|

Dolar’da sert düşüş sürerken TL piyasaları şaşırttı

Türk ekonomisi son dönemde ciddi bir spekülatif saldırıdan geçerken, Türkiye üzerine gerçekleştirilmeye çalışılan eylemler de boşa çıkmaya devam ediyor. Türk lirası Aralık ayının ilk haftasından itibaren değer kazandı. TL varlıklarındaki iyimserlik piyasaları şaşırttı. Ekonomist Eda Karadağ, Türkiye’ye yönelik risk algısının düştüğünü ifade ederek, piyasalarda yaşanan iyimserliğe ilişkin, “Bu havanın olağanüstü bir haberle karşılaşmadığımız müddetçe bozulmasını beklemiyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
17:30 - 5/12/2017 Salı
Güncelleme: 17:52 - 5/12/2017 Salı
Yeni Şafak
Türk ekonomisindeki güçlü toparlanma eğilimi devam ederken, dolar kurunda sert düşüşler yaşanıyor.
Türk ekonomisindeki güçlü toparlanma eğilimi devam ederken, dolar kurunda sert düşüşler yaşanıyor.
Türk ekonomisi son dönemde artan yurt dışı kaynaklı pek çok spekülatif saldırı atlattı. Artan risk ortamı piyasalarda tedirginlik oluştururken, kasım ayında, kurlardaki yükseliş eğilimi arttı. TL,
karşısında yüzde 3.5, Euro karşısında ise yüzde 5.06 değer kaybetti.

Türkiye üzerine gerçekleştirilmeye çalışılan eylemlerin boşa çıkması, büyüme rakamlarındaki güçlü büyüme beklentisi Aralık ayının ilk haftasında TL varlıklarında toparlanmayı sağladı. TL'de güçlü toparlanma eğilimi devam ederken, dolar kuru 3,85'lara kadar geriledi.

“İyimserlik piyasaları şaşırttı”

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, Aralık ayının ilk haftasında, TL varlıklardaki iyimserliğin piyasaları şaşırttığını ifade ederek, “Türkiye’de yüksek enflasyon rakamları, ABD ile olan ilişkilerdeki belirsizlik, ABD’deki dava, Türkiye’ye yönelik risk algısındaki bozulma derken TL varlıklar son dönemde oldukça sert bir şekilde negatif ayrıştı. Kasım ayında, kurlarda rekor seviyeleri konuştuk ve sonucunda bir aylık süreçte TL, dolar karşısında yüzde 3.5 ve euro karşısında ise yüzde 5.06 değer kaybetti. Bu süreçte, TCMB kasım ayı içerisinde piyasada kendisini daha fazla gösterdi ve yapmış olduğu hamlelerle TL’deki tansiyonu dindirmeye çalıştı. Geç likidite penceresinde son yaptığı hamlesi ise kurdaki volatiliteyi dindirdi. Bu süreç takibinde 3.98 seviyesini geçemeyen kur geriledi ve şu sıralarda 3.85-3.90 aralığında seyrediyor” İfade etti.

Türk Lirası varlıklarındaki iyimserlik piyasaları şaşırttı.


  • Karadağ,
    kurunun geri çekilmesine neden etkenleri şöyle sıraladı:
  • Kasım ayı enflasyon rakamlarındaki yükseliş, 14 Aralık günü TCMB’nin etkili bir adım atma ihtimalini kuvvetlendirmiş durumda.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın açıklamalarında, sermaye akımına yönelik bir kısıtlama konusuna netlik kazandırmış olması.
  • Dolar endeksinin 93 puan üzerinde seyretmesine karşın çok güçlü olmaması gelişmekte olan ülke piyasalarına nefes aldırması.
Kurun geri çekilmesine nenden olan maddelere ilişkin Karadağ, “
Bu maddeler şimdilik iç piyasada iyimser bir hava oluşturmuş durumda.
Bu havanın olağanüstü bir haberle karşılaşmadığımız müddetçe bozulmasını beklemiyorum” açıklamasında bulundu.
Karadağ, iç piyasada yaşanan iyimser havanın yanında risklerinde devam ettiğini işaret ederek, “
TL’deki kırılganlık sonlanmış değil sadece azalmaya başladı.
Türkiye’ye yönelik risk algısını ölçtüğümüz Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamı da 189 puan ile ekim sonunda görmüş olduğumuz seviyelere geri dönmüş durumda. Ancak, CDS rakamında tam olarak rahatlamanın görülebilmesi için 12 Eylül tarihinde yılın en düşük seviyesini gördüğü 160 puanın altına gerilemesi şart. Bu hareketi yapmadığı müddetçe CDS yukarı yönde tepki verebilir ve TL’deki iyimser senaryo yeniden kötüye dönebilir. Bunun yanında 10 yıllık ve gösterge Türk tahvillerinde son 7-8 gündür 1 puana yakın gerilemeler gözleniyor. Yabancı alımları etkili olabileceğini düşünmemizin yanında bu durum piyasa algılamalarında bir yumuşama işareti de olabilir” dedi.

