|

Fındıkta fiyat kavgası büyüyor

Kilosu 10 liranın altına düşen fındıkta fiyat kavgası kızışıyor. TMO’nun fındık alımı yapmasını isteyen Ziraat Odaları, Tarım Bakanlığı ve bölge milletvekilleriyle görüşüyor. Tartışmaya dahil olan fındık ihracatçıları ise serbest piyasa kurallarının işlediğini savunarak buna karşı çıkıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:34 - 10/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Ziraat Odaları ile Türkiye'deki en büyük fındık alıcısı konumundaki İtalyan firması Ferrero arasındaki fiyat tartışması büyüyor. Ferrero'nun yerli ortağı olan Oltan Gıda arıcılığıyla piyasada tekel oluşturarak fındığın kilogram fiyatını 14 liradan 9 liraya kadar düşürdüğünü söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, devletin buna müdahale etmesini istemesinin ardından fındık üreticileri harekete geçti. Önceki gün Oltan Gıda'nın Trabzon'daki fabrikasının önünü siyah çelenk bırakan Ziraat Odası Başkanları, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nun alım yapması için girişimlerini sürdürüyor. 2009 yılında hayata geçirilen yeni fındık stratejisiyle serbest piyasa uygulamasına geçilmişti.



BÖLGE MİLLETVEKİLLERİ VE BAKANLIK İLE TEMAS


Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, TMO'nun piyasaya girerek fındık alımı yapması için Gıda Bakanlığı ile bölge milletvekilleri nezdinde girişimlerde bulunduklarını dün açıkladı. Gelinen noktada serbest piyasa uygulamasının piyasada tekelleşmeye neden olduğunu belirten Yaman, “Piyasa şartları ve fiyat belli kesim tarafından belirlenir oldu. Fındık fiyatındaki durum tekelleşmenin bir sonucudur. Bu da üreticimizin zarar etmesine, büyük mağduriyetler yaşamasına yol açıyor” dedi.



TEKELLEŞMEYE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ


Ziraat Odaları olarak üreticiler ile fındığın haklarını koruma adına verdikleri mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini dile getiren Yaman, “Piyasayı asla birilerinin inisiyatifine bırakacak değiliz. Tekelleşmeye asla müsaade etmeyeceğiz. Mutlaka devletin piyasada yer alması gerektiğini düşünüyoruz. TMO kanalıyla müdahale alımından yanayız. Bunu sağlamak için de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ve bölge milletvekilleriyle görüşme halindeyiz. Ziraat odaları olarak Bakan Sayın Faruk Çelik ile bu ay bir görüşmemiz olacak. Daha önce Sayın Bakan'a ifade ettiğimiz TMO kanalıyla müdahale alımı yapılması talebimizi yineleyeceğiz. Kendilerinden de TMO'nun piyasaya girmesi sürecini hızlandırmaları için destek istiyoruz.” Yaman, girişimlerinden sonuç alamamaları durumunda üreticiler olarak açık hava mitingleri düzenleyerek seslerini ilgili yerlere duyurmaya çalışacaklarını belirtti.



İhracatçılar da kavgaya karıştı


Süren tartışmaya dün Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Başkanı Edip Sevinç de dahil oldu. Ziraat odalarının Oltan Gıda fabrikasının önüne siyah çelenk bırakmasını eleştiren Edip Sevinç, üreticilerin bu girişimini “zorla fiyat belirlemeye kalkışmak” olarak nitelendirdi. Fındık fiyatının 9 liraya kadar gerilemesinin ardından bazı kesimlerin tepkileriyle karşılaştıklarını belirten Sevinç, fındık fiyatının tamamen arz ve talebe göre şekillendiğini savundu. Sevinç, “Esas siyah çelenk bırakılacak yer Türk fındığının kullanım alanını genişleten, Türk fındığını dünyanın her yerinde mamulleriyle kabul ettiren firma değil, bizatihi ziraat odalarının kendisidir” dedi.



TMO alımına karşı çıktı






Ziraat Odalarını doğru rekolte tahmini yapmamakla suçlayan Sevinç, “Öncelikle bu bağıranlar, çağıranlar doğru rekolte tespiti yapmayı öğrensin. 10 senedir uydurma rekolte tahminleriyle üreticiyi ve esnafımızı açıkça aldatıyorlar” eleştirisinde bulundu. 2015 rekoltesinin 730 bin ton olduğunu ileri süren Edip Sevinç, fındığa müdahale çağrılarına karşı çıktı. Sevinç, fındıkta müdahale gerektirecek bir durum olmadığını, müdahale durumunda devletin büyük zarara uğrayacağını ileri sürdü



#Ziraat Odaları
#Fındıkta fiyat
#tmo
#Piyasa şartları
#fiyat
8 yıl önce