|

ECB varlık alımlarına devam edecek

ECB Başkanı Draghi, "Varlık alım programının, 2016 yılının eylül ayının sonuna kadar devam ettirilmesi amaçlanıyor" dedi.

Yeni Şafak
18:22 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:53 - 3/06/2015 Çarşamba
AA

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, aylık 60 milyar avroluk varlık alım programını 2016 yılının eylül ayı sonuna devam ettireceklerini söyledi.



Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt'ta düzenlendiği basın toplantısında düzenli yapılan ekonomik ve parasal analizlerin sonucunda anahtar faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını söyledi.



Standart dışı para politikası önlemleriyle ilgili olarak varlık alım programlarının iyi yönde ilerlediğini belirten Draghi, "Daha önce de açıklandığı gibi aylık 60 milyar avroluk varlık alım programının, 2016 yılının eylül ayına kadar ve her halükarda enflasyonda orta vadede yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın seviyelere ulaşma hedefinde sürdürülebilir düzeltmeler görene kadar devam ettirilmesi amaçlanıyor" dedi.



Yönetim kurulunun para politikası stratejisini takip edeceğini ve enflasyondaki eğilimlere odaklanacağını dile getiren Draghi, alınan tedbirlerin finansal koşullardaki geniş tabanlı gevşemeye, enflasyon beklentilerindeki iyileşmeye ve firmalar ve hane halkı için daha olumlu borçlanma koşullarına katkıda bulunduğunu ifade etti.



Draghi, alınan önlemlerin etkisini gösterdiğini ve ekonomik büyümeye katkı sağladığına dikkati çekerek, "Tüm para politikası önlemlerinin tam olarak uygulanması Avro Bölgesi ekonomisi için gerekli desteği sağlayacak, orta vadede yüzde 2'ye yakın seviyedeki enflasyona sürekli bir dönüş yaptıracak ve orta-uzun vadedeki enflasyon beklentilerinin sıkı tutulmasını sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.



İleriye dönük olarak ekonomik toparlanmanın genişlemesini beklediklerini kaydeden Draghi, iç talebin, para politikası tedbirleriyle ve bunların finansal koşullar üzerindeki olumlu etkisiyle daha da desteklenebileceğini belirtti.



ECB Başkanı Draghi, düşük seviyelerdeki petrol fiyatlarının hane halkının reel harcanabilir gelirini, şirket karlılığını, özel tüketimi ve yatırımı desteklemeye devam edebileceğini aktardı.



"Avro Bölgesi'nde bu yıl yüzde 1,5 büyüme bekliyoruz"


ECB personelinin haziran ayına ilişkin makro ekonomik projeksiyonlarını da paylaşan Draghi, Avro Bölgesi'nde bu yıl yüzde 1,5, 2016 yılında yüzde 1,9 ve 2017'de de yüzde 2'lik büyüme performansı beklediklerini ifade etti.



2015 yılı için enflasyon beklentisinin yüzde 0,0'dan yüzde 0,3'e revize edildiğini aktaran Draghi, 2016 ve 2017 yılları için enflasyon tahminlerinin ise değiştirilmeyerek sırasıyla yüzde 1,5 ve yüzde 1,8 seviyelerinde korunduğunu söyledi.



Avro Bölgesi'nde ekonomiyi çevreleyen aşağı yönlü risklerin devam etmesine rağmen, para politikası kararları, petrol fiyatları ve döviz kurundaki gelişmeler nedeniyle risklerin daha dengeli hale geldiğini vurgulayan Draghi, şunları söyledi:



"Yönetim Kurulu, orta vadedeki fiyat gelişmelerinin görünümüne ilişkin riskleri yakından izlemeye devam edecek. Bu bağlamda, özellikle para politikası tedbirlerimizin geçişkenliğinin yanı sıra jeopolitik, döviz kuru ve enerji fiyatlarındaki gelişmelere odaklanacağız. Haziran ayına ilişkin ECB personel projeksiyonları, tüm para politikası tedbirlerimizin tam anlamıyla uygulanması şartına bağlı olduğunu kabul ediyoruz."



"ECB, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalmasını istiyor"


Draghi, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.



ECB'nin Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalmasını istediğini belirten Draghi, hem Yunan hükumetinin hem de diğer kurumların önerilerini aktardıklarını ve görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.



Yönetim kurulunun Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalmasını istediğini dile getiren Draghi, ancak bunun için Yunanistan ile güçlü bir anlaşma yapılması gerektiğini ve bu anlaşmanın da sürdürülebilir olması gerektiğini ifade etti.



Draghi, Yunanistan'ın varlıklarını teminat olarak kabul edecekleri bir aşamada olmadıklarını belirten Draghi, düşük faiz dönemlerinde yüksek bir volatilitenin ortaya çıkabildiğini ve piyasaların bu tür dönemlere alışması gerektiğini vurguladı.



Piyasalardaki volatiliteye tepki olarak bankanın para politikası duruşunu değiştirme planının bulunmadığını belirten Draghi, "Parasal genişlemeden çıkış stratejisini henüz tartışmadık. Mevcut para politikası hedeflere ulaşmak için yeterli. Eğer gerekirse tedbirlerimizin büyüklüğünü, zamanlamasını ve tasarımını yeniden gözden geçirebiliriz ancak şu an gerek yok" şeklinde konuştu.

#ECB
#Mario Draghi
#Avrupa Merkez Bankası
#Frankfurt
9 yıl önce