|

Dövizle borca kıskaç geliyor

Küçük işletmelerin dövizle borçlanmasına sıkı takip getiriliyor. Döviz geliri olmayan işletmelerin dövizle borçlanmasına izin vermeyeceklerini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, işletmelerin son 3 yıllık ortalama yıllık ihracatları baz alınacağını ifade etti. Şimşek, bu yolla firmaların finansal olarak güçleneceğini kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/11/2017 Cuma
Güncelleme: 00:50 - 3/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Hükümet, döviz kurlarındaki artışın piyasalara yansımasını azaltmaya yönelik harekete geçti.
​Hükümet, döviz kurlarındaki artışın piyasalara yansımasını azaltmaya yönelik harekete geçti.

Hükümet, döviz kurlarındaki artışın piyasalara yansımasını azaltmaya yönelik harekete geçti. Bu kapsamda döviz yükümlülüğü olmayan şirketlerin dövizle borçlanmasına yasak getirilecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de küçük işletmelerin dövizle borçlanmasının yasaklanacağını, ihracatçılar için de son 3 yılda yaptıkları ihracatın döviz borçlanmasında sınır olacağını söyledi.

FİRMALARA KENDİNİ HEDGE ETME FIRSATI

Şimşek, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Hazine Müsteşarlığı ve ilgili birimlerinin 2018 bütçeleri hakkında da bilgi verdi. Şimşek, gelecek yıl ilk çeyrekte 56 milyar liralık borç ödemesi yapılacağını belirtti. Borçlanmanın bir bölümü de bütçe açığında kullanacak.

Daha önce bireylerin dövizle borçlanmasının yasaklandığını ve çok fayda sağlandığını da hatırlatan Şimşek, ihracatçıya dövizle ya da dövize endeksli borçlanma yapabilmesinin önünün açık olduğunu söyledi. Bu noktada işletmelerin kapasitesine bakacaklarını ifade eden Şimşek, “Firmalara kendinizi hedge edin diyeceğiz. Böylece hem kendini hedge etme kabiliyeti olan hem de ihracatçı olan küçük firmaların eşik değerlerini belirleyeceğiz. Bu sayede kur riskini orta ve uzun vadede güçlü şekilde yöneteceğiz. Torba tasarı ile yasal düzenleme yapıldı. Ardından gerekli veriler alınarak firmaların eşik değerleri belirlenecek. Sonra uygulamaya konulacak” bilgisini verdi.

  • 2 bin firma riskli
  • 25 bin firmanın açık döviz pozisyonunu bulunuyor. Açık pozisyon yükü ağır olan firma sayısı ise 2 bin. Şimşek, geriye kalan 23 bin firmanın yük oluşturma üzerindeki oranının ise yüzde 17 olduğunu belirtti. Düzenleme kabul edildiği tarihten itibaren yeni borçlanmalara yönelik olacak. Öte yendan Şimşek, Türkiye’nin borç yükünün de iddia edildiği gibi yüksek olmadığını, faiz ödemelerinin de 2002’den bu yana düştüğünü aktardı.
Ceza konusu spekülatif

Şimşek, 6 bankaya ceza konusunun tamamen spekülatif nitelikli bir haber olduğunu dile getirdi. Şimşek, "BDDK’ya veya ilgili bankalara bu yönde iletilmiş bir araştırma ya da soruşturma yok. Bu konu ABD Hazine Bakanı tarafından da yine benzer bir çerçevede düzeltildi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da kredileri Almanya’nın zoruyla kesecek’ dediler. EBRD de aynı gün bu haberi yalanladı" şeklinde konuştu.


#EKonomi
#Borçlanma
#Dolar
#Döviz
6 yıl önce