|

'Döviz bir baskı aracıdır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Cevahir Alışveriş Merkezi'nin açılış töreninde konuştu. Geçen hafta halka ve iş adamlarına çağrı yaptığını söyleyen Erdoğan, "Yastık altındaki dolarlarınızı altını milli paraya yatırın demiştim. Döviz bir baskı aracıdır" dedi.

Yeni Şafak
13:51 - 3/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 16:06 - 3/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Cevahir Alışveriş Merkezi'nin açılış töreninde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Cevahir Alışveriş Merkezi'nin açılış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Cevahir Alışveriş Merkezi'nin açılış töreninde konuştu.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



Sözlerimin başında 3 Aralık Engelliler Günü'nün hayırlara vesile olmasını diliyorum, sağlığına vesile olması ayrı bir temennimdir. Şu anda Suriye'de Irak'ta engelli olmaya nabzet yavrularımızın savaşlardan kurtulması, son bulması dileğimdir. Son 14 yılda attığımız adımlarla engelli kardeşlerimizin yaşamlarını rahatlatmaya devam ediyoruz. Buna rağmen yılmadan yorulmadan hizmet etmeye devam edeceğiz. Rabbim zihniyeti engelli olanlardan bizi ve tüm insanları korusun.



1000 kişi istihdam edilecek


  • Cevahir AVM, 175 milyon liralık yatırım maliyetli, bin kişinin istihdam edileceği bir alışveriş merkezi. Cevahir Grubu ve ailesini tebrik ediyorum. Mağazalarıyla kısa sürede cazibe haline geleceğine inanıyorum. Uzun zamandır betonun demirin soğukluğunu yaşamasına üzülüyorum. Çocuklarımız toprağa hasret büyüyor. Binanın ziyaretçilerine refah ve rahat bir ortam sunmasını kıymetli buluyorum. Şu teknoloji bir zenginlik olarak katıyor.

"Ekonomik sabotajlarla diz çöktürmeye çalışıyorlar"


Sizler de görüyorsunuz, birileri 15 Temmuz'da teslim alamadıkları bu ülkeyi ekonomik sabotajlarla diz çöktürmeye çalışıyor. Bu oyun da yeni değil. Son 3 yıldır ekonomik kriz için her yolu denediler. Eli kanlı çetelere umut bağladılar. Yıllardır koyunlarında besledikleri FETÖ, PKK, DAEŞ gibi örgütlere bel bağladılar. FETÖ'nün tüm inlerine girildi. DAEŞ ise kaçacak delik arıyor. ABD'de TUSKON kapanmayla karşı karşıya. Çünkü gittikleri yol yol değil. Onun için tükenecekler.



Bakın bu kez borsa, döviz, faiz bütün bu manipülasyonlar üzerinden başarmaya çalışıyorlar. Malesef kimi iş adamları da buna destek oluyorlar. Bunların içerisinde olanlardan bir tanesi enteresan tweetler atıyor. 'Bak şu anda ağlıyorsunuz, 15 Temmuz gecesi tankların karşısına dizildiniz' diyor. Güya eli kalem tutanlar. Sizin her yeriniz roman yazarı olsa ne olur. Milletim kendisine ihanet edenler için tankların altına yatıyor.



"Döviz bir baskı aracıdır"


  • Buradaki kiralamayı milli parayla yaptık. Çok teşekkür ediyorum. Çağrımı geçen hafta yapmıştım, halkıma iş adamlarına seslenmiştim. Yastık altındaki dolarlarınızı altını milli paraya yatırın demiştim. Fakat döviz bir baskı aracıdır.

Zarar edersek ne olur, bak bu millidir bunda bereket vardır merak etme. Sen yerli milli olmak suretiyle parana sahip çıkarak bu para burda kalacaktır.



