|

Elvan: 4,8 milyar liralık yatırım projesi teklifi geldi

Kalkınma Bakanı Elvan, AK Parti Hükümetleri'nin bu kadar yüksek oranda destek almasının temel nedeninin kalkınma yaklaşımında yaptıkları değişim olduğunu belirterek, "İlan etmememize rağmen, Cazibe Merkezi Programları için bugün itibarıyla 4,8 milyar liralık yatırım projesi teklifi geldi. 25 bin kişiye istihdam sağlayacak teklif." dedi.

Yeni Şafak
21:23 - 9/12/2016 Cuma
Güncelleme: 00:22 - 10/12/2016 Cumartesi
AA

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Genel Kurulunda görüşülen bakanlığının 2017 yılı bütçesi üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, bakanlık olarak 2023 yılı vizyonunu 2035'e taşıyan çalışmayı başlattıklarını bildirdi.



Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının neden Kalkınma Bakanlığına dönüştürüldüğünü açıklayan Elvan, AK Parti Hükümetleri döneminde kalkınma yaklaşımlarında çok önemli değişiklikler olduğunu belirtti.



Elvan, AK Parti Hükümetleri'nin bu kadar yüksek oranda destek almasının temel nedeninin, kalkınma yaklaşımında yaptıkları değişim olduğunu ifade etti.



Kendilerinden önce, merkezi hükümetin plan ve programları hazırladığını, bunların ilgili bakanlıklar tarafından uygulandığını anlatan Elvan, AK Parti'nin yereli, sivil toplum kuruluşlarını devreye soktuğuna dikkati çekti.



"10 yılda 55 bin proje teklifi geldi"


Bakan Elvan, son 10 yıl içerisinde yerelden kalkınma ajanslarına 55 bin proje teklifi geldiğini kaydederek, "Herhangi bir ile gittiğinizde şu farkı gördünüz, o ildeki sanayicilerle, iş adamlarıyla bir araya geldiğinizde size şunu söylediler: 'Bizim ihracat için 2023 yılı hedefimiz şudur.' Ama AK Parti hükümetleri öncesi böyle bir yaklaşım söz konusu değildi. Hangi ile giderseniz gidin, o ildeki sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları kendilerine bir hedef belirlemişlerdir." diye konuştu.



Son 14 yılda bölünmüş yol miktarının Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 10 kat arttığını vurgulayan Elvan, bölgede organize sanayi bölgelerindeki doluluk oranın da yükseldiğini bildirdi.



Bakan Elvan, "Adıyaman'da organize sanayi bölgesinde doluluk oranı yüzde 100, Batman'da organize sanayi bölgesi doluluk oranı yüzde 97, Bingöl Organize Sanayi Bölgesinde doluluk oranı yüzde 91." dedi.



"Sizin iktidara gelmeniz mümkün değil ki zaten gelemiyorsunuz da"


Kalkınma Bakanı Elvan, şöyle konuştu:



  • "İlan etmememize rağmen, Cazibe Merkezi Programları için bugün itibarıyla 4,8 milyar liralık yatırım projesi teklifi geldi. 25 bin kişiye istihdam sağlayacak teklif. Yerel ve bölgesel düzeyde kalkınmada bizatihi kalkınmaya insanımızı, milletimizi içine alıp kalkınmayı birlikte gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. İşte, AK Parti'ye verilen desteğin arkasında yatan en önemli nedenlerden biri budur. Eğer siz vatandaştan kopuksanız, milletle bütünleşmemişseniz, sizin iktidara gelmeniz mümkün değil ki zaten gelemiyorsunuz da."

2002 yılı öncesi KOBİ kredilerinin toplam krediler içerisindeki payının sadece yüzde 6 olduğunu anlatan Elvan, bugün bu oranın yüzde 30'a yaklaştığını, mesleki eğitimi ön plana çıkardıklarını, ortaöğretimdeki okulların yaklaşık yüzde 50'sinin mesleki eğitim okullarına dönüştüğünü kaydetti.



Lütfi Elvan, 2017 yılında aktif iş gücü programı çerçevesinde 500 bin kişiyi eğiteceklerini ve istihdam edeceklerini belirtti.



"2017 yılı Türkiye için bir yatırım ve reform yılı olacaktır." diyen Elvan, reformları takvimlendirdiklerini, hangi reformu hangi aralıkta ne zaman yapacaklarını net olarak ortaya koyduklarını, bu reformları Meclisin de desteğiyle gerçekleştireceklerini bildirdi.



Bakan Elvan, şu değerlendirmeyi yaptı:



  • "Cari fiyatlarla 2017 yılı yatırımları yüzde 21,1 artırılmıştır. Sabit fiyatlarla ise 2017 yılı yatırım bütçemiz yüzde 13 artmıştır. Reel olarak artış yüzde 13'tür. Dolayısıyla, bunun bir yatırım bütçesi olmadığını söylemenin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Biz bütçe açığını 1,9 olarak koyduk. Biz bütçe açığını 1,4-1,5 olarak koyabilirdik ama bunu yapmadık. 2017 yılı kamu için de özel sektör için de yatırım yılı olacak."

2002-2015 yılları arasında yıllık ortalama 131 milyar dolarlık kamu ve özel sabit sermaye yatırımları olduğunu kaydeden Elvan, kendilerinden önce bu miktarın 43,9 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.


#Kalkınma Bakanı
#Lütfi Elvan
#Yatırım
#Proje
7 yıl önce