|

Ev için paralar sandıkta birikecek

Konut edindirmede alternatif model arayışına giren Türk bankacılık sektörü, Almanya’nın “Yapı Tasarrufları Sandığı” modelini gündemine aldı. Çalışmalar ilgili bakanlıklar, BDDK ve TBB bünyesinde devam ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/08/2016 Salı
Güncelleme: 20:42 - 29/08/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Hükümetin tasarrufların artırılmasına yönelik çalışmaları kapsamında, konut edindirmede alternatif model arayışına giren Türk bankacılık sektörü, Almanya'dan dünyaya yayılan ve özellikle alt gelir grubunu hedefleyen “Yapı Tasarrufları Sandığı'nı” mercek altına aldı. Yapı Tasarrufları Sandığı modeli ile ilgili çalışmalar Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Çalışma Grubu bünyesinde devam ederken, ilgili bakanlıklar ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da (BDDK) yasal çerçevesine ilişkin diğer çalışmaları yürütüyor. DZ Bank'ın Türkiye Baş Temsilcisi Pınar Ersoy, sistemin para biriktirmeyi teşvik ettiğini söyledi. Sistemin dar gelirli vatandaşlara öz kaynak sağlama amacıyla kurgulandığına dikkat çeken Öz, “Buradaki avantaj şu, siz bugün sisteme giriş yaparken diyorsunuz ki 'Ben 3 yılda 30 bin lira para biriktiririm'. Sistem de size 3 yılın sonunda 30 bin lira daha kredi vermeyi garanti ediyor ve böylece 60 bin lira paranız oluyor. Sisteme giriş yapacağınız gün imzalayacağınız anlaşmada, sistem kapsamında sizin 3 yıl sonra kullanacağınız faiz oranı da belirtiliyor ve bu oran piyasanın altında oluyor. Bu süre içerisinde piyasa faiz oranı değişse de sistem size sunduğu faiz oranını hiçbir şekilde değiştirmiyor” dedi.



FAİZ ARTIŞI YANSIMIYOR


Sistem, piyasada kredi faiz oranları düşerse tüketici olarak bunu değiştirme şansını size tanıyor. Ancak böyle bir durumda mevduat faizi de azalıyor. Faiz oranları arttığında ise Sözleşmeyi imzaladığınız tarihte size belirtilen oran geçerli olmaya devam ediyor.



Orta gelir grubu düşünülmeli


216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, sistemin orta geliriiyi ev sahibi yapmaya yönelik işlemesi gerektiğine değindi. Dündar, sistemin yasal altyapısının tam olaması gerektiğini de söyledi. Almalar, İskurt, Nergo Ortak Girişim Başkan Yardımcısı Ahmet Kılıç da sözkonusu uygulamanın sosyal devletin gerekliliği olduğuna vurgu yaptı. Kılıç, "Doğru işlemesi durumunda hem konut alıcısı, hem konut üreticisi için önemli bir uygulama. Sistem konut alımını arttırır" dedi.




#Konut edindirme
#Yapı Tasarrufları Sandığı
#bankacılık
#TBB
#Konut
8 yıl önce