|

Fazıl Say’ın borusu ötmedi

Borusan Holding CEO’su Ağah Uğur, “Fazıl Say’dan kurtuldu, TANAP’ ihalesini aldı” haberlerine sert çıktı. Uğur “Fazıl Say, Gürer Aykal ile çalışmak istemediğini söyledi. Araları düzelmeyince festivali iptal ettik" diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 21:13 - 18/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Borusan Sanat’ın iki yılda bir aralık aylarında düzenlediği ve 2014-2015 sezonunda üçüncüsü gerçekleştirilmesi planlanan BİFO & Fazıl Say Festivali, Fazıl Say ile Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Onursal Şefi Gürer Aykal’ın artık birlikte çalışmama kararı almaları dolayısıyla programdan kaldırılmıştı. Aradan üç aya yakın bir süre geçti. Bu sürede Borusan konuyla ilgili bilgilendirme dışında herhangi bir açıklama yapmadı. Fakat TANAP ihalesinin bir bölümünün Borusan tarafından alınmasının ardından bazı haber siteleri ve sosyal medyada Fazıl Say’la yolların ayrılması söz konusu ihaleyle ilişkilendirilmeye başlandı. Houston’da Borusan’ın yeni yatırımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda CEO Agah Uğur’la sohbet ederken bu konu da açıldı. Uğur çarpıcı açıklamalarda bulundu.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Fazıl Say’ın kendileri için çok önemli olduğunu altını çizerek konuşmaya başlayan Uğur, her şeyin Antalya’daki festivalle başladığını belirtiyor ve ekliyor: Konuyla ilgili biz de çok bir şey bilmiyoruz. Fakat Fazıl Say, bir gün gelip festival kapsamında Gürer Aykal’la çalışmak istemediğini söyledi. ‘Benim konserlerimi o yönetmesin’ dedi. Böyle bir şey dünyanın hiç bir yerinde olamaz. Baktık araları düzelecek gibi değil, biz de bunları hiç açıklamadan festivali iptal ettik. Bizim orkestramızın kurucu şefi Gürer Bey. BIFO Festivali de Gürer Bey’in himayesinde gitti bugüne kadar. Çünkü prensiplerimizden vazgeçemezdik. Bir ay sonra ise TANAP ihalesi açıklandı. Daha sonra açıklamalar okuyoruz. Yok ‘Fazıl Say’dan kurtuldu, TANAP ihalesini aldı’ diye. Böyle bir şey olabilir mi? Bu ihaleyi 5 değişik firma kazanıyor. Bizim konsorsiyum yüzde 30’unu alıyor. Borusan bugüne kadar dünyanın her tarafından 1.5 milyon tonluk ihale kazanmış. Fazıl Say’ın kontratını iptal mi edeceğiz yüzde 10’unu kazanmak için. TANAP projesinin yüzde 10’u için böyle bir şey yapar mıyız?” diye sorarak hayretini dile getirdi. 

‘KURUMUMLA GURUR DUYUYORUM’

Agah Oğur'a yönelttiğimiz “Peki Gürer Aykal sizin kararınıza nasıl tepki verdi?” sorusuna  Uğur “Kurumumla gurur duyuyorum” dediğini anlattı. Uğur "Peki Borusan yeniden Fazıl Say’la çalışır mı? soruna ise, çok kızgın olduğunu söyleyerek yanıt veriyor

Ne yaşanmıştı?

Fazıl Say ile Gürer Aykal arasındaki polemik Antalya Piyano Festivali nedeniyle patlak vermişti. Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel ile Fazıl Say arasında yaşananların ardından ardından 14 yıldır Fazıl Say’ın yürüttüğü Antalya Piyano Festivali Genel Sanat Yönetmenliği görevini Gürer Aykal’a verilmişti.


Özelleştirmeye ilgi 

Türkiye’de yapacakları yatırımlarda aslan payını enerjinin alacağını vurgulayan Uğur asıl odak noktalarının ise rüzgar olacağını belirtti. Uğur, “Elektrik üretim özelleştirmeleriyle ilgilenir misiniz?” sorusuna, “500 megavata kadar olan hidroelektrik üretimle ilgileniriz" dedi.


Yüzde 10 artış

2014 yılını değerlendiren Uğur, geçen yıl 4.1 milyar dolar olan cirolarını 4.5 milyar dolara çıkardıklarını belirtirken, 2015’te ise hedeflerinin bu rakamı 5 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu dile getirdi. Bu yıl içinde 400 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını da sözlerine ekleyen Uğur, bugüne kadarki toplam yatırımlarını ise 2.5 milyar dolar olarak açıkladı. 

#Borusan Sanat
#BİFO & Fazıl Say Festivali
#Gürer Aykal
#TANAP
9 yıl önce