|

Enerji Fonu ile şirket avcılığı

Yurt dışında enerji şirketi avına çıkmak isteyen girişimci için 'Türk Enerji Fonu' kuruluyor. Hükümetin desteğiyle oluşturulması planlanan 5 milyar dolarlık fonun, 20-25 milyar dolara kadar çıkarılması hedefleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 28/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:20 - 27/01/2015 Salı
Yeni Şafak
Ham potrolün varil fiyatının uluslararası piyasalarda 50 doların altına kadar düşmesi, petrol ihracatçısı ülke ve firmaları endişelendiriyor. Varil fiyatın bu fiyatlarda sürmesinin enerji sektöründe şirket iflaslarını ve satışlarını beraberinde getirmesi bekleniyor. Bölgesinin en gözde enerji üssü haline gelen Türkiye, bu durumu fırsata çevirmek için ‘Enerji Fonu’ oluşturuyor.

HÜKÜMET DE KAYNAK KOYUYOR

Hükümetin de desteğiyle oluşturulması planlanan 'Türkiye Enerji Fonu'nu değerlendiren Boğaziçi Enerji Kulübü (BEC) İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü, Türkiye’nin yurt dışında varlık satın alması gerektiğini söyledi. Ögütçü, “Bunun için de şu an son derece elverişli bir zaman ve ortam var. Çünkü petrol fiyatlarının düşmesi sebebiyle varlık değerleri oldukça düştü. Bu yaklaşımla ‘Türk Enerji Fonu’ oluşturulmasının temelini attık” dedi.

FONUN TEMELLERİNİ ATTIK

Öğütçü, bu konuyu Boğaziçi Enerji Kulübü’nün Aralık ayındaki toplantısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile paylaştıklarını ve bir öneri hazırlamalarının istendiğini söyledi. Devletin başını çekeceği bir girişime öncülük ettiklerini anlatan Öğütçü, projeyi önümüzdeki günlerde hükümete sunacaklarını söyledi.  

Hedef 20-25 milyar dolarlık büyüklük

Türkiye’nin 2023 yılına kadar yaklaşık 120 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu ifade eden Öğütçü, şunları kaydetti: “Bu paranın nereden bulunacağı belirsiz. Bunun için başlangıçta 5 milyar dolarlık ama giderek 20-25 milyar doları bulabilecek bir fon yaratılması planlanıyor. Bunun yüzde 10 veya 20’sini hükümet sağlasın. Geri kalanı uluslararası piyasalardan toparlanacak ve tamamen uluslararası bir fon olarak çalışacak. Türkiye açısından önem taşıyan projelere yüzde 10 veya 15 kadar katkı sağlanacak ve yönetiminde de şeffaf kriterlere göre çalışan bir yapı olacak. Bu tür bir fon, ihtiyaç duyulan işler konusunda çok önemli bir işlev görebilir.”


Rusya ve Norveç örnekleri var

Bu fon sayesinde Afrika’da yatırım yapacak  firmaların önünü açacağı örneğini veren Ögütçü, şunları kaydetti: “Başlangıçta Türk firmaları kullanabilecek ama bölgesel firmaların da kullanabilmesi için de sonra adımlar atılabilir. Bir yatırım para kazanmaya başladığı zaman, devlet oradan hemen çekilecek ve yeni bir projeye destek verecek. Enerji fonları bir çok ülke için büyük önem arz ediyor. Norveç’in düşen petrol fiyatlarından etkilenmemesinin arkasında hükümet tarafından kurulan ve yaklaşık 885 milyar dolara ulaşan petrol fonunun büyük etkisi oldu. Elindeki fon büyüklüğü 200 milyar dolara ulaşan Rusya ise ulusal fonları özellikle düşük petrol fiyatlarından etkilenen büyük enerji şirketlerinin faaliyetlerine devam etmesi için kullanıldı.” 

#BEC
#Mehmet Öğütçü
#Taner Yıldız
9 yıl önce