|

Edremit Körfezi'nde zeytin hasadı başladı

Yeşil zeytin üretiminin önemli merkezlerinden olan körfezde bu sezon 10 bin tona yakın rekolte bekleniyor.

Yeni Şafak
17:12 - 21/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 17:16 - 21/09/2017 Perşembe
AA
Zeytin hasadı başladı.
Zeytin hasadı başladı.

Yeşil zeytin üretiminin önemli merkezlerinden olan yaklaşık 13 milyon zeytin ağacının bulunduğu Edremit Körfezi'nde hasat başladı.

Edremit ilçesinin Çıkrıkçı Mahallesi'nde üretici Mehmet Semerci'ye ait bahçede başlayan hasatta, zeytinler taraklarla ağaçtan sıyrıldı. Zemine serilen branda üzerine dökülen zeytinler, kadın işçiler tarafından kasalara konularak işlenmek üzere tesislere gönderildi.

  • Üretici Semerci, zeytinlerin bu yıl hava koşullarından dolayı bir ay erken olgunlaştığını söyledi.

Önceki yıllarda hasada ekim ayının ortalarında başladıklarını anımsatan Semerci, "Bu yıl taneler son derece olgunlaşmış. Bölgede son yılların rekoru diyebileceğimiz zeytinimiz var. Ürünün bu yıl bol olması bizler için son derece sevindirici." dedi.

Semerci, zeytinin bölge ekonomisine katkısının yüksek olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu bahçedeki ağaçların çoğundan önceki sene de ürün aldık. Yeter ki bu güzellere iyi bakın. Bu güzellere iyi baktıktan sonra onlar sizi mahcup etmezler. Onlar size ürün verirler ve bizim hem ekonomik olarak hem duygusal olarak son derece bağlı olduğumuz bu ağaçlar ailenizin, bölgenin geçinmesine önemli katkı koyarlar. Bu, Edremit Körfezi'nde ilk hasat. Bölgede bu kadar güzel bakılmış bir ürünün daha fazla dalında durmasının pek fazla bir getirisi olmayacak kanaatindeyiz. Bugün itibarıyla hasadımıza başladık. Bütün zeytinci arkadaşlara hasadın hayırlı, uğurlu, bereketli olmasını diliyorum."

"8-10 bin ton rekolte tahmin ediyoruz"
  • Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, Edremit Körfezi'nde sulanan taban arazilerde zeytin hasadının yapılmaya başladığını anlattı.

Diker, Edremit Körfezi'nin önemli zeytin üretim merkezi olduğu belirterek, "Bu sezon havanın yağış alma durumuna göre 8-10 bin ton arasında bir zeytin rekoltesi olacağını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki asıl hasat zamanına kadar olan bir ay bizim için çok önemli. Bu bir aylık zamanda mevsim yağışları olursa rekolte 10 bin tonu bulur. Ancak beklenen yağış olmazsa bu rakam 8 bin tonl seviyesinde kalır" ifadelerini kullandı.

#Balıkesir
#Edremit
#Hasat
#Zeytin
7 yıl önce