|

Ekonomi tekrar seçimi kaldırır

Türkiye’nin bir yılda 3 seçim yaptığına işaret eden Ekonomi Bakanı Zeybekci, koalisyon görüşmeleri sonunda hükümetin kurulmaması halinde seçimlerin tekrarlanacağını söyledi. Zeybekci, “Türkiye ekonomisi bu anlamda güçlü. Bir seçim daha yaparsa bir şey mi olur? Olmaz" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 3/07/2015 Cuma
Güncelleme: 21:49 - 2/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 18 aylık bakanlık dönemi Ankara'da düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Türkiye ve küresel ekonomilerdeki gelişmeler ve Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Zeybekci, dünyanın 2014'te küresel ekonomi açısından durgun ve siyasi karışıklıklarla geçerken, Türkiye'nin yüzde 2,9 büyüme ile birçok ülkeden ve 21 AB ülkesinden daha hızlı bir büyüdüğünü söyledi. Zeybekci, dış ticarette meydana gelen olumlu seyrin 2014'teki büyümeye de doğrudan yansıdığına işaret etti.



BÜYÜMEDE İÇ TÜKETİM ÖN PLANDA OLACAK


Türkiye'nin son 22 çeyrektir üst üste ortalama yüzde 5,2'lik kesintisiz büyümeyi yakaladığını anlatan Ekonomi Bakanı, “2015 yılında Türkiye'nin büyümesinde iç tüketim ön planda olacak. Gerek sanayi üretimi gerek kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi gibi rakamlara bakıldığında ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre daha yüksek bir büyümeyle karşılaşılacak. Ancak biz 2023 hedeflerine giden yolda bu büyüme ivmesini yeterli bulmuyoruz” dedi.



CARİ AÇIK BAŞARILI BİR GRAFİK SERGİLİYOR


Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde ihracatın yüzde 8,4 azalarak 61,6 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 10,5 düşüşle 88,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Zeybekci, dış ticaret açığının ise yüzde 15,2 azalarak 26 milyar dolara gerilediğini kaydetti. Zeybekci, Türkiye'nin cari açıkla mücadelede 2015 yılında da başarılı bir grafik sergileyeceğini ifade etti. Zeybekci, şunları kaydetti: “2015 yılsonu ihracatımızın 147 milyar dolara, ithalatımızın ise 216 milyar dolara gerileyeceğini öngörüyoruz. Geçen yıl yüzde 65,1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının 2015 sonunda yüzde 68 civarında olmasını bekliyoruz.”



BİR SEÇİM DAHA YAPSAK EKONOMİYE NE OLUR?


Toplantının sonunda soruları cevaplandıran Bakan Nihat Zeybekci, Türkiye'nin bir yılda 3 seçim yaptığına işaret etti. Koalisyon görüşmeleri sonunda hükümetin kurulmaması halinde seçimlerin tekrarlanacağını söyleyen Zeybekci, şunları dile getirdi: “Ben bir koalisyonun kurulacağına inanıyorum. Olmaması durumunda da Bir seçim daha yaparsa bir şey mi olur? Piyasalar ve ekonomi seçimleri sevmez ama bir şey de olmaz. Türk ekonomisi 1 yıllık sürede 3 seçim yaptı. Bütün dengeleriyle baktığımız zaman Türkiye ekonomik anlamda güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor. Ama önceliğimiz hükümetin kurulması. Milli irade AK Parti'ye 'biriyle anlaş, bir partiyle uzlaş' dedi."



KOALİSYON
GÖRÜŞMELERİNDE ÖNCELİKLERİ NELER OLACAK?


AK Parti hükümetin ana partisi olduğu sürece bugüne kadarki ekonomi politikalarından hiçbir değişikliğe müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Zeybekci, “Zaten görüşmelerde büyüme, istihdam, dış ticaret, bütçe, cari açık politikalarında ana mutabakatlar sağlandıktan sonra kiminle koalisyon kurulduğu önemli değil, Türkiye bir sıkıntı yaşamaz” şeklinde konuştu.



Yunanistan'ın etkisi minimum


Zeybekci, komşu Yunanistan'ın iflas etmesinin ekonomiye etkisi konusunda ise şunları söyledi: Yunanistan'daki olumsuz gelişmelerin bize etkisi mutlaka olacaktır ama iki ülke arasındaki dış ticaretin düşük olmasından kaynaklanan sebeplerle bu etki minimum olur. İki ülke arasındaki kayıpları potansiyel kayıplar olarak görüyorum.



İthal ceplerde fiyat artacak


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gelecek birkaç ay içerisinde bazı ürün gruplarına yönelik ithalat tedbirleri alacaklarını belirterek, “Özellikle elektrik-elektronik, cep telefonu, tablet gibi ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz. Diğer anlamda da kimya gruplarıyla çalışmalarımız devam ediyor. Bunları da yakında göreceğimiz ürün grupları olarak



O konu başka bahara kaldı


Bakanlıkların birleştirilmesine ilişkin ise Zeybekci, şunları söyledi: “Koalisyonla öyle bir şey olacağını zannetmiyorum. Tek parti hükümeti olsaydı; Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı için bir çalışmayı yapmamız gerekiyordu. Başka bahara diyelim.”


#Nihat Zeybekci
#erken seçim
#türkiye ekonomisi
9 yıl önce