|

Fed politika yolunu değiştirmeyecek

Fed Başkanı Janet Yellen, sıkılaşan kredi piyasası, dalgalanma yaşayan finansal piyasalar ve Çin ekonomik büyümesine dair belirsizliğin riskleri artırmasına rağmen Fed'in bu yıl için belirlenen faiz artırma planlarını değiştirmesinin çok muhtemel olmadığını söyledi.

Yeni Şafak
08:20 - 11/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 06:22 - 11/02/2016 Perşembe
Reuters

"Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yakın bir zamanda faizleri indirmesi gereken bir pozisyonda olacağını sanmıyorum" diyen Yellen, "Resesyon riski her zaman var...ve küresel mali gelişmeler ekonomide bir yavaşlık yaratabilir" dedi.



Yellen, ABD'deki ekonomik büyümenin Fed'in "kademeli" olarak faizleri artırmasına izin vereceğini söylese de, yorumları merkez bankasının seçeneklerinin açık olduğunu gösterdi.



Yellen, "ABD ekonomisini neyin beklediği hakkında sonuca ulaşmak için çok acele etmemek konusunda dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Faizleri indirmenin gerekli olmayacağı inancındayım" dedi.



Fed'in Aralık ayında faizleri neredeyse son 10 yıldır ilk defa artırması sonrasında yatırımcılar bu yıl bir faiz artışına daha ihtimal vermiyor.



Cornerstone Macro analisti Roberto Perli, "Yellen'ın iletmek istediği genel mesaj daha fazla faiz artışının baz senaryo olarak kalmaya devam ettiği, fakat bunu görebilmemiz için piyasaların istikrara kavuşması oldu" dedi.



Yellen'ın açıklamalarının ABD'de faiz artışları konusundaki endişeleri dindirmesinin ardından dünya genelinde borsalar kısa süreli bir artış gerçekleştirse de genel olarak yatay kapandı.



Çin ekonomik büyümesine dair endişeler, ABD'de zayıf dördüncü çeyrek bilançoları ve bunun sermaye harcamaları ile istihdam üzerindeki etkisi geçtiğimiz ay küresel piyasalarda çalkantılara neden oldu.


#Fed
#Janet Yellen
#Faiz
8 yıl önce