|

Enflasyon hedefini yükseltti

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini 0,1 puanlık artışla yüzde 6,9 seviyesine yükseltti. Faiz politikasını da kademeli sadeleştirecek. Başkan Erdem Başçı, faiz konusunda ise, “Kimse bizden para politikasında erken bir gevşeme, haddinden fazla sıkılaşma beklemesin" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 31/07/2015 Cuma
Güncelleme: 21:33 - 30/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimlerindeki iyileştirmeyi geciktirmesi nedeniyle yıl sonu enflasyon beklentisini 0,1 puan artışla yüzde 6,9'a revize ederken, önümüzdeki dönemde para politikasında sadeleştirmeye gidebileceklerini açıkladı. Yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nun tanıtımı toplantısında konuşan Başçı, “Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruşumuzu sürdürdüğümüz bir çerçeveyi esas aldık. Alınan makro ihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının geldiği makul seviyelerin 2015 yılında devam edeceğini değerlendiriyoruz” dedi.



GIDA ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 8


Başçı, bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 6,0-7,8 aralığında; 2016 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 3,7-7,3 aralığında tahmin edildiğini söyledi. Başçı, enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini kaydetti. İşlenmemiş gıda fiyatlarının ikinci çeyrekte belirgin bir düzeltme yaptığını Başçı, “Söz konusu düzeltmenin devam edeceği ve yetkili kurumlar tarafından alınmakta olan önlemlerin etkilerinin ortaya çıkacağı öngörüleri ile 2015 yıl sonu gıda enflasyonu varsayımımızı yüzde 9'dan yüzde 8'e


güncelledik” dedi.



YÜZDE 7'NİN ALTINA GELEBİLİR


Başçı, ortalama petrol fiyatları varsayımlarını da 2015 yılı geneli için yüzde 2, 2016 için ise yüzde 6 oranında düşürdüklerini belirtti. Enflasyonun bundan sonraki dönemde yıllık bazda yüzde 7'nin üzerinde olmaması gerektiğini ancak bunun sadece TCMB'nin değil kollektif bir çabayla mümkün olabileceğini söyleyen Başçı, “Enflasyon bu ay yüzde 7'nin altında gelebilir” dedi.



Başçı: Faiz politikası sadeleşecek


Önümüzdeki dönemde küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından sonra sözle yönlendirme politikaları sayesinde uzun vadeli faiz oranlarındaki oynaklığın kalıcı olarak düşebileceğini değerlendirdiklerini söyleyen Başkan Erdem Başçı, Türkiye'de para politikasını sadeleştirebileceklerini söyledi. Başçı, “Bu baz senaryo altında ülkemizde de geniş bir faiz koridoruna olan ihtiyaç zaman içinde azalabilecektir. Böyle bir durumda, faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendirebileceğiz” diye konuştu.



Kimse erken gevşeme beklemesin


Para politikasında sadeleştirmeyi Ağustos ayında teknik bir raporla başlatacaklarını belirten Başçı, “Teknik bir çalışma istedik, bu sıkılaştırıcı ya da genişleyici bir çalışma değil; tek faizle mevcut para politikamızı devam ettirseydik bu faiz ne olurdu çalışmasıdır” dedi. “Kimse bizden para politikasında erken bir gevşeme, haddinden fazla sıkılaştırma beklemesin” diyen Başçı, Rezerv Opsiyon Mekanizması'nın halen işlevini görmeye devam ettiğini şu an erken olsa da önümüzdeki dönemde gözden geçirilebileceğini söyledi.


#Merkez Bankası
#Erdem Başçı
#döviz kuru
#Enflasyon
9 yıl önce