|

Elektriğin yüzde 3'ü çöpten karşılanabilir

ITC Katı Atık Yönetim Şirketi yöneticisi Ali Kantur, Türkiye'de çöpten üretilen elektrik miktarının artırılabileceğini ve ülkede kullanılan elektriğin yüzde 3'ünün evsel katı atıklardan karşılanabileceğini belirtti.

Yeni Şafak
11:15 - 26/09/2016 Pazartesi
Güncelleme: 08:17 - 26/09/2016 Pazartesi
AA
Türkiye'de çöpten üretilen elektrik miktarının artabileceği belirtildi.
Türkiye'de çöpten üretilen elektrik miktarının artabileceği belirtildi.

Evsel katı atıklardan elektrik elde edilmesi sürecini AA muhabirine değerlendiren Kantur, Ankara'daki katı atık bertaraf tesislerinin, çöp sahalarını düzenleyerek patlamaları engellediğini ve çöpün içindeki gazı çıkararak elektrik ürettiğini ifade etti.



Katı atıkların sahaya geldikten sonra farklı işlemlere tabi tutulduğunu anlatan Kantur, Türkiye'deki atık yapısına özel teknolojiler kullandıklarını söyledi.



Kendi teknolojilerini üretmek için çok çalıştıklarını ifade eden Kantur, "Sürekli araştırarak, fuarlara katılarak, mevcut teknolojileri ve ülkenin çöpünün özelliklerini anlayarak kendi teknolojilerimizi geliştirmek zorunda kaldık. Katı atığı sıfıra yakın zararlı malzeme olacak şekilde bu noktaya getirebilecek teknolojiler geliştirdik." dedi.



Kantur, şu an katı atığın bertaraf edilmesine yönelik makinelerin tasarım ve üretimini yapabildiklerini aktardı.



Mamak Katı Atık Tesisi'ne ortalama günde 1500-2000 ton çöp geldiğini hatırlatan Kantur, "Ankara'nın çöpünü düzenli hale getirebildik. Ankara'nın toplam kullandığı enerjinin neredeyse yüzde 3'ünü üretiyoruz. Tesislerimiz tamamlandığında bu rakam yüzde 6-7 olabilir. Türkiye'de kullanılan toplam elektriğin yüzde 3'ünü çöpten elde edebiliriz." diye konuştu.



"2020'de Ankara yüzde yüz bertarafa ulaşır"


Kantur, çöpün içindeki metan gazının çıkışını engelleyerek elektrik ürettiklerini ve bu sayede havadaki karbondioksit salınımını 20 kat azalttıklarını belirtti.



Sera etkilerinden dolayı her yıl sadece Mamak'ta yaklaşık yarım milyon ton karbondioksit azaltıldığını vurgulayan Kantur, Ankara'daki çöpün yüzde yüzünün yok edilmesine yönelik çalışmalarının devam ettiğini söyledi.



Kantur, evsel atıkların enerjiye dönüştürülmesini sağlayacak tesislerin bir kısmının kurulumunun devam ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:



"Ankara'nın evsel katı atığının bertaraf edilmesinde yüzde 60-70 gibi büyük çoğunluğa ulaştık. 2020'de Ankara yüzde yüz bertarafa ulaşır. Antalya ve Adana'da da aynı şeyi yapabiliriz. Eskişehir'de ilk etapta ayrıştırma ve fermantasyonla başlayacağız. İleride oluşacak ihalelerle nihai noktaya ulaşılabilir. Konya, Bursa, Aksaray, Çarşamba, Elazığ gibi şehirlerde ise sadece eski katı atık sahalarından gaz çıkarıyoruz. Türkiye'de şu an 9 noktadayız ve tüm ülkeye hizmet vermeye hazırız."



Türkiye'de, yılda yaklaşık 1 milyon metrekare arazinin çöplükler sebebiyle yok edildiğini anlatan Kantur, çöpün hacimsel olarak yüzde 10'a kadar azaltılmasıyla bu rakamın yüz bin metrekareye düşürülebileceğini ve arazinin yok edilmesi yerine, sadece zararsız bir külün hafriyat toprağı gibi katı atık sahasına depolanabileceğini sözlerine ekledi.






#Elektrik
#Çöp
8 yıl önce