|

FED kritik dönemeçte

Kur savaşlarının artması ve piyasalardaki sert dalgalanmalar, Fed’i eylül ayında yol ayrımına getirdi. Çin ekonomisinin yavaşlayacağı beklentisi karşısında dünya borsalarının 5 trilyon dolar erimesi ile köşeye sıkışan Fed, eylülde kredibilite ve piyasalar arasında kaldı.

Yeni Şafak
04:00 - 31/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:09 - 30/08/2015 Pazar
Diğer

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri ne zaman artıracağına ilişkin beklentiler tüm dünyada piyasaların yönü üzerinde belirleyici olurken, “kur savaşları” etkilerinin artması ve piyasalardaki sert dalgalanmaların devam etmesinin ardından Fed, eylül ayında önemli bir yol ayrımına geldi.


Fed'in beklentilerin en güçlü olduğu ama pas geçilen haziran toplantısının ardından eylül toplantısında da faiz artırmaması durumunda kredibilitesinin zarar göreceğini söyleyen ekonomistler olduğu kadar, 'kur savaşları'nın sertleştiğini, bu dönemde yapılacak faiz artışının kazanımlara zarar verebileceğini söyleyenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Fed, 2008 yılı finansal krizinde başladığı parasal genişlemenin (QE) 2014 yılının ekim ayı toplantısında sonlandırılmasına ve politika faiz oranının 'kayda değer bir süre' daha yüzde 0 ile 0,25 aralığında tutulmasına karar vermişti.


GENİŞLEME SÜRÜYOR

Fed, ABD finans sistemindeki çöküşü önlemek amacıyla piyasaya likidite pompalayarak tüketimi ve üretimi canlandırmak ve para bolluğu sayesinde faizlerin ucuzlamasının önünü açmak için başlattığı varlık alım programları süresince bilançosunu yaklaşık 900 milyar dolardan 4 trilyon doların üzerine çıkarırken, yüzde 10'a yükselmiş olan işsizlik oranı yüzde 5,3'e geriledi.


Doları elinde tutma savaşı

Küresel ticaretin en önemli rezerv parası durumundakidoların, faizlerin artmaya başlaması ile evine döneceği ifade ediliyor. Bu durum özellikle gelişen ülkeler varlıkları üzerinde bir baskı oluşturacak.



fed'in faizle imtihanı


1- FED yılın ilk aylarında faiz artırımı konusunda 'sabırlı olunacak' ifadesini kullandı


2- Mart ayında 'sabırlı' ifadesi kaldırılması ile piyasalarda haziran ayında faizlerin artırılacağı beklentileri yükseldi.


3- Fakat yaşanan kur savaşı ile emtia fiyatlarının düşmesi, doların değerlenmesi ve piyasalardaki dalgalanma, Fed'in haziran ayını pas geçmesine neden oldu.


4- Haziran toplantısında Başkan Janet Yellen,“Piyasalarda ilk faiz artışına çok fazla önem veriliyor” diyerek dalgalanmaların önemine dikkat çekti. Tutanaklarda, Çin'deki endişeler dile getirilirken, faiz artışı için daha fazla kanıt aramaya devam edileceği belirtildi.

5- FED'in haziran toplantısı sonrası, piyasalarda faiz artırımı için eylül ayı öne çıkarken, bu beklentiler, temmuz ayında işsizliğin yüzde 5,3'e gerilemesi ve tarım dışı istihdamın beklentileri karşılaması ile en üst seviyeye yükseldi.



#ABD Merkez Bankası
#FED
#Çin ekonomisi
9 yıl önce