|

Evet mi hayır mı

Ekonomik darboğazdan kurtulamayan Yunan halkı, ülkenin geleceğini belirlemek için bugün sandığa gidiyor. Kritik oylama öncesi Başbakan Çipras “AB’nin kemer sıkma önerilerine hayır diyin!" çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 05:57 - 5/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

Mali krizlerle boğuşan Yunanistan'da halk, bugün kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda kesin kararı vermeye hazırlanırken Başbakan Aleksis Çipras, herkesi “hayır" oyu kullanmaya çağırdı. Başkent Atina'daki Sintagma Meydanı'nda referandum öncesi düzenlenen mitingde “hayır oyuyla" Avrupa'dan gelen tehditlere göğüs gereceklerini söyleyen Çipras şöyle konuştu: “Sadece Avrupa'da kalmaya karar vermiyoruz. Aynı zamanda onurla yaşamaya, eşitler önünde eşit yaşamaya karar veriyoruz. Yunanistan Avrupa kültürünün beşiği olmaya devam edecek. Hiç kimsenin Avrupa'nın demokratik kültürünü ortadan kaldırmasına izin vermeyeceğiz."



KUTUPLAR ZIT AMAÇLAR AYNI


Referandumun geçerli olması için kayıtlı 10 milyona yakın kayıtlı seçmenden yüzde 40'ının sandık başına gitmesi gerekirken seçmenlerin, sandık başlarına konulacak tek oy pusulasında 'evet', ya da 'hayır' şıkkını işaretleyerek katılacağı oylamanın sonucunun 2 saat içerisinde açıklanması bekleniyor. En son 1974'te halk oylaması gerçekleştirilen Yunanistan'da halk, ülkenin ekonomisi ve geleceğinin nasıl şekilleneceğine karar verecek. Sandıkta iki zıt yanıtı içeren pusulalardan birini sandığa bırakacak olan Yunanlar için ortak amaç ise “ekonominin iyileşmesi ve ülkenin düzlüğe çıkması".



ANKETLER “EŞİT" DİYOR


Halk oylamasının sonucuyla ilgili yapılan son kamuoyu anketleri, maliyeti 100 milyon avroyu bulacak referandumda 'hayır' ve 'evet' oylarının baş başa gittiğini gösteriyor. Yetkililer ise oylamanın sonucunun son ana kadar kararsız kalan vatandaşların oylarıyla belirleneceğini kaydediyor. Atina'da yayımlanan Protothema gazetesinin Alco Gallop şirketine yaptırdığı son araştırma sonuçları, pazar günü vatandaşların yüzde 41,7'sinin 'evet' diyeceğini, yüzde 41,1'inin tercihinin ise 'hayır'dan yana olacağını ortaya koydu.



Maliye Bakanı Avrupa'ya 'terörist' dedi




Referandum öncesi İspanyol El Mundo gazetesine değerlendirmelerde bulunan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Avrupa'nın Yunanistan'a olan yaklaşımını “terörizm" olarak nitelendirdi. Yunan bakan konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Yunanistan'a yaptıkları şeyin adı var: Terörizm. Neden bizi bankaları kapatmaya zorladılar? İnsanları korkutmak için. Ve mesele terör yaymak olduğu zaman, bu terörizm olarak bilinir". Ayrıca Varufakis, Avrupalı ülkeler hakkında, “Eminim ki Yunanistan için olduğu kadar Avrupa için de çok fazla risk var. Eğer Yunanistan iflas ederse, trilyon dolarlar kaybolacak. Bu çok fazla para ve Avrupa'nın buna izin verebileceğine ihtimal vermiyorum" yorumunu yaptı.



Başkentte “anarşist" protesto




Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Sintagma Meydanı'nda Başbakan Aleksis Çipras'ın konuşması öncesi kendilerini “anarşist" olarak adlandıran grupla polis arasında çatışma yaşandı. Olay yerinde bir kişi gözaltına alınırken önceki gece geç saatlerde de Eksarhia semtinde toplanan yaklaşık 100 kişilik maskeli grup, polise taş ve molotof kokteyliyle saldırdı. Polisin yaklaşık 2 saat süren müdahalesinin ardından grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı. Yunanistan'da kreditörlerin şartlarının halk oylamasına sunulacağı açıklamasının ardından başta Atina olmak üzere ülkenin birçok kenti, her gün protestolara sahne oluyor.



Bir darbe de Kıbrıs Rum Kesimi'nden


Yunanistan'a bir darbe de Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden geldi. Güney Kıbrıs Hazine Müsteşarlığı'nın geçtiğimiz ay apar topar Yunan bankalarındaki 1.5 milyon Euro'larını çektiği ortaya çıktı. Çekilen miktar Yunan devleti için küçük olsa da bu girişimin psikolojik etkisi Yunanistan için büyük oldu. Rum Meclisi'nde, Atina'ya destek bildirisi bir oy farkla güçlükle geçti.



Roma ile Atina birlikte




Yunanistan'da referandum öncesi İtalya'nın başkenti Roma'da Yunan halkına yönelik destek mitingi yapıldı. Fransa'nın Roma Büyükelçiliği önündeki Farnese Meydanı'nda düzenlenen “Roma Atina ile birlikte" isimli mitinge yaklaşık bin kişi katıldı. Göstericiler, açtıkları dövizlerle Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'dan talepleri ile AB'nin Yunanistan'a şart koştuğu tasarruf politikalarını protesto ederken, pazar günkü halk oylamasında Yunanlılara “hayır" oyu kullanılması çağrısında bulundu.





#Ekonomik kriz
#yunanistan
#referandum
9 yıl önce