|

100 bin kişiyi ilgilendiren döner oylaması

Avrupa'daki binlerce dönerci arasında büyük endişe yaratan dönerde fosfat kullanımının yasaklanması ile ilgili tasarı bugün Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak. Oylamadan yasak çıkması halinde dönerin yapım ve pişirme şekli değişecek.

Yeni Şafak
11:37 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:52 - 13/12/2017 Çarşamba
Diğer
Dönerde fosfat yasağı AP'de oylanacak.
Dönerde fosfat yasağı AP'de oylanacak.

Avrupa Parlamentosu (AP), bugün dönerde fosfat kullanımının yasaklanmasıyla ilgili tasarıyı oylayacak. Döner tartışması, Avrupa'daki binlerce dönerci arasında büyük endişe yaratmış durumda.

AB yasalarına göre et ürünlerinde fosfat kullanımı yasak, ancak dönerle ilgili böyle bir düzenleme yok.

YASAK DÖNERİN PİŞİRME ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRECEK

Fosfat, donmuş döner etinde sıklıkla kullanılıyor, ancak fosfat kullanımının yasaklanması dönerin yapım ve pişirme şeklinin değişmesine yol açabilir.

Avrupa Komisyonu, fosfatla ilgili hazırladığı tasarıda fosfatın donmuş et ürünlerinde kullanılmasının teknik olarak gerekli olduğunu ve denetlenmesi gerektiğini belirtmişti. Dünya Gazetesi'nin haberine göre; AP'nin sağlık komitesi bu öneriyi 22'ye karşı 32 oyla reddetmişti. Fosfatın kalp sağlığını tehdit ettiğini ve yasaklanması gerektiğini savunan AP'deki Sosyalistler ve Yeşiller tarafından hazırlanan tasarı ise, bugün oylanacak.

DÖNER ÜRETİCİLERİ ÜZERİNDEKİ DENETİMLER ARTIRILABİLİR

Tasarının kabul edilmesi halinde Avrupa çapındaki döner üreticileri üzerindeki denetimler artırılacak

Öte yandan tartışma Avrupa basınında da heyecan yarattı. Alman Bild gazetesi, "Bu dönerin sonu olabilir!" başlıklı haberinde, AP'deki tasarının kabul edilmesinin on binerce kişinin çalıştığı ve milyarlarca dolarlık büyüklüğe sahip döner sektörünü olumsuz etkileyebileceği yorumunda bulundu.

100 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR!

Alman Döner Üreticileri Birliği'nden Kenan Koyuncu'nun açıklamasına göre, Avrupa'da 16,5 milyar dolar büyüklüğündeki döner sektöründe yaklaşık 100 bin kişi çalışıyor.

#Avrupa Parlamentosu
#AP
#Döner
#Alman Döner Üreticileri Birliği
6 yıl önce