"Rusya'ya, İran'a ve Çin'e teklif ettim"


  • Mesela Rusya ziyaretimde Putin'e yerli parayla ticareti teklif ettim. Aynı şeyi Çin'e İran'a teklif ettim, makul karşılandı. Tekrar sesleniyorum Yastığının altında ne varsa gel bunu altına TL'ye yatır, piyasayı düzenleyelim. O zaman ülkemiz ve millet kazanacak.

Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerinde inşa edilmiştir. Kimsenin bu ülkeye karamsarlık pompalamaya hakkı yoktur. Türkiye 2001 krizini yaşadı. Bunu Osmanlı'da da yaptılar ve şimdi de faizi 7 binin üzerine çıkarttılar. Bu millet bunu da aştı. Türkiye memur maaşlarını ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Artık IMF'ye borcumuz yok, Merkez Bankası işlevi görüyor. Rabbim bizlere birdaha o günleri göstermesin.



14 yıldır hayata geçirdiğimiz reformlar ekonomimizi dirençli hale getirmiştir. Bakın 15 Temmuz'un ertesinde benim milletim yastığının altında 2,5 milyar doları piyasaya sordu ve TL ile hesapları alt üst etti, milletimden bunun devamını bekliyorum.



"Yaşanan dalgalanma geçici"


  1. Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ülkemizdeki etkisi geçicidir. Dünyanın tüm ülkelerinde yaşanıyor. Ama mesele bunu kısa sürede atlatmak. Türkiye inşallah bu çalkantılı dönemi de geride bırakacaktır. Dövize bağımlılığımızı düşürmeliyiz. Yapılabilecek tüm ihaleleri TL üzerinden gerçekleştireceğiz. Alımları neden döviz üzerinden gerçekleştirip, kendimizi neden dolara euroya bağımlı hale getirelim. İnşallah döviz üzerinden ülkemizi sıkıştırma oyunu bozulacaktır.

Cevahir AVM'nin hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizdeki tüm yerli yabancı şirketlerden Türkiye'ye güvenmelerini ve yatırım yapmalarını bekliyorum. Bu ülke kendisine yatırım yapanı asla yarı yolda bırakmamıştır, bırakmayacaktır. Devlet olarak desteklemeye devam edeceğiz.



"Faiz meselesini çözmemiz gerekiyor"


Hep söylüyorum. Şu anda yatırımcıların oluşturduğu mecliste bir aradayız. Faiz meselesini çözmemiz gerekiyor. Mücadelemi sürdüreceğim. Faizi önemli bir sömürü aracı olarak görüyor. Faizi yatırımcıyı köşeye sıkıştırma aracı olarak görüyor.



Şu anda en yüksek parayı kazanan finans sektöründe olanlardır. Kendi öz sermayeleri değil he, bankaya yatırılan paralarla. Bunlar öyle ufak paralar da değil. Reel yatırımcıya bakıyorsun kılı kırk yarıyor. Yatırımcı ne yapacak burada? Yüzde kaçla aldığının bile farkında değil çünkü sıkışmış ya. Yüzde 17-18'le bu yatırımcının para kazanması mümkün mü? Böyle bir parayı nereden kazanacak. Finans sektöründekiler rahat, garantide. Bende diyorum ki kardeşim düşürün bunu. Dünyada Amerika yüzde 0,58 faizle veriyor, Japonya'ya geliyorsun eksi, Avrupa'da 1-1,5 oranlarında. Bize ne oluyor? Onlar hem para kazanıyor hem de yatırımcının önünü açıyor. Biz de yatırımcının önünü açmalıyız ki, istihdam, üretim ve rekabet imkanını verelim ve para kazanma fırsatı yakalayalım. Bu işi de inşallah gerçekleştireceğiz.



Bu AVM'nin hayırlı olmasını diliyorum. Burada iş kuracak firmalarımıza bereketli kazançlar temenni ediyorum.



#Recep Tayip Erdoğan
#Cevahir
#AVM
7 yıl önce