Araştırma Uzmanı Karadağ, son dönemde, TL’deki gelişmelerin kuru baskıladığı için rekor seviyeleri konuştuğumuzu vurgulayarak, “Şanslıydık çünkü hala dış piyasada güçlenen bir dolar yok. ABD’de vergi süreci sürüyor. En son, ABD Senatosundan onaylanan vergi paketine yönelik gelişmeler piyasaların yakın takibinde. Bu paket hayata geçirilecek gibi ve bunun gerçekleşmesi durumunda dolarda daha kuvvetli bir tablo izleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

“Güçlü dolarla karşılaşma ihtimalimiz yüksek”

Karadağ, “Özellikle, 2018’e girmeden bu ay içerisinde sonuçlanırsa dolar şenlikle karşılayabilir. FED içinse 13 Aralık faiz artırma beklentisi kuvvetli. Bu beklenti önceden fiyatlandı şimdilik etkisi hissedilmiyor. Piyasa, bu haftaki ABD tarım dışını bekliyor ve iyi bir veri Doların gücüne güç katabilir. FED öncesi piyasalar hareketlenebilir. Kısacası, önümüzdeki süreçte güçlenmek isteyen bir Dolar ile karşılaşma ihtimalimiz oldukça yüksek. Doların güçlenmesi, gelişmekte olan ülke piyasalarını rahatsız edecektir. Bizde bu durumdan nasibimizi alabiliriz. USD/TL kurunun geri çekilmesini sınırlı bırakabilir” dedi.

“Teknik olarak, USD/TL kurunda 3.8440 desteğine doğru uzamalar beklenebilir” diyen Karaddağ, “Ancak, kur, bu destek noktasının altına geçemediği müddetçe yukarı yönde tepki verme iştahını koruyabilir. Genel tabloda da kurda yukarı yönde hareket etme alanı olduğunu da söyleyebiliriz. Dolayısıyla, kurdaki geri çekilmeler bir süre daha sınırlı kalabilir ve belli noktalardan tepkilerle karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

Euro/Dolar paritesinde gözler ECB’de

Karadağ, “EUR/USD ise temkinli doların etkisiyle 1.18-1.19 aralığında seyrediyor. Bu hafta açıklanacak ABD verileri EUR/USD açısından önemli olacaktır. Avrupa Merkez Bankası uygulamış olduğu politikasından dolayı açıklanan Avrupa verileri şimdilik Euro üzerinde çok fazla hareket yaratmıyor. Dolayısıyla, EUR/USD daha çok Dolar ile şekilleniyor. ECB ne zaman sıkılaşma politikasında daha keskin sinyaller vermeye başlar o zaman Avrupa verileri piyasalar tarafından daha da iştahlanabilir. Perşembe günü Euro bölgesi büyüme verileri ve ECB Başkanı Draghi’nin konuşması Euro açısından önemli olabilir. Bu durum gerçekleşene kadar Doları takip etmeye devam. Ancak, EUR/USD paritesinin şimdilik 1.19-1.20 seviyesinin üzerine yerleşebilecek güçte olmadığını söyleyebilirim. Dolayısıyla, geniş bantta 1.15-1.20, dar bantta ise 1.17-1.19 aralığını takip edebiliriz” dedi.

#Dolar
#Türk lirası
#Euro
#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce
default-profile-img