|

Emlak Vergisi'ne dikkat

Kayseri Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 2017yılı Emlak Vergisi’nin ikinci taksitinin Kasım ayı içerisinde yatırılması gerektiğini hatırlatarak “Vergi Mükelleflerimiz için gerekli kolaylıklar sağlandı. İşlemler bilgisayar ile yapılmaktadır. Şimdiden yatırmalarını tavsiye ediyoruz. Son günlere bırakarak, mağdur olayınız” dedi. Peki Emlak Vergisi nasıl ödenir? Emlak Vergisi nereye ödenir? Emlak Vergisi'ni kimler ödemez? İşte soruların yanıtları.

Yeni Şafak
15:32 - 19/11/2017 Pazar
Güncelleme: 15:48 - 19/11/2017 Pazar
IHA
Emlak Vergisi'ni 30 Kasım'a kadar ödemeniz gerekiyor.
Emlak Vergisi'ni 30 Kasım'a kadar ödemeniz gerekiyor.

Hafta içi mesai saatleri içerisinde yatırma imkânı olmayan memur ve işçi mükellefler ile ulaşım zorluğu olan veya işlerin yoğunluğu sebebi ile vergilerini yatırmada zorluk çeken ve fırsat bulamayan Emlak Vergisi Mükellefleri için kolaylıklar sağladıklarını belirten Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, bilgisayar ile internet üzerinden vergi tahsilâtının devam ettirildiğini söyledi.

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisini ödemek istediğiniz taşınmazın bulunduğu belediyeye başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Emlak vergisini ödemek işlemini belediyeye gitmeden de yapmanız mümkün. Ödeme işlemini PTT ile havale ile ya da emlak vergisi mükellef numarasını kullanarak yapabilirsiniz. Ayrıca E-Belediye sistemiyle de ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Vergi ödemesi arsa, arazi, mesken ve işyerleri için farklı oranlarda, vergi yılı içerisinde asgari rayiç değerler üzerinden hesaplanıyor. Ayrıca gayrimenkulun bağlı olduğu belediye eğer Büyük Şehir Belediyesi ise ödenmesi gereken vergi 2 katı çıkıyor. Örneğin normal belediyelerde binaların emlak vergisi binde 2 iken, büyükşehir belediyesinde emlak vergisi binde 4 olarak hesaplanır.

EMLAK VERGİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Emlak vergisi başvurusu için taşınmazın bulunduğu belediyeye giderek başvuru yapabilirsiniz. Emlak vergisi ödemek isteyen mükelleflerin aynı zamanda belediyelerden temin edilen formu da eksiksiz doldurması gerekiyor. Başvuru için gerekli belgeler ise şunlar:

-Tapu fotokopisi,

-Binalar için yapı kullanma izin fotokopisi,

-Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası)

-Beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi,

-Vergi numarası ve T.C. kimlik numarası

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri yıl içerisinde iki taksit halinde ödeniyor. Emlak vergisinin birinci taksidi 31 Mayıs tarihinde son buldu. İlk taksidi ödemeyen mükelleflerin, aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı ödemeleri gerekiyor. Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım 2017 tarihinde son bulacak. Belediyelerce belirlenen tarihte ödeme yapmayan kişilerin banka hesaplarından otomatik olarak vergi borcu tahsil edilebilmektedir.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMİYOR?

2006 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile;

-Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlere

-Emeklilere

-Gazilere

-Şehitlerin dul ve yetimlerine ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken için emlak vergisi alınmıyor.

#Emlak vergisi
#Emlak vergisi ödeme
#PTT
#Memduh Büyükkılıç
#Kayseri
6 yıl önce