|

Elektrikli ve hibrit araçlarda yeni dönem

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, elektrikli ve hibrit araçların piyasaya kazandırılması ve Türkiye pazarında özendirilmesi amacıyla TBMM Genel Kurul gündemine gelen "torba tasarıya" ilişkin, "Yasa tasarısını sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye açısından elektrikli ve hibrit araçları teşvik etmek, ülkemize hem teknolojik hem de artı katma değer sağlayıcı gelişmelerin önünü açacaktır" dedi.

Yeni Şafak
11:38 - 17/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:42 - 17/08/2016 Çarşamba
AA
Elektrikli ve hibrit araçların piyasaya kazandırılması ve Türkiye pazarında özendirilmesi amaçlanıyor.
Elektrikli ve hibrit araçların piyasaya kazandırılması ve Türkiye pazarında özendirilmesi amaçlanıyor.

Meclis gündemindeki Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla, elektrikli ve hibrit araçlar için vergi basamaklarında yeni bir alt birim oluşturulacak. Tasarının yasalaşması halinde, bu araçların vergilendirilmesinde değişiklik sağlamak için vergi basamaklarına hem benzin hem de elektrikle çalışan hibrit araçlar adıyla yeni bir alt birim eklenecek. Böylece, bu tip araçlar teşvik kapsamına alınacak.



Tasarıyı değerlendiren Bayram, elektrikli ve hibrit araçlarda satışların artmasına yönelik yapılması hedeflenen teşviği desteklediklerini ve bu alanda kapsayıcı bir mevzuatın ortaya konulması gerektiğini söyledi.



Teşviklerin yeni teknolojileri beraberinde getireceğini dile getiren Bayram, bu olanakların otomotiv sektöründe 1 milyon kişiye ulaşabilecek yeni iş gücü oluşturabileceğini kaydetti.



Bayram, yasa tasarısını sonuna kadar desteklediklerini, Türkiye açısından elektrikli ve hibrit araçların teşviğinin ülkeye hem teknolojik hem de artı katma değer sağlayacağını vurguladı.



Toplu taşımacılıkta elektrikli otobüs kullanımı


Bayram, elektrikli ulaşımda elektrikli ve hibrit araçların satışına yönelik düzenlemeler yapılırken, şarj istasyonları ve şehir elektrik altyapısının da yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.



Bayram, elektrikli ve hibrit araçların kullanımını özendirmek için özel yolların oluşturulması gerektiğini belirterek, "Köprü ve paralı yollarda ücretsiz geçiş üstünlüğü sağlanması ve bu araçların şehir içi otoparklardan ücretsiz yararlanması gibi uygulamalar hayata geçirilmeli. Belediyelerde toplu taşımacılık için kullanılan otobüs filosunun yüzde 20'sinin elektrikli otobüslere ayrılmalı ve devlet bu yönde teşvik edici rol üstlenmeli." diye konuştu.



Bu düzenlemelere ilişkin mevzuatın belirlenmesinin de önemli olduğunu ifade eden Bayram, otomotiv sektöründe vergi sisteminin karbondioksit salımına göre düzenlenmesi gerektiğine işaret etti.



Otomobil tercihi bakımından Türkiye pazarında 1600 cc ve altındaki benzin-dizel motorlu araçların piyasanın yüzde 95'ini oluşturduğunu kaydeden Bayram, "Bu durum Türk tüketicisinin daha güçlü motora sahip bir model arayışında olmadığını gösteriyor, tabi bunda vergi oranlarının da büyük etkisi var. Demek ki tüketici elektrikli otomobile farkında olmadan aslında çok daha yatkın." dedi.



Elektrikli otomobiller için 2011 yılında ÖTV oranlarında değişiklik yapıldığını ancak hibrit araçların bu değişiklik kapsamına alınmadığını hatırlatan Bayram, şöyle konuştu:



"Elektrikli otoda, aracın kilovat cinsinden motor gücüne bağlı olarak yüzde 3,7 ve 15 olarak vergi oranları mevcut. Örneğin, ÖTV'si yüzde 45 olan 1600 cc altındaki normal bir otomobilin, yine aynı güce denk gelen elektrikli bir otomobille karşılaştırıldığında ÖTV'si yüzde 3 oranında. 85-120 kilovat arası yüzde 7, 120 kilovat üstü için de yüzde 15 şeklinde üç ayrı vergilendirme dilimi oluşturuldu. Dolayısıyla bugün, 2000 cc üstü bir otomobile yaklaşık yüzde 145 ÖTV öderken aynı güçteki elektrikli otomobilde bu oran sadece yüzde 15."


#Torba Yasa Tasarısı
#Elektrikli
#Hibrit
#Araç
8 yıl önce