|

Drahmi'yi unutun

Aleksis Çipras’ın euro’dan çıkma isteğini gerçekçi bulmayan Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou, “Ülkede kullanılan 10 üründen 7’si yabancı ürün, bunların ödemesini de drahmi ile yapamayacakları için bu çözüm uzak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:54 - 4/02/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Kadir Has Üniversitesi İİSBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou, ekonomik krizde 6. yılını dolduran Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras’ın açıklamalarını gerçekçi bulmadığını söyledi. Yeni Şafak’ın sorularını yanıtlayan Triantaphyllou, Başbakan Çipras ve yönetiminin seçim vaatlerinden vazgeçmek zorunda kalacağını belirtti. 


EURO'DAN ÇIKIŞ ZOR

 “Ya batarız ya çıkarız görüşü benimsendiğinde Syriza etkisi önemsiz bir hale gelecektir” diyen  Triantaphyllou, “Getireceği olumsuz sonuçlara rağmen, Yunanistan’ı euro bölgesinden çıkarıp, Drahmi’yi yeniden canlandırma görüşünü savunuyorlar. Halkın birçoğu ‘Euro’dan çıkalım, Drahmi'ye dönelim’ diyor. Ülkedeki 10 üründen 7’si yabancı ürün, bunların ödemesini de Drahmi ile yapamayacakları için bu çözüm uzak” sözleriyle ülkesindeki durumu özetledi. 

Triantaphyllou, Yunanistan’ın onurunu yeniden tesis edeceğini söyleyen Çipras’ın makamı kazandıktan 1 hafta sonra,  Syriza'nın mesajlarını yumuşatmaya başladığına dikkat çekerek şunları söyledi:  “Çipras, 2014 yılının Eylül ayında partisinin programını sundu. Çipras, ‘Thessalonik Programı’nı referans gösteriyor. Yol haritası, Avrupa Merkez Bankası tarafından beğeniliyor olsa da, Almanya tarafından desteklenmiyor” dedi.

ALMANYA İLE BİLEK GÜREŞİNDE

Dimitrios Triantaphyllou, ülke borcunun yeniden yapılandırılması hakkında konuşmak için çok erken olduğuna  değiniyor. Ancak, Syriza’nın Almanya ile tutuştuğu bilek güreşinde söylemlerinin tonunu değiştireceğini  de öngörüyor.

'BÜYÜK VE KÖTÜ AVRUPA!'

Triantaphyllou,  Syriza etkisinin Avrupa’ya yayılma ihtimalini gerçekçi görmese de AB karşıtlığı ve ulusal egemenlik söylemlerinin kıtadaki aşırı sağ ve sol partilerin popülist sloganı haline dönüştüğünü dile getirdi. Triantaphyllou’ya göre, son haftaların moda deyimi “Syriza etkisi”  birçok partiye 'Büyük ve kötü Avrupa' olarak ilan ettikleri AB'den kurtulmak için ilham veriyor.   Ülkesi Yunanistan'dan 3 yıl önce Türkiye'ye gelen Triantaphyllou, seçimlerde yüzde 36'lık çekimser seçmen oranının 2012 ile aynı olduğunu belirterek, "Syriza etkisinin gerçek olup olmadığı şüpheli" dedi.

Yeni moda Syriza

Dünya basınının ilgi odağı Aleksis Çipras, dün Avrupa Birliği kurumlarının liderleriyle borç ödeme planını görüştü. "Henüz anlaşma yok ama doğru istikametteyiz" diyen Çipras, Amacımız halkımızın egemenliğine ve verdiği açık yetkiye saygı göstermek. Aynı zamanda Avrupa Birliği kurallarına da saygı gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

#Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou
#Çipras
#Syriza
9 yıl önce