyonların devam etmesiyle dolar/TL 7 haftanın zirvesi olan 2,7760'ı gördü. Geçen hafta siyasi belirsizlik ve terör örgütü PKK ve DAEŞ'e yönelik sınır ötesi askeri operasyonlarla 2,70'den 2,75'e kadar çıkan dolar/TL haftayı 2,74 seviyelerinde tamamlamıştı. Bugün terör örgütlerine yönelik operasyonların tedirginliği ve Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating'in (JCR) Türkiye'ye ilişkin açıklamalarıyla yükseliş eğilimini devam ettiren dolar/TL, 2,7760 ile son 7 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.



FAİZLER ÇİFT HANEDE


Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Eylül 2014'ten bu yana ilk kez yüzde 10'u aştı. Güne yüzde 9,73 seviyesinden başlayan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi gelen satışların etkisiyle yükselişe geçti ve 10 ayın ardından ilk kez çift haneyi gördü. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Emine Nur Günay, küresel piyasalarda aşağı yönlü


risklerin öncelikle yavaş büyüme ve özellikle ABD'de faiz artış riski olarak ortaya çıktığının altını çizdı. Günay, doların


yükselişiyle ilgili, ABD'de yaşanabilecek faiz artışlarının uluslararası finansal piyasalarda ciddi oynaklıklara sebep olduğunu anlattı.



Doları yükselten nedenler



*IŞİD tehdidi



*Erken seçimihtimali



*Küresel değer artışı



*FED beklentisi




#dolar f
#yatları
#suruç
#Emine Nur Günay
9 yıl önce