|

Fiber altyapıda ortaklık çağrısı

4,5G ihalesinin ardından hangi oparatörün ne kadar yatırım yapacağı merak konusu. Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu; fiberde ortak alt yapı yatırımı için sektörün diğer oyuncularına çağrıda bulundu. Terzioğlu, “Gelin ortak bir altyapı şirketi kuralım. Hepimiz mevcut fiber altyapımızı bu şirkete devredelim. Biz paylaşıma hazırız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/09/2015 Cumartesi
Güncelleme: 18:18 - 4/09/2015 Cuma
Yeni Şafak

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell'in Türkiye'den ilk ve tek şirket olarak NYSE'ye kote olmasının 15. yılı şerefine düzenlenen gong seremonisine katılmak üzere gittiğimiz New York'ta sorularımızı cevaplandırdı. Turkcell'in geçen 15 yılda New York Borsası'na kote şirketler arasında ilk 500 içerisinde yer almayı başardığını aktaran Terzioğlu, önümüzdeki dönemde hedeflerinin ilk 200 içerisine girmek olduğunu belirtti. Terzioğlu, Turkcell'in 4.5G ihalesinde izlediği stratejiye ve Turkcell Grup'un belirlediği yeni yapılanma hedeflerine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.



ÖDEYECEĞİMİZ PARA TÜRKİYE'YE HELAL OLSUN


Geçtiğimiz hafta sonuçlanan 4,5G ihalesinin Türkiye'nin teknolojide çağ atlamasını sağlayacak öneme sahip olduğunu dikkat çeken Kaan Terzioğlu, “Turkcell olarak biz de bu önemin bilinciyle 2010 yılından beri çalışmalarımızı yürütüyorduk. Önceliklerimizi belirledik, 'dörtlü oyun' hedefine odaklandık, göz koyduğumuz tüm paketleri optimum koşullarla elde ettik. Frekans başına 9,4 milyon Euro ödeyeceğiz. Her bir frekans hız demek, kapasite demek, pazar payı demek. Finansman anlamında tüm oyun planımız hazır, tereddütümüz yok. Vereceğimiz 1.6 milyar Euro, Turkcell'lilere ve Türkiye'ye helal olsun” dedi.



FİBER SEFERBERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR


Terzioğlu fiber altyapı çalışmaları ile ilgili de konuştu. Turkcell olarak sadece yarını değil 5 yıl hatta 10 yıl sonrasını düşünerek yatırımlarına yön verdiklerini belirten Turkcell CEO'su, “Turkcell Superonline'ı alarak fiber ağı döşemeye başladığımızda rakiplerimiz bunun önemini anlayamadılar. Bugün baktığımız zaman sadece birkaç yıl içerisinde 34.200 km'den fazla fiber ağ kurduk. Ülkemizin bir dijital dönüşüm yasasına ihtiyacı var ve 4.5G bunun için iyi bir fırsat. Fiber optik altyapı, doğal bir vatandaşlık hizmetinin verilmesi için gerekli altyapının bir parçasıdır. Elektrik neyse fiber altyapı da budur. İlgili yasada tek bir değişiklikle bu kolaylıkla halledilebilir” önerisinde bulundu.



ORTAKLIK İÇİN HODRİ MEYDAN


Türkiye'yi uçtan uca fiberle donatmak için sektördeki diğer oyunculara çağrıda bulunduklarını anlatan Kaan Terzioğlu, “Gelin hep birlikte bir altyapı şirketi kuralım ve bu şirket ülkemizin eşsiz bir fiber altyapıya kavuşması için canla başla çalışsın. Ve hepimiz mevcut fiber altyapımızı bu şirkete devredelim. Biz altyapı paylaşımına tamamen hazırız. Bu sayede, tüm sektörlerde teknolojik bir dönüşümün fitlini hep beraber ateşleyerek ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasını sağlayalım ve teknolojide tüketen değil üreten bir ülke konumuna ulaşalım. Bence Türkiye için de pratik ve ideal modellerden bir tanesi bu olabilir. Fiber altyapı kimindir, kim kullanabilir gibi bir soru işaretini kaldırır ve Türkiye'nin de önünü açar” çağrısında bulundu.



Hedef, telekomda bir numara olmak


Turkcell Türkiye olarak hedeflerini büyüttüklerini ifade eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Toplam telekom sektörü, Turkcell'in açık ara lider olduğu mobil iletişim pazarının iki katı büyüklüğünde. Buranın en büyük oyuncusu olmak üzere yola çıktık. Şu an % 35.60 pazar payına sahibiz. Türkiye'nin toplam telekom sektörünün bir numaralı oyuncusu olacağız” dedi. Terzioğlu, Turkcell'in toplamda 172.4 MHz frekans ile ile 4.5G'de en fazla frekans kaynağını kullanma hakkı elde ettiği 4,5G ihalesine ilişkin açıklamasında, titiz bir ön çalışma sonucu pürüzsüz bir strateji belirlediklerinin altını çizdi. Terzioğlu, Türkiye'deki 3.5G teknolojinin dünyadaki en gelişmiş teknolojilerden biri olduğunu ve Türkiye'deki birikimllerini diğer ülkelere taşıyacaklarını da kaydetti.



Turkcell Bip ile sesli ve görüntülü görüşme


Kaan Terzioğlu, bahsettiği sürprizlerden birini de New York'ta dile getirdi. Turkcell BİP uygulamasının yeni özelliklerini kısa süre sonra hayata geçireceklerini belirten Terzioğlu, “BİP servisimizle teknolojiyi tüketen değil üreten ülke olma yolunda dev bir adım attık. Turkcell BİP'i Almanya ve Ukrayna'ya taşıdık. İndirme sayısı 1,6 milyonu buldu.Ücretsiz veri kullanımı ve silinen mesaj özelliği ile kullanıcıların tercihi haline geldi. Çok yakında sesli ve rakiplerinden farklı olarak görüntülü görüşme imkanı da BİP'te olacak.” dedi.



Artık daha iddialıyız


CEO Terzioğlu, belirledikleri yeni yapılanma şemasına ve bu şema ile birlikte oluşan ilkleri de anlattı. Yeni yapılanmanın Turkcell Türkiye, Turkcell Uluslararası ve Diğer İştirakler şeklinde olduğunu hatırlatan Terzioğlu, “Bununla 'Türkiye'deki konumu güçlendir', 'Uluslararası genişlemeye odaklan', 'Turkcell'i entegre bir şirket olarak konumla' prensiplerini hayata geçiriyoruz. Bunlar yalnızca laf değil” dedi.



'Dörtlü oyun' yeni başlıyor


Türkiye'deki konumlarını iletişim ve teknoloji hizmetlerinde entegre bir yaklaşımla güçlendireceklerini ifade eden Terzioğlu; şunları söyledi: “Artık 'Dörtlü Oyun' dönemindeyiz. Müşterimizi merkeze alarak Ses, İnternet, TV ve Servisler başlıklarında tüm ekranlarda var olacağız. Yani cep telefonu, tablet, PC ve televizyon ekranları, 'Küresel Turkcell' için birbirine entegre birer oyun alanı haline geliyor.”



Turkcell Tv % 543 büyüdü


Geçtiğimiz yıla kıyasla büyümelerine de dikkat çeken Terzioğlu, yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtti: “ 2015'in ikinci çeyreğinde gelirlerimiz hızlı internette yüzde 42,2, servis ve çözümlerde yüzde 48,9 büyüdü. Buradaki en büyük pay ise TV alanında. Turkcell TV+ gelirlerimiz yüzde 543 büyüdü. Bugün TV+ kutuları 140 bin evde kullanılıyor. Web ve cep servisimiz ise 70 bini aşmış durumda. Bu bir tesadüf değil. Büyüme alanlarımıza yeni sürprizlerle yatırım yapmaya devam edeceğiz.”



#Kaan Terzioğlu
#Turkcell
#fiber
9 yıl